Κυριακή 20 Μαΐου 2007

Οι απόψεις μας για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (3)

Ποιες μορφές παίρνουν οι σύγχρονες ΣΔΙΤ;

Υπάρχουν διάφορες επιμέρους μορφές που παίρνουν οι ΣΔΙΤ πέρα από τις βασικές που περιγράψαμε.
Όμως η κυρίως διάκρισή τους εξαρτάται από τον σε ποιον ανήκει η κυριότητα του έργου, αν όλο αυτό το κόστος λειτουργίας θα πληρώνεται απευθείας από τον χρήστη ή από το Δημόσιο ή αν θα πληρώνεται και από τους δυο κλπ.
Χονδρικά οι ΣΔΙΤ χωρίζονται σε δυό μεγάλες κατηγορίες :Στα λεγόμενα ανταποδοτικά έργα και στα λεγόμενα μη ανταποδοτικά.
Ολες όμως οι ΣΔΙΤ διατηρούν ένα ελάχιστο κοινό περιεχόμενο: Την ολική ή μερική ιδιωτική χρηματοδότηση, τον πρωταρχικό ρόλο των ιδιωτικών φορέων που διασφαλίζουν και τις οικονομικές παραμέτρους του έργου.

Γιατί χρειάστηκε ένα καινούργιο νομοθέτημα για τις ΣΔΙΤ.

Το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή ένα καινούργιο νόμο .Τον νόμο 3389/2005.Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχο νομοθέτημα είχε έτοιμο και το ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Σημίτη αλλά το πρόλαβε η ήττα στις εκλογές του Μάρτη του 2004.
Απλά το νομοθέτημα της ΝΔ ήλθε να ρυθμίσει και να λύσει πρός όφελος των επιχειρηματιών όλα τα σχετικά ζητήματα που αφορούν την εκτέλεση έργων μέσω ΣΔΙΤ.
Επιταχύνει όλες αυτές τις διαδικασίες που αφορούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αρχαιολογικά ευρήματα, προστασία κοινωνικών ομάδων απο τα έργα ,διαδικασίες απαλλοτριώσεων ,πολεοδομικές ρυθμίσεις κλπ.

Συνεχίζεται...