Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Με αμφίβολα «αντισταθμιστικά οφέλη» και εκμεταλλευόμενοι την κακή οικονομική κατάσταση των Δήμων δελεάζουν τους Δημάρχους για τις ΣΔΙΤ.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Μίκρας Θεσσαλονίκης για την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας, για να αποσπάσει από τους Δήμους οικόπεδα που τους ανήκουν και να τα δώσει στους ιδιώτες, που θα αναλάβουν να ανεγείρουν και να λειτουργήσουν τα νέα νοσοκομεία μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ.
Συγκεκριμένα, στα όρια του Δήμου Μίκρας πρόκειται να ανεγερθούν και να λειτουργήσουν μέσω των ΣΔΙΤ δυο νοσοκομεία 400 κλινών το καθένα. Ένα Παιδιατρικό και ένα Ογκολογικό.
Στις 23 Ιουλίου 2007 υπογράφηκε μνημόνιο ανάμεσα στο Δήμο Μίκρας και στο Υπουργείο Υγείας ,με βάση το οποίο ο Δήμος παραχωρεί τα οικόπεδα και ο ιδιώτης αναλαμβάνει να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο (δεν διασαφηνίζεται ,στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, σε ποιόν θα ανήκει), τα οφέλη από την αξιοποίηση του οποίου υποτίθεται ότι θα προσποριστεί ο Δήμος Μίκρας.
Ταυτόχρονα το Υπουργείο δεσμεύεται για την δημιουργία κάποιων υποδομών(χωρίς πάλι να διασαφηνίζεται στο δελτίο τύπου ποιος θα τις κατασκευάσει και σε ποιόν θα ανήκουν) σε οικόπεδα που θα υποδείξει ο Δήμος, όπως παιδικό σταθμό, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Περιφερειακού Ιατρείου. Άρθρο της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" στις 2 Μαρτίου 2007 αναφέρει σαν κατασκευαστή αυτών των υποδομών τον ιδιώτη που θα κατασκευάσει τα νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα ο υπουργός στην ομιλία του, μετά την υπογραφή του μνημονίου, «έκλεισε πονηρά το μάτι» στο Δήμαρχο αναφέροντας τα οφέλη που θα έχει ο δήμος από τη δημιουργία 3500 θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία και στο πέριξ των νοσοκομείων σύμπλεγμα.
Η όλη εικόνα μας θυμίζει τους ιθαγενείς που οι κατακτητές τους έδιναν καθρεφτάκια και χάντρες για να τους αποσπάσουν χρυσάφι και πανάκριβα δέρματα.
Αλήθεια που ήταν τόσο καιρό το υπουργείο; Γιατί τόσα χρόνια δεν κατασκεύαζε τις συγκεκριμένες υποδομές που είχε ανάγκη ο Δήμος και τώρα εμφανίζεται σαν ανοιχτοχέρης σε παζάρι;Γιατί τόσα χρόνια δεν αποδίδονται στους δήμους τα οφειλόμενα σε αυτούς χρήματα;
Όσο για τον κ. Γκουστίλη, Δήμαρχο Μίκρας (παρεπιμπτόντως ανήκει στο ΠΑΣΟΚ), θα του θυμίσουμε ότι ,στο όνομα της όποιας ιδιωτικής επένδυσης στο Δήμο, δεν θυσιάζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της περίθαλψης. Το όφειλε στους πολίτες του Δήμου που προΐσταται και στις επερχόμενες γενιές. Μπορούσε να ενώσει τη φωνή του με τη φωνή όλων των φορέων του χώρου της Υγείας που ζητάνε να γίνουν τα νοσοκομεία αλλά με χρηματοδότηση και πλήρη κυριότητα του Δημοσίου.

Επίσης διαβάστε σχετικές αναφορές στους παρακάτω συνδέσμους: Νοσοκομεία υπο τους ήχους των Airbus, Νοσοκομεία στην ομίχλη της Μίκρας, Συμπράξεις με ιδιώτες στα μουλωχτά στη Μίκρα, από το ιστολόγιο Diablog.gr, αλλά και την σχετική καταγγελία της δημοτικής κίνησης "Ενότητα-Πρόοδος για τη Μίκρα".