Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Να αναρτήσουμε μαύρες σημαίες σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της χώρας και γενικά στο χώρο της Υγείας, μας κάνει να φωνάξουμε πλέον ¨ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ"!

Τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας αλλά και των πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες Υγείας διαρκώς διογκώνονται:

1. Οι Δημόσιες δαπάνες για την Υγεία είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.Από το 2,7% του ΑΕΠ μειώνονται στο 2,18% για το 2008.

2. Η Ελλάδα της «επανίδρυσης», από την άποψη των παροχών Υγείας στο λαό της, βρίσκεται, καταϊδρωμένη, στην 22η θέση στην Ευρώπη (και στην τελευταία μεταξύ των «15» της ΕΕ).

3. H χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στις ιδιωτικές δαπάνες ,(κυρίως αυτά που βάζουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι) ,για την Υγεία. Ποσό που αντιστοιχεί σε 1500 ευρώ ετησίως για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

4. Το 35,7% των νοσοκομειακών δαπανών και το 59,2% των ιατρικών επισκέψεων δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

5. Τα νοσοκομεία έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους για κάλυψη των οικονομικών αναγκών τους στα ταμεία ,καθώς η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό όλο και ελλατώνεται.Το 1999 τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων προέρχονταν σε ποσοστό 75,98% από τα νοσήλια και κατά 8,19% από τον προϋπολογισμό. Το 2006 τα έσοδα από νοσήλια ανήλθαν στο 82,13% και από τον προϋπολογισμό έπεσαν στο 3,5%.Ταυτόχρονα αυξάνονται πάλι δραματικά τα χρέη των νοσοκομείων.

6.Ο χώρος της Δημόσιας Υγείας βαθμιαία παραχωρείται στα χέρια των ιδιωτών επιχειρηματιών,ιδιωτικοποιείται(ιδιωτικά συνεργεία , απογευματινά ιατρεία, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

7. Οι ελλείψεις σε πάσης φύσεως και ειδικότητας προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό ) είναι πολύ μεγάλες .Τα κονδύλια που προβλέπονται για νέες προσλήψεις προσωπικου το 2008 , από το νέο προϋπολογισμό, ίσα ίσα που αντιστοιχούν σε 600 περίπου νέους μονιμους εργαζόμενους.

8.Οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού διαρκώς χειροτερεύουν. Η εντατικοποίηση τσακίζει κόκκαλα. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν.

9.Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά μέχρι στιγμής το επί δεκαετίες αίτημα των εργαζομένων για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα με όρους επωφελείς για τους νέους και παλαιούς εργαζόμενους.

10.Η κυβέρνηση και ολόκληρος ο αστικός συνασπισμός εξουσίας μέσα από ένα ψευδεπίγραφο διάλογο ετοιμάζουν την τελική επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι αστικοποιημένες και γραφειοκρατικές ηγεσίες των συνομοσπονδιών και ομοσπονδιών προσπαθούν να ευνουχίσουν τους εργαζόμενους και τη διάθεση αντίστασης που αναπτύσσεται, μέσα από μερικές ξέπνοες εδώ και εκεί 24 ωρες απεργίες -ντουφεκιές στον αέρα, χωρίς συζήτηση στη βάση των εργαζομένων (γενικές συνελεύσεις) ,χωρίς να δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές και χωρίς σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα.

11. Οι μισθοί των εργαζομένων στα νοσοκομεία μένουν καθηλωμένοι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Οικογένειες εργαζομένων ωθούνται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά και στην απόγνωση.
Το πρόβλημα των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών παραμένει .Το υπουργείο ετοιμάζεται να μετατρέψει τις εφημερίες σε επίδομα εφημέρευσης και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας να πάρουν τη τύχη τους στα χέρια τους.
Να προχωρήσουμε σε μαζικές γενικές συνελεύσεις σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις με σχέδιο και κλιμάκωση , που και τη μαζικότητα να εγγυώνται και την άσκηση πίεσης απέναντι στην Κυβέρνηση.
Να αναρτήσουμε σε όλα τα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας μαύρες σημαίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας!