Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής απειλεί δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευθεί η έκθεση του Διεθνούς οργανισμού International Alert , με τίτλο A Climate of Conflict, σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι συνέπειες αυτές περιλαμβάνουν τον υψηλό κίνδυνο πολεμικών συγκρούσεων σε 46 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,7 δις ανθρώπων και τον υψηλό κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και χάους σε άλλες 56 χώρες με συνολικό πληθυσμό 1,2 δις ανθρώπων .(Δείτε το σχετικό παγκόσμιο χάρτη, όπου με κόκκινο είναι οι χώρες με υψηλό κίνδυνο πολεμικών συγκρούσεων και με πορτοκαλί οι χώρες με υψηλό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας ένεκα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της).
Το πιο μεγάλο κομμάτι της Αφρικής, Ασίας και Νότιας Αμερικής κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος, καθώς η επελαύνουσα κλιματική αλλαγή διαβρώνει και ερημοποιεί τα εδάφη, προκαλεί ανύψωση της επιφάνειας των θαλασσών, λιώνει τους πάγους και παγετώνες , αυξάνει την συχνότητα των καταιγίδων και θα προκαλέσει τεράστια μεταναστευτικά κύματα με ότι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σύμφωνα με την International Alert χώρες με έλλειμμα ή εξαντλημένους φυσικούς πόρους καθώς και έλλειμμα κοινωνικής σταθερότητας.
Στην Ευρώπη ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα Βαλκάνια καθώς εκεί υπάρχουν χώρες όπου οι αρχές αδυνατούν να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης και τις συνέπειές του.