Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Κοντός ψαλμός…αλληλούια.

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, στις 4 Φεβρουαρίου 2008, με βάση επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «αλιεύσαμε» και τον παρακάτω διάλογο:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ :Και εδώ με την ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ακούσω μια απάντηση. Αληθεύουν οι πληροφορίες οι οποίες ανεγράφησαν στον Τύπο ότι ο κ. Αλογοσκούφης και εσείς συμφωνήσατε για την είσοδο ιδιωτών στο management των νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν μέσω των συμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα; ‘Όπως γνωρίζετε μέχρι στιγμής στα δημόσια νοσοκομεία έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες η φύλαξη, η καθαριότητα, η εστίαση, αλλά εδώ διαβάζουμε ότι πρόκειται στα νέα πέντε νοσοκομεία, δηλαδή στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδος, πρόκειται να δώσετε το management στον ιδιωτικό τομέα. Αληθεύει αυτό; Εάν αληθεύει, θέλουμε να το γνωρίζουμε και πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός για να αντιληφθούμε ποια είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και αν πράγματι ενισχύετε το δημόσιο σύστημα υγείας, ή στην πραγματικότητα κάνετε «πλάτες» στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σε ό,τι αφορά στα ΣΔΙΤ, δεν ξέρω που το διαβάσατε αυτό, κύριε Παπουτσή, γιατί το έχουμε ξανασυζητήσει σε αυτή την Αίθουσα.Θα ήθελα, λοιπόν, κατηγορηματικά να σας πω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά δεν υπήρξε ποτέ και καμία σκέψις.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:
Κρατείστε αυτή την κατηγορηματική διάψευση του Υπουργού, γιατί εμείς έχουμε πληροφορίες ότι όντως υπάρχει σκέψη και πρόθεση και μάλιστα μάλλον και απόφαση ότι το management των Νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν με βάση το θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικούς ομίλους, ενώ υπάρχουν και σκέψεις και προτάσεις , οι οποίες εκφράστηκαν και δημόσια, (π.χ. του πρώην Υφυπουργού Υγείας κ. Γιαννόπουλου), εν ευθέτω χρόνο και το management των δημόσιων νοσοκομείων να δοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους!

Κοντός ψαλμός… αλληλούια!