Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Συζήτηση στη Βουλή για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Χθες έγινε συζήτηση στη Βουλή, (με αφορμή επερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι μόνο.
Τι προέκυψε από αυτή τη συζήτηση:
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
Ο Υπουργός κάτω από τη γενική κατακραυγή, με διακριτικότητα είναι αλήθεια, παραδέχθηκε το πρωτόλειο και το ατελές του σχεδίου Νόμου χωρίς όμως να απεμπολήσει τη βασική του αρχή, της Ιδιωτικοποίησης και του χαρατσώματος των ταμείων και των εργαζομένων. Θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα επιχειρεί μέσω της αξιοποίησης του κυβερνητικού συνδικαλισμού, στο χώρο των γιατρών, να προκαταλάβει τη θέση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών για το σχέδιο-νόμου.
Χαρακτηριστικά είναι μερικά αποσπάσματα από τις απόψεις του Υπουργού, από τα πρακτικά της Βουλής:
  • «Και πρώτος εγώ σας λέω ότι σαν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε στη Βουλή αυτό που είδατε στο Ίντερνετ, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα βελτιωθεί, θα ολοκληρωθεί και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα φέρει την υπογραφή όλων μας στη θεμελίωση του νέου εθνικού συστήματος υγείας.»…
  • …»Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι και φορείς συμφωνούν ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Σ’ αυτό συμφωνούν κι αυτοί που πρόσκεινται σ’ εσάς, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης. Ρωτήστε τους. Θα τους ακούσετε εξάλλου στην Επιτροπή όταν έρθει η ώρα.
    Την Τετάρτη ξεκινούν οι επαφές με τους προέδρους των φορέων, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης».
  • ..«Με το σχέδιο νόμου επιχειρούμε για πρώτη φορά τη δημιουργία ενός ενιαίου, αυτόνομου και αυτοτελούς συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που στο κέντρο έχει τον πολίτη κι όχι την γραφειοκρατία και τον κρατισμό».
  • …«Πιστεύω ότι από τη δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο νόμου θα ολοκληρωθεί με μία ευρύτερη συναίνεση, γιατί αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία στη χώρα μας».
  • …«Τα κείμενα θα βελτιωθούν, η ολοκληρωμένη πρόταση θα είναι συνθετική και ίσως για πρώτη φορά αυστηρά εθνική, όπως θα είναι και κάθε κοινή μας προσπάθεια για τη μεγάλη αυτή υπόθεση της υγείας».
  • …«Μία γενική πρόταση κατατέθηκε, την ανεβάσαμε στο διαδίκτυο, διαβουλευόμαστε με τους φορείς και θα έλθει η ώρα που θα το συζητήσουμε στην αρμόδια επιτροπή. Εκεί θα χρειαστούμε και τη γνώση και τη γνώμη και την εμπειρία και μην έχετε καμία αμφιβολία –σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό- ότι θα γίνουν μεγάλες, βαθιές -αν χρειαστεί- αλλαγές, φτάνει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δουλέψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις επόμενες δεκαετίες».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ο Υπουργός έκανε ακόμα μια κωλοτούμπα για τον αριθμό των προσλήψεων.
Ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό διαλαλούσε για 14000 προσλήψεις μέσα στο 2007, χθες στη Βουλή παραδέχθηκε για 9142 προσλήψεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Αλήθεια πόσες από αυτές ήταν μόνιμο προσωπικό δεν το αναφέρει, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί και προγράμματα stage.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:
..«Επαναλαμβάνω, διότι προ ολίγου -καλά κάνατε και με διορθώσατε- εν τη ρύμη του λόγου είπα 9.142 προσλήψεις, ότι εννοώ για τα τέσσερα χρόνια».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Τα 10 εκατομμύρια ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό για νέες προσλήψεις προσπάθησε να τα αποδώσει στις έκτακτες προσλήψεις, ενώ για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού είπε ότι τα χρήματα υπάρχουν στον κωδικό της τακτικής μισθοδοσίας!
Είπε χαρακτηριστικά:
«Αναφερθήκατε σε 10.000.000 ευρώ που όμως αυτά με τη σειρά τους αναφέρονται σε έκτακτες προσλήψεις. Δεν αναφερθήκατε, κύριε Σκουλάκη, στα 180.000.000 ευρώ που προβλέπει ο κωδικός για τη μισθοδοσία και όπου εκεί σημειώνεται αύξηση 8%»!

Για να πάρει τη παρακάτω απάντηση από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη:

«Μιλήσατε, κύριε Υπουργέ, και για κάτι άλλο, για το ότι στα 10.000.000 ευρώ που έχουμε για προσλήψεις στον Προϋπολογισμό του 2008, δεν υπολογίστηκε το 8% των 180.000.000 ευρώ κ.λ.π. Εάν υπολογίσουμε ότι αυτό είναι για μισθοδοσία και ότι από αυτή την μισθοδοσία ένα μέρος είναι και ο πληθωρισμός -το 4% θα πάει για αυξήσεις των μισθών και δεν ξέρω εάν και τα 105 ευρώ που είναι το επίδομα των νοσηλευτών-νοσηλευτριών περιλαμβάνεται- τότε δεν απομένουν και πολλά.
Εγώ σας λέω ότι έστω περισσεύουν και 5.000.000 ευρώ. Έχετε την εντύπωση ότι εάν οι επτακόσιοι γίνουν χίλιοι, λύνεται το πρόβλημα, από τη στιγμή που έχουμε είκοσι πέντε χιλιάδες κενές θέσεις νοσηλευτικό προσωπικό, δεκαπέντε χιλιάδες άλλο διοικητικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, τουλάχιστον πέντε χιλιάδες γιατρούς, ακάλυπτες κενές οργανικές θέσεις με τους οργανισμούς τους παρωχημένους προ εικοσαετίας; Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και το ωράριο των γιατρών με τις σαράντα οκτώ και τις πενήντα οκτώ ώρες, πόσες επιπλέον θέλουμε και πόσο ελάχιστα ψίχουλα είναι αυτά τα οποία έχουμε.»

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Ο Υπουργός Υγείας δέχθηκε επίθεση για τη κατάσταση που επικρατεί με τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα Νοσοκομεία, μέτρο που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε, παρά τις αντίθετες προεκλογικές δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση της ΝΔ.
Αρνήθηκε να πάρει θέση για την κατάργησή τους, «καρφώνοντας» το ΠΑΣΟΚ .

Θανάσης Λεβέντης:… «Θα ήθελα, επίσης, να μιλήσω, κύριε Υπουργέ, για τα απογευματινά ιατρεία. Ξέρετε ότι στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προτιμούν οι γιατροί να κάνουν απογευματινό ιατρείο; Και όχι μόνο αυτό αλλά γίνονται και οι παρακλινικές εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές) τα απογεύματα. Πολύ λιγότερες από ότι γίνονταν αναλογικά το πρωί γίνονται τώρα. Γίνονται λιγότερες, ενώ γίνονται πολύ περισσότερες το απόγευμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να πριμοδοτούνται οικονομικά οι γιατροί, από την άλλη όμως να επιβαρύνονται οι ασθενείς και να χάνει και το δημόσιο κατά ένα ποσοστό, γιατί οι εξετάσεις έτσι όπως γίνονται, είναι τελικά εις βάρος και του κοινωνικού συνόλου, αλλά και του δημοσίου»


Δημήτρης Αβραμόπουλος:(απαντώντας στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) …«Απογευματινά ιατρεία. Δικό σας μέτρο ήταν μην το ξεχνάτε. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί σήμερα το καταγγέλλετε. Και θυμίζω το νόμο. Ήταν ο νόμος 2889 του 2001».