Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Η απόφαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κατά τη συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ (3/3/2007) το ΓΣ με ισχνή πλειοψηφία 14 ψήφων (ΔΗΚΝΙ-ΠΑΣΚΓ) έναντι 13 των υπολοίπων παρατάξεων αποφάσισε να συνεχίσει τη «διευκρίνιση και διαπραγμάτευση στην οικονομική πρόταση του Υπουργείου», δηλαδή για το επίδομα εφημερίας! Αυτό κατά παράβαση και των αποφάσεων του Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, τον Ιούνιο του 2006, που απέρριψε την πληρωμή των εφημεριών με επίδομα .

Το ΔΣ της ΕΙΝΗ στη συνεδρίασή του στις 4/3/2008 ομόφωνα εκτιμά ότι:

1. Το επίδομα εφημερίας δεν ενσωματώνει μόνο κάποιο ποσόν στις τακτικές αποδοχές με την υποχρέωση του γιατρού να εφημερεύει ορισμένες μέρες, αλλά καταργεί ουσιαστικά την έννοια της υπερωριακής απασχόλησης στην εφημερία, επεκτείνει τον τακτικό εργάσιμο χρόνο των ειδικευμένων γιατρών στις 52 ώρες εβδομαδιαία και ανοίγει έτσι το δρόμο για την μελλοντική ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας μας.

2. Η εμμονή της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει αυτό το επίδομα, ακόμα και εκβιαστικά συνδέοντας τις «παροχές» με την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με αυτόν τον πυρήνα, εξηγείται με το ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί στρατηγική επιλογή για την μελλοντική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών, απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας. Ουσιαστικά, το επίδομα εφημερίας αποτελεί την επαναφορά με συγκαλυμμένο τρόπο των αλήστου μνήμης «πλασματικών εφημεριών».

3. Το επίδομα εφημερίας μπορεί να προσφέρει κατ’ αρχή μια μικρή αύξηση των συνολικών αποδοχών στους γιατρούς που υπηρετούν σε μεγάλα τμήματα, το ύψος της οποίας είναι άγνωστο δεδομένου ότι το Υπουργείο αρνείται να παρουσιάσει έως τώρα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη. Αντίθετα θα επιφέρει σημαντική μείωση των συνολικών αποδοχών στο σύνολο των γιατρών των περιφερικών νοσοκομείων και των ολιγομελών τμημάτων.

4.Η πολιτική του «ανταγωνιστικού» δημόσιου συστήματος υγείας προς το ιδιωτικό, δεν γίνεται με γνώμονα την δωρεάν και ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά με τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, πράγμα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ποιοτική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την άνθιση της παραοικονομίας.

5. Οι «αντισταθμιστικές παροχές» που χρησιμοποιούνται εκβιαστικά για την αποδοχή ενός τέτοιου συστήματος (αφορολόγητο επιδόματος βιβλιοθήκης, πολυδιευθυντικό κλπ) ή είναι ελάχιστες ή άνευ αντικρίσματος, δεδομένου ότι καμία νύξη δεν γίνεται από την κυβέρνηση για την κατάργηση του περιβόητου «πλαφόν» που καθηλώνει σήμερα τις αποδοχές του Διευθυντή με 14 (!) χρόνια προϋπηρεσίας.

6. Εσκεμμένα η Κυβέρνηση, διά του Υπουργείου Υγείας, κωλυσιεργεί και καθυστερεί την πληρωμή των εφημεριών από τον Δεκέμβρη του 2007, έχοντας οδηγήσει μεγάλη μερίδα συναδέλφων σε οικονομική κρίση. Προφανώς ελπίζει ότι εξαθλιωμένοι οικονομικά γιατροί, που δεν έχουν άδηλους πόρους θα αποδεχτούν τελικά τα νέα δεσμά που τους ετοιμάζει.

7.Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν ιδιαίτερα τους νεότερους επιμελητές και τους ειδικευόμενους γιατρούς.
Απευθυνόμαστε για μια ακόμα φορά προς την πλειοψηφία του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ να αποδεχθεί το καθολικό αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, όπως εκφράστηκε από τις μαζικές ΓΣ που έγιναν στα νοσοκομεία:

· Κατηγορηματική απόρριψη της επιλογής του Υπουργείου για «επίδομα εφημερίας». Η εφημερία είναι χρόνος υπερωριακής εργασίας και πληρώνεται με ωρομίσθιο επί του βασικού μισθού.

· Μείωση των ωρών συνολικής εβδομαδιαίας εργασίας στις 48 ώρες για όλους, με 6ωρο, 5ημερο τακτικό πρωινό ωράριο και μία εφημερία την εβδομάδα.

· Νέο ιατρικό μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό. 1600 Ε καθαρές τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο γιατρό και ανάλογη κλιμάκωσή του στις υπόλοιπες βαθμίδες. Έναρξη εφαρμογής την 1/1/2009 και ολοκλήρωσή του το 2010.

· Όσο οι γιατροί μένουν απλήρωτοι και το Υπουργείο δεν απαντά θετικά στα αιτήματά μας κάθε «διαπραγμάτευση» υπονομεύει τις διεκδικήσεις μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν μαζικά και άμεσα:

· την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Δεκέμβρη 2007

· την απαίτηση για ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας με την εφαρμογή 48 ωρών μέγιστης εβδομαδιαίας εργασίας σύμφωνα με τις προτάσεις μας με τη συμμετοχή τους στην επίσχεση εργασίας από 14/3/2008
Παράλληλα, προετοιμάζουμε τις κινητοποιήσεις μας για:

· την οριστική λύση του εφημεριακού

· για το νέο ιατρικό μισθολόγιο

· για την ανάπτυξη ενός δημόσιου, δωρεάν υψηλής ποιότητας συστήματος υγείας





Το ΔΣ της ΕΙΝΗ