Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Το Υπουργείο Υγείας σε κατάσταση παραζάλης!

Η εξάπλωση των επισχέσεων σ΄ όλα τα Νοσοκομεία της χώρας έφερε το Υπουργείο Υγείας σε κατάσταση παραζάλης. Οι ένοικοι της Αριστοτέλους πίστευαν ότι οι γιατροί, στεγνώνοντας οικονομικά, θα εκλιπαρούσαν να υπογραφεί γρήγορα-γρήγορα μια κλαδική σύμβαση στα μέτρα Τσούκαλου για να εισπράξουν τις εφημερίες τους. Αντί για αυτό προέκυψε μια άνευ προηγουμένου εξέγερση με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας.
Στις 22 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλος έστειλε εσπευσμένα στους Διοικητές νέα πυροσβεστική εγκύκλιο και τους καλεί να πληρώσουν από τα διαθέσιμα τις εφημερίες Δεκεμβρίου!Για να κρατήσει πισινή προσθέτει στην εγκύκλιο και μια τελευταία παράγραφο για "τους νομικούς περιορισμούς ως προς την επίσχεση, ειδικότερα για ορισμένες κατηγορίες όπως οι ειδικευόμενοι".

Τι το ΄θελε, αφού στις 19 Μαρτίου είχε στείλει άλλη επιστολή στην οποία έγραφε τα ακριβώς αντίθετα;

Οι οικονομικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων αντιμετώπισαν με παγερή αδιαφορία τις εντολές Καλογερόπουλου για πληρωμή εφημεριών από τα διαθέσιμα, διότι ο προϊστάμενος που υπογράφει ως εκκαθαριστής βάζει το κεφάλι του στο ντορβά. Όπως σχολίαζαν στις Οικονομικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων φαίνεται πως εκεί στο Υπουργείο αγνοούν ότι η μεταφορά κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό μπορεί να γίνει μόνο με αναμόρφωση προϋπολογισμού, της οποίας χρειάζεται να προηγηθεί απόφαση ΔΣ και έγκριση από τη ΔΥΠΕ. Αλλά και τότε ακόμα δεν είναι δυνατή η μετακίνηση κονδυλίων στον κωδικό 562 που αφορά στις εφημερίες.
Υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που φαίνεται αγνοούν οι φωστήρες του υπουργείου: τα περισσότερα Νοσοκομεία δεν έχουν διαθέσιμα ούτε για το 1/10 των εφημεριών. Αυτά τα νοσοκομεία τι θα κάνουν θα πάρουν καταναλωτικό δάνειο...
Τον πανικό που έχει καταλάβει τους Διοικητές Νοσοκομείων από τις επισχέσεις ενισχύουν ορισμένοι νομικοί σύμβουλοι που γνωμοδοτούν χρησιμοποιώντας εξωφρενικά επιχειρήματα. Τυπικό δείγμα η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείων Ιωαννίνων του οποίου ο νομικός σύμβουλος αρνείται συλλήβδην το δικαίωμα επίσχεσης στους γιατρούς, ακόμα και στους ειδικευόμενους, χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς που αν γίνουν δεκτοί τινάζουν στο διηνεκές τη λειτουργία του Νοσοκομείου στον αέρα .
Λέει λοιπόν ότι το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό χρημάτων στον ειδικευόμενο δεν είναι μισθός αλλά αποζημίωση με σκοπό την εξασφάλιση των μέσων συντηρήσής του κατά το διάστημα της ειδικεύσής του και ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντάλλαγμα για την παρεχόμενη απ΄ αυτόν εργασία. Μάλιστα φοβούμενος μη τυχόν και δεν έγινε κατανοητός σε άλλο σημείο του κειμένου παρέχει πρόσθετες διευκρινήσεις. Αναφέρει ότι οι ειδικευόμενοι συνάπτουν σύμβαση εργασίας με τα νοσοκομεία, η οποία αποσκοπεί στην εκπαίδευσή τους και όχι στην παροχή απ΄ αυτούς εργασίας!!
Η Ένωση Γιατρών Ηπείρου αποτάθηκε στον δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγο κ. Μιχαήλ ο οποίος έδωσε για το ζήτημα τη γνωμοδότηση και στην οποία παραθέτει τις διατάξεις του 3205/03 (μισθολόγιο), όπου ρητά καταγράφεται ότι ο ειδικευόμενος εισπράττει μισθό και επιδόματα, όπως εξάλλου καταγράφεται ήδη από τον Ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον 1397/83.
Ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις της γνωμοδότησης του κ. Μιχαήλ για την ποινική, αστική και πειθαρχική ευθύνη Διοικητών που θα προβούν σε περικοπή αποδοχών ή εφημεριών.
Πάντως στο Βενιζέλειο ο Σύλλογος Ειδικευομένων πήρε πρωτοβουλία και επισκέφθηκε την Παρασκευή τον εισαγγελέα Ηρακλείου, εκθέτοντας τους λόγους που προβαίνει σε επίσχεση τόσο από το τακτικό ωράριο, όσο και από τις εφημερίες. Ο Εισαγγελέας τους είπε ότι η πράξη τους είναι σύννομη και πλέον δεν υπάρχει ειδικευόμενος ούτε για δείγμα στο Νοσοκομείο.
Δημήτρης Βαρνάβας -Μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ