Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Απόφαση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Νομού Κορινθίας.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ι.Ε.Σ.Υ.Ν ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Κόρινθος 21/3/2008

Το υπουργείο Υγείας επί χρόνια αρνείται να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως και τα αιτήματά για ουσιαστική βελτίωση των επί δεκαετία καθηλωμένων αποδοχών τους.
Με αποκλειστικά δική του υπαιτιότητα έχει φθάσει να αναστείλει 3 φορές την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για το ωράριο εργασίας που έχει γίνει μετά από μακρόχρονη καθυστέρηση νόμος του κράτους. Κάτω από το βάρος του πλήρους ξεσκεπάσματος της αδιαφορίας του και του ευρωπαϊκού ρεζιλέματος του από την μη εφαρμογή των νόμων , αλλά και από την πίεση των γιατρών που δεν δέχονται πλέον να υφίστανται αγόγγυστα το μεσαιωνικό καθεστώς εφημέρευσης , κατατίθεται από τον υπουργό πρόταση από διάφορα σημεία που υποτίθεται ότι επιλύουν προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Σκοπός του είναι να αποσπάσει την υπογραφή μας σε μία σύμβαση που θα καταστήσει νόμιμη την σημερινή κατάσταση για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα.
Οι προτάσεις του υπουργού δεν αποτελούν παρά ημίμετρα που προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν και να μας παγιδεύσουν ξανά στην λογική της βελτίωσης των αποδοχών μας μέσω της εφημεριακής υπερεργασίας.
Το επίδομα εφημέρευσης των 4 ή 6 εφημεριών είναι ο Δούρειος Ίππος για την μόνιμη σύνδεση του μισθού μας με τις εφημερίες αλλά και για την περαιτέρω καταστρατήγηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας(52 αντί 48 ώρες).
Αντίθετα με τις υποσχέσεις του υπουργού για αύξηση της αμοιβής της εφημερίας, η πραγματικότητα (κονδύλι εφημεριών για το 2008) δείχνει ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριζόμαστε την μιζέρια μας.
Όσον αφορά το πολυδιευθυντικό, η μόνη σωστή λύση θα ήταν η μη συνδεδεμένη με τον βαθμό, απρόσκοπτη και συνεχής ,οικονομική εξέλιξη του γιατρού ανάλογα με τα χρόνια μέχρι τον μισθό του διευθυντή.

Ορισμένα από τα επί μέρους αιτήματα (αφορολόγητο βιβλιοθήκης, ρεπό μετά από αργία, αφορολόγητο εφημεριών άνω των 4 ή 6 ) ,είναι είτε αυτονόητα και μη εφαρμοζόμενα από την πολιτεία ,είτε προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη και άλλων υπουργείων
Τέλος για τους υπεσχημένους μέσα στο 2009 διορισμούς 4.500 ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών , θεωρούμε απίθανο με την υπάρχουσα εμπειρία να πραγματοποιηθούν στο χρονοδιάγραμμα και άλλωστε είναι γνωστή η τάση του κ. Αβραμόπουλου να ανακοινώνει με ευκολία διορισμούς
.
Συμπερασματικά, η λογική του υπουργείου είναι να συσχετίζει το μισθολογικό με το εφημεριακό δηλαδή να υποχρεώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συνδυάζουν την δίκαιη απαίτησή τους για ικανοποιητικές απολαβές με την εθελούσια υποταγή τους σε ένα διαρκές μεσαιωνικού τύπου εργασιακό καθεστώς. Αντίθετα με αυτή τη λογική , οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία τους έχουν αντιληφθεί ότι καμία βελτίωση των συνθηκών τους δεν μπορεί να γίνει αν δεν συνδυαστεί με ένα νέο ιατρικό μισθολόγιο.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι ενώσεις γιατρών της επαρχίας και μαζί μ’ αυτές η Ένωση γιατρών ΕΣΥ του Νομού Κορινθίας, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα μέσα στα πλαίσια της ΟΕΝΓΕ για να μην περάσουν οι προτάσεις του υπουργού , για την διεκδίκηση ουσιαστικών βελτιώσεων των εργασιακών συνθηκών των νοσοκομειακών γιατρών και για την παράλληλη-άμεση διεκδίκηση ενός νέου ιατρικού μισθολογίου.
Δυστυχώς στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβούλιου της ΟΕΝΓΕ, πέρασε με τις ψήφους της ΔΗΚΝΙ και της ΠΑΣΚΓ με διαφορά μιας μόνο ψήφου πρόταση με την οποία η Εκτελεστική Γραμματεία προσέρχεται σε διάλογο με βάση τις προτάσεις του υπουργού χωρίς να συμπεριλαμβάνει το αίτημα για νέο μισθολόγιο
.


Οι γιατροί του ΕΣΥ Νομού Κορινθίας:

1. Υποστηρίζουμε την διεκδίκηση νέου μισθολογίου με αφετηρία τα 1600 ευρώ καθαρά για τον ειδικευόμενο σαν βασικό αίτημα στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο.
2.
Απορρίπτουμε την λογική της ενσωμάτωσης εφημεριών στο μισθό - οι εφημερίες να υπολογίζονται όλες σαν υπερωριακή εργασία. Στα νοσοκομεία Β & Γ ζώνης (επαρχιακά ) οι εφημερίες δεν αποτελούν μισθοδοσία , αλλά πραγματική και εξοντωτική υπερωριακή εργασία .
3.
Αρνούμαστε την με οποιοδήποτε τρόπο καταστρατήγηση του 48ωρου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας.
4.
Σαν συνέπεια απορρίπτουμε κάθε συμφωνία κλαδικής σύμβασης από την ΟΕΝΓΕ που δεν περιλαμβάνει τα παραπάνω αιτήματα.
5.
-Συντασσόμαστε με την θέση των Ενώσεων που προτείνουν τη σύγκλειση έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας που θα είναι υπεύθυνο για την επίλυση των εργασιακών μας ζητημάτων.
6.
-Επί πλέον αποφασίζουμε την προκήρυξη επίσχεσης εργασίας από την 31η Μαρτίου με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2007.


Γενική Συνέλευση ΕΙΕΣΥΝΚ

Ο πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας

Μ. Μπάντερ Ι. Κυριαζής
Λ. Αθηνών 53 , 20100 Κόρινθος – Τηλ. 2741361400 , φαξ 2741020529 , email : eiesynk@yahoo.com