Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Η εκποίηση.

Από τον Δημήτρη Βαρνάβα -μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) της ΟΕΝΓΕ η συμμαχία των προθύμων (5 ψήφοι επί 9 μελών) έλαβε ακάθεκτη αποφάσεις που περιφρονούν προκλητικά τη βούληση των συναδέλφων της χώρας και όλων των Ενώσεων.

Οι αποφάσεις των προθύμων, που σημειωτέον συνάντησαν την κατηγορηματική αντίθεση των υπολοίπων μελών της ΕΓ, είναι:

1.- Προσέρχονται στις Επιτροπές που συγκαλεί το Υπουργείο, με τους όρους που θέτει το Υπουργείο, απεμπολώντας κάθε συζήτηση για νέο μισθολόγιο και συζητώντας για επίδομα εφημέρευσης. Οι λεγάμενοι ανερυθρίαστα θα συνδιαλέγονται με το Υπουργείο εν μέσω επισχέσεων που έχουν ξεσπάσει στο σύνολο των Νοσοκομείων της χώρας για αποπληρωμή των δεδουλευμένων και ανατροπή του δουλοκτητικού συστήματος εφημέρευσης.

2.- Απορρίπτουν την σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ ώστε, ν΄αποφασίσει το συνέδριο για τις κατευθύνσεις διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο μετά την κραυγαλέα αναντιστοιχία που έχει προκύψει. Τούτο εξάλλου προβλέπει ρητά και το καταστατικό της ΟΕΝΓΕ.

Πλην των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ), όλες οι άλλες παρατάξεις αρνούνται ρητά να συμμετάσχουν στις Επιτροπές. Μάλιστα μετά την απόρριψη σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου ξεκίνησε η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό: θα υποβληθούν αιτήσεις από το 1/5 των αντιπροσώπων του τελευταίου συνεδρίου και έτσι θα (απ)αιτηθεί η σύγκληση συνεδρίου. Εάν οι πρόθυμοι εμφορούνται από αυτοκτονικές τάσεις μπορούν να το αρνηθούν εκ νέου, οπότε θα κινηθούν διαδικασίες καθαίρεσής τους.
Ανυπερθέτως πρέπει να ξεκινήσει σ΄ όλες τις Ενώσεις, ακόμη κι εκείνες που βρίσκονταν σε διαδικασία ύπνωσης, εξέγερση απέναντι στις απροκάλυπτες διαθέσεις εκποίησης ολόκληρου του κλάδου των νοσοκομειακών γιατρών έναντι κόκκων φακής, διότι κατά τον Τσούκαλο το πινάκιο αποτελεί μακρινό και ανεκπλήρωτο όνειρο.
Δείτε τη δήλωσε στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

«Δεν κρύβω ότι έχω αγωνία εάν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές, γιατί είναι πολύ καλές για να γίνουν πραγματικότητα, γεγονός που με ανησυχεί».

Μόνο θλίψη προκαλούν τέτοιες αδιάντροπες δηλώσεις που ξεχειλίζουν από υποτέλεια. Φταίμε όλοι που επιτρέψαμε να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους με νοοτροπία Τσούκαλου και θωριά Λαοπόδη.

Όλες οι Ενώσεις πρέπει να ενημερώσουν τους συναδέλφους και να προβούν σε κάθε είδους ενέργειες για να διακοπεί η συμφωνία που επιδιώκουν Τσούκαλος και Λαοπόδης με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την επόμενη δεκαετία.
Όπως πάρα πολύ εύστοχα και γλαφυρά τονίζει ο Στάθης Τερζής, Πρόεδρος της Ενωσης Αχαϊας, "αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, άλλη δεν θα υπάρξει".

Να θυμίσω τους έτερους τρεις εκ των προθύμων στην Εκτελεστική Γραμματεία. Είναι οι Παντελής, Βογιατζής και Θεοδωρόπουλος.
Γράφαμε στο ενημερωτικό mail της Κυριακής για τη "μεγαλειώδη" απόφαση του Προέδρου του Ερυθρού Α. Μαρτίνη να κάνει δωρεά, ώστε να πληρωθούν οι γιατροί τις εφημερίες και να κόψουν την επίσχεση που θα νέκρωνε το Νοσοκομείο.
Δείτε τώρα τη συνέχεια. Όντως ο Α. Μαρτίνης ως Πρόεδρος του ιδρύματος "Ερυθρός Σταυρός" εξέδωσε επιταγή στον εαυτό του ως Πρόεδρο του Νοσοκομείου Ερυθρός. Χτες λοιπόν ο Α. Μαρτίνης κάλεσε το Διοικητή του Νοσοκομείου Ερυθρός, την Πενταμελή της ΕΙΝΑΠ και τον τοποτηρητή Β. Λαοπόδη προκειμένου να παραδώσει την επιταγή και να λήξουν οι επάρατες επισχέσεις. Έλα όμως που η σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε απρόβλεπτη εξέλιξη: ο Διοικητής του Νοσοκομείου αρνήθηκε να παραλάβει την επιταγή, επικαλούμενος διοικητικές και ποινικές ευθύνες εάν παρακάμψει το δημόσιο λογιστικό και διακινήσει χρήματα με ανορθόδοξο τρόπο. Τότε ο Μαρτίνης απευθύνθηκε στην Πενταμελή και σε μια κίνηση απέριττης γαλαντομίας.... προσέφερε σ΄ εκείνους την επιταγή, με την προτροπή να τη σπάσουν και να μοιράσουν στους γιατρούς τα χρήματα!

Οι γιατροί αρνήθηκαν να γίνουν ήρωες σε τέτοιες πρωτοφανείς ιστορίες και αποχώρησαν υποσχόμενοι ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ενώ ο Μαρτίνης έστειλε στο Υπουργείο Υγείας εξώδικο με το οποίο διαπιστώνει ότι "η κατάσταση στον χώρο των ιατρών έχει καταστεί εκρηκτική και θεωρείται απίθανη η εξυπηρέτηση των εφημεριών του νοσηλευτικού ιδρύματος", καθιστώντας αποκλειστικά υπεύθυνο το Υπουργείο Υγείας.

Την επόμενη μέρα, η οποία κατά σύμπτωση είναι η 1η Απριλίου, δίνει απάντηση ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ριζάς. Η απάντηση αποτελεί ευθύ και απροκάλυπτο άδειασμα του ετέρου Γενικού Γραμματέα κ. Καλογερόπουλου, ο οποίος με εγκύκλιο προς τους Διοικητές συνιστούσε να πληρώσουν εφημερίες από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων. Είναι αξιοπρόσεκτη η τελευταία παράγραφος της απάντησης του κ. Ριζά:

"Δεν νομιμοποιείται και συνεπάγεται διοικητικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες άλλος τρόπος πληρωμής, ούτε είναι επιτρεπτή η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο λήψη, δανεισμός ή διαχείριση χρημάτων τρίτων για πληρωμή δημοσίων δαπανών".

Αλήθεια γιατί δεν παρέλαβε την επιταγή ο Λαοπόδης; Ιστορικά το δικαιούται. Ανθύπατος αρχικά, στη συνέχεια ύπατος, τώρα είχε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να μετατρέψει την επιταγή σε χρυσά νομίσματα και ως Ρωμαίος Αυτοκράτωρ να πετάξει απλόχερα το χρυσίον στους υπηκόους που θα τον επευφημούσαν και θα υπόσχονταν πίστη και αφοσίωση.

Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας: τα περί τον Λαοπόδη στελέχη της ΠΑΣΚΕ δρουν στις επισχέσεις ως μισθοφορικό στράτευμα του Υπουργείου. Όπου μπορούν φροντίζουν να καταστείλουν κινητοποιήσεις, να διαλύσουν συγκεντρώσεις και συνελεύσεις. Τελικά επιτυγχάνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: όλοι οι ειδικευόμενοι στην Κλινική που διευθύνει ο Λαοπόδης συμμετέχουν στην επίσχεση.

Τουναντίον είναι πολλοί-πάρα πολλοί που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και δηλώνουν απέχθεια γι αυτές τις μισθοφορικές πρακτικές. Η απέχθεια έχει μάλιστα φτάσει εγγράφως και ενυπογράφως στη Χαριλάου Τρικούπη τουλάχιστον από τέσσερα μέρη της χώρας.
Για όσους ρωτούν εάν έχει εκδοθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο το ΦΕΚ που περιέχεται η τροπολογία η απάντηση είναι όχι.

Ήδη αρκετοί συνάδελφοι που έχουν αγωνιστεί για την εφαρμογή του 48ωρου ή τέλος πάντων της μιας εφημερίας την εβδομάδα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουν στα τερτίπια των Διοικήσεων που δηλώνουν ότι το 48ωρο καταστρατηγήθηκε χωρίς να εκφράσουν ρητή επιφύλαξη. Πέραν του ότι εξέφρασαν τέτοια επιφύλαξη είτε ατομικά, είτε συλλογικά το έγγραφο Καλογερόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου και τα "εντέλλεσθε" των Διοικήσεων συνιστούν ευθύ εξαναγκασμό, ο οποίος είναι επαναλαμβανόμενος και σκόπιμος.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδοτεί κατόπιν ερωτήματος Επιτρόπου, μπορεί όμως και να γνωμοδοτήσει προληπτικά μετά από ερώτημα Υπουργού. Εσείς λέτε ο κ. Αβραμόπουλος να έχει στα χέρια του ευνοϊκή για κείνον γνωμοδότηση και να την κρατάει κρυφή ή μήπως κάνετε κάποια άλλη υπόθεση;