Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ναι στο Νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Όχι στις ΣΔΙΤ.

Τις απόψεις μας για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) τις έχουμε εκτενώς εκφράσει με δημοσιεύσεις μας στο παρελθόν.
Είναι επίσης γνωστό ότι έχει αποφασιστεί από την Κυβέρνηση η ανέγερση και λειτουργία νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα μέσω του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ.
Ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει κλείσει ο διαγωνισμός για την επιλογή του τεχνικοοικονομικού συμβούλου και αναμένεται σχετικά σύντομα να ανακοινωθεί το επιλεγέν επιχειρηματικό σχήμα για τη θέση του συμβούλου.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι πιέσεις προς το Δήμο Πρέβεζας για την υπογραφή της παραχώρησης, στην ουσία στον ιδιώτη επενδυτή που θα επιλεγεί, οικοπεδικής έκτασης σε διαμέρισμα του Δήμου. Μάλιστα τίθεται το δίλημμα ότι σε περίπτωση μη παραχώρησης, υπάρχει η εναλλακτική λύση ανέγερσης του Νοσοκομείου σε γειτονικό Δήμο. Ήδη όπως πληροφορούμαστε το εναλλακτικό αυτό σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή και βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Ως δόλωμα μάλιστα τίθεται στους δημότες η άποψη ότι με τη ανέγερση του συγκεκριμένου Νοσοκομείου στο τόπο τους (δημοτικό διαμέρισμα), θα υπάρξει και «έντονη ανάπτυξη» της περιοχής.
Επιχείρημα που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε και στη περίπτωση της ανέγερσης μέσω ΣΔΙΤ δυο μεγάλων νοσοκομείων στην περιοχή της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Αξιοποιούν λοιπόν τη επιθυμία των κατοίκων για «ανάπτυξη» της περιοχής τους, «ανάπτυξη» που όμως αποκλειστικά έγκειται στην αλματώδη αύξηση της εμπορικής αξίας των οικοπέδων στη περιοχή, στην προβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση διαμερισμάτων για ιδιοκατοίκηση, στην προβλεπόμενη αύξηση της τιμής των ενοικίων και στη δημιουργία διαφόρων εμπορικών εκμεταλλεύσεων που συνήθως «φυτρώνουν» γύρω από τέτοιες νοσοκομειακές μονάδες, για να πιέσουν το Δήμο Πρέβεζας, αλλά και γειτονικό Δήμο, στην εν λευκώ παραχώρηση Δημοτικής οικοπεδικής έκτασης .
Δυστυχώς, όπως πληροφορούμαστε, "υπάρχουν και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη" με διάφορες πληροφορίες που διαρρέουν.
Ήμασταν από τους πρώτους που τεκμηριώσαμε και επιμόνως ζητούσαμε, μαζί με άλλους φορείς της πόλης, την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Άρα κάθε άλλο παρά αντίθετοι είμαστε στην ανέγερση ενός πλήρως δημόσιου Νοσοκομείου στην περιοχή μας.
Όχι όμως Νοσοκομείου που θα το εκμεταλλεύεται ιδιώτης.
Όχι όμως Νοσοκομείου που θα το διαχειρίζεται ιδιώτης μάνατζερ
Όχι όμως Νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ.
Όχι όμως Νοσοκομείου που δεν θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας από όλες τις πλευρές του...
Για το ζήτημα λοιπόν του οικοπέδου που ανήκει στο Δήμο:
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι:
  • Σε ποιον παραχωρείται Δημοτική έκταση και για ποιο σκοπό;
  • Πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών αλλά και όλων των πολιτών του νομού μας;
Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμιά περίπτωση να συμφωνήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο για να ΕΠΙΔΟΤΗΣΟΥΜΕ-ΠΡΟΙΚΙΣΟΥΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.
Αντίθετα, είμαστε διατεθειμένοι και θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

Επειδή το θέμα των επιπτώσεων του συγκεκριμένου πλαισίου (ΣΔΙΤ) με το οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, θεωρούμε ότι θα έχει σοβαρές μεσο -μακροπρόθεσμες συνέπειες στη παρεχόμενη περίθαλψη των πολιτών του Νομού μας ,αλλά και όμορων νομών, ιδιαίτερα στα φτωχά στρώματα, πρέπει οι όποιες αποφάσεις να αποτελέσουν προϊόν συναπόφασης όλων των φορέων και των πολιτών της Πρέβεζας στη βάση συγκεκριμένων γραπτών δεσμεύσεων και εγγυήσεων.
Σε καμια περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να γίνει αντικείμενο "ανταγωνισμού" αναμεσα σε πολίτες δυο γειτονικών Δήμων.