Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Όχι στη παραχώρηση του Οικοπέδου του Δήμου Πρέβεζας για ανέγερση και λειτουργία Νοσοκομείου μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία στη Πρέβεζα για το νέο νοσοκομείο, που προτίθεται να κατασκευάσει η κυβέρνηση μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα,σε οικόπεδο που θα παραχωρηθεί από το Δήμο Πρέβεζας, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε δημόσια και καθαρά για μια ακόμη φορά.
Το νέο νοσοκομείο της Πρέβεζας θα κατασκευαστεί με κεφάλαια ιδιωτικού επιχειρηματικού ομίλου και ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση, την τεχνική διαχείριση (καθαριότητα, ιματισμός, διαχείριση απορριμμάτων και νοσοκομειακών αποβλήτων, διαχείριση χώρων στάθμευσης, σίτιση), ασφάλιση και φύλαξη του κτιρίου, καθώς και την παροχή του απαραίτητου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης και συντήρησής του.(Διαβάστε εδώ τη πρώτη παράγραφο στη σύντομη περιγραφή του έργου).
Η οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου, αρχικά, σε όλα αυτά θα είναι ΜΗΔΕΝ.
Όπως βλέπουμε λοιπόν το νοσοκομείο θα παραδοθεί, με το κλειδί στο χέρι, προς χρήση στο ΕΣΥ. Το Δημόσιο, εκτός του ότι θα αποδεχτεί τμήματα του Νοσοκομείου να αξιοποιούνται από τον ιδιώτη για δική του εμπορική εκμετάλλευση, θα πληρώνει προς αυτόν και ένα «ενοίκιο».
Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου: «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα παραμείνει στο Δημόσιο, όπως άλλωστε και η Διοίκηση του Νοσοκομείου».(Διαβάστε εδώ τη δεύτερη παράγραφο).
Επειδή η προκήρυξη είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, προσέξτε ποια τμήματα του προσωπικού θα παραμείνουν στο Δημόσιο.
Μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Γιατί βεβαίως όλες οι βοηθητικές υπηρεσίες (φύλαξη ,σίτιση, ιματισμός, καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, στάθμευση, τεχνική υπηρεσία, συντήρηση, κλπ) θα παραδοθούν στον ιδιώτη. Επόμενα το υπάρχον προσωπικό σε αυτές, που ανήκει σήμερα στο Δημόσιο, θα αναγκαστεί, όπως προβλέπει και ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, εντός μικρού χρονικού διαστήματος να ζητήσει μετάταξη σε άλλη υπηρεσία ή να απολυθεί!
Ταυτόχρονα όμως υπάρχει στο νοσοκομείο και άλλο προσωπικό, όπως οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια, για τους οποίους η προκήρυξη δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά για παραμονή τους στο Δημόσιο. Οπότε είναι σαφές ότι και αυτοί θα αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλη υπηρεσία.
Τι μένει λοιπόν από Δημόσιο στο περιβόητο νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας;
Μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Τίποτε άλλο! Και αυτοί θα δούμε με τι σχέσεις εργασίας!!!
Και πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα ανήκει στο Δημόσιο, όταν ούτε καν οι Διοικητικοί υπάλληλοι δεν θα ανήκουν στο Δημόσιο; (ας ξαναδιαβάσουν την προκήρυξη προσεκτικά όσοι δεν το πιστεύουν).
Ε, εμείς τι να σας πούμε. Ρωτήστε αυτούς που ισχυρίζονται τέτοια πράγματα.
Όποιος έχει επίσης στοιχειώδη γνώση των πραγμάτων, γνωρίζει ότι το τεράστιο κόστος της επένδυσης, (109 εκατ .ευρώ +20% κόστος βαριάς συντήρησης ), που θα κάνει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος μαζί με τα απαραίτητα μεγάλα κέρδη του, δεν καλύπτονται με "ενοίκια" και παραχώρηση μόνο ορισμένων υπηρεσιών(π.χ parking). Θα απαιτηθεί και τεράστια ανατίμηση των νοσηλίων και εξετάστρων. Και αυτά θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Νομού μας και της ευρύτερης περιοχής και τα ταμεία τους!
Όποιος λοιπόν σήμερα ισχυρίζεται ότι αυτό το Νοσοκομείο θα είναι δημόσιο, διαπράττει πολιτική απάτη και όποιος κάνει ότι τον πιστεύει είναι πολιτικά αφελής και ανόητος.
Είναι προφανές ότι καμία υποχρέωση δεν έχουν οι Πρεβεζάνοι να παραχωρήσουν Δημοτική οικοπεδική έκταση σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο για την ανέγερση ενός τέτοιου Νοσοκομείου. Εξ άλλου η παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε παρθεί όταν δεν είχε ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας μέσω των ΣΔΙΤ. Επόμενα λογικά και ηθικά καμιά ισχύ δεν έχει σήμερα καθώς τα δεδομένα άλλαξαν.

Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι «Πρέπει να παλέψουμε να γίνει το Νοσοκομείο στο οικόπεδο του Δήμου, με εξασφαλισμένο το Δημόσιο χαρακτήρα του, έξω από την κερδοσκοπική λογική των ΣΔΙΤ. Να υπογραφεί σύμβαση που να εγγυάται με την δύναμη των λαϊκών κινητοποιήσεων και απαιτήσεων όλα τα παραπάνω», δεν έχουν παρά να μην συμφωνήσουν και να μην υπογράψουν τη σύμβαση για παραχώρηση του οικοπέδου κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί .Τόσο απλά!
Αν θέλουν βέβαια να είναι αξιόπιστοι.Εκτός αν βαφτίζουν το κρέας...ψάρι.
Εξ άλλου και με απλή εμπορική λογική να το δεις , είναι σαν να δίνεις αντιπαροχή οικόπεδο-φιλέτο που έχεις στη κατοχή σου και να σου δίνουν στο τέλος ένα διαμέρισμα για να μένεις με υψηλό ενοίκιο! Εσείς θα το κάνατε;

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις μας για το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας:
1.http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2007/05/blog-post_17.html
2.http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2007/07/blog-post.html
3.http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2007/09/blog-post_22.html
4.http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2007/11/blog-post_6308.html
5.http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2008/02/blog-post_06.html
6.http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2008/04/blog-post_07.html
7.http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2008/04/blog-post_08.html