Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Αβραμόπουλος... επαναλαμβανόμενος.

Αβραμόπουλος χθες στη Βουλή : Έχουμε ολοκληρώσει πλέον με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ και είμαστε στα πρόθυρα της σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας!
Αυτό ισχυρίστηκε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Σταχυολογούμε μερικές από τις θέσεις του κ. Υπουργού:

1.Για την μελέτη του Καθηγητή. Γ. Τούντα και των συνεργατών του με τίτλο «Οι Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα, 1996-2006» που έγινε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Η έρευνα αυτή όπως σημειώσατε, καλύπτει την περίοδο 1996-2006, δηλαδή παρουσιάζει την κατάσταση που βρήκε αυτή η Κυβέρνηση το 2004 και σε γενικές γραμμές δεν θα διαφωνήσουμε με το περιεχόμενό της. Από το 2004 και μετά, όμως, έγιναν βήματα».
«Τα προβλήματα που περιγράφονται στην έκθεση αυτή είναι προβλήματα που σε γενικές γραμμές παρατηρούνται σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας της Ευρώπης. Εμείς προχωρήσαμε κατ’ αρχήν σε μια γενικότερη προσπάθεια νοικοκυρέματος, καταγράφοντας τα όσα ζητήματα και προβλήματα βρήκαμε. Και προχωρήσαμε».

2.Για τις προσλήψεις νοσηλευτών.
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Επιταχύναμε τις διαδικασίες για τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ δέχθηκε την πρότασή μας και συνέστησε ειδικό γραφείο, έτσι ώστε να τρέχουν με πιο γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες που προβλέπονται.
Εγώ δεν διστάζω να επαναφέρω με την ευκαιρία της σημερινής σας ερώτησης και να επικαιροποιήσω την πρότασή μου σε κάποια στιγμή να αναλάβουμε συνολικά την ευθύνη σε αυτή την Αίθουσα και να δώσουμε τέλος στη διαδικασία που ακολουθείται, προχωρώντας σε μια συλλογική, αν θέλετε, στάση ευθύνης, να εξαιρέσουμε δηλαδή τους νοσηλευτές από τις διαδικασίες πρόσληψης, πάντοτε με σεβασμό στις προδιαγραφές που θέτει το ΑΣΕΠ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται νοσηλευτές, μπορούμε να τους προσλάβουμε. Τα οικονομικά μας το επιτρέπουν. Το να μην το κάνουμε όμως κάπου οδηγεί και στην ανάληψη μιας ευθύνης από όλους μας».
«Ήδη έχουν περάσει περίπου 6.500 νοσηλευτές τις πόρτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και έπεται συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους».

3.Για τις προσλήψεις γιατρών και την κλαδική σύμβαση
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Προχωράμε στην πρόσληψη ικανού αριθμού γιατρών, περίπου 4.500 για τα προσεχή χρόνια. Δίνουμε τέλος στην υποκριτική – επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω – κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τις εφημερίες»
«Έχουμε ολοκληρώσει πλέον με επιτυχία διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ και είμαστε στα πρόθυρα της σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας»

4.Για τις προμήθειες και τη αναδιάρθρωση του συστήματος
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Προχωρήσαμε κατ’ αρχήν στην αναδιάρθρωση των διοικητικών υγειονομικών περιφερειών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά το σύστημα, αλλά να έχουμε και μια οικονομία κλίμακας»
« Δώσαμε τέλος με το νόμο για τις προμήθειες στο άναρχο, ακατάστατο, κατακερματισμένο και αδιαφανές τοπίο που κυριαρχούσε στα οικονομικά της υγείας. Μέσα στο χρόνο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία για τη θέση σε λειτουργία της Επιτροπής που έχει ήδη δραστηριοποιηθεί και από τον επόμενο χρόνο πλέον θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Πρώτα-πρώτα, διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και εξοικονόμηση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση».

5.Για τις υποδομές στο χώρο της Υγείας
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην κατασκευή υπερσύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων, κέντρων υγείας αστικού τύπου, περιφερειακών ιατρείων και αγροτικών ιατρείων σε ολόκληρη την Ελλάδα».
«Βρήκαμε όμως και αμαρτωλές καταστάσεις που έπρεπε να νοικοκυρέψουμε, με κορυφαία ζητήματα αυτά των νοσοκομείων του Αγρινίου, της Κατερίνης και της Κέρκυρας. Αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που διαθέτει ο νόμος, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία(σ.σ. εννοεί τις ΣΔΙΤ) που μας παρέχουν και κατασκευάζουμε πλέον υπερσύγχρονες μονάδες στη Θεσσαλονίκη, στο Αιγίνιο, την Πρέβεζα, την Κω, την Αττική».