Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Δυσλειτουργία των Ακτινολογικών τμημάτων των Νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας.

Σοβαρότατα πλέον προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας αλλά και στο αντίστοιχο τμήμα του Νοσοκομείου Λευκάδας.
Συγκεκριμένα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας λειτουργούν 3 εργαστήρια: Ένα κλασσικής ακτινολογίας, ένα υπερήχων και ένα εργαστήριο αξονικής τομογραφίας.
Εργάζονται 3 ειδικευμένοι γιατροί, 2 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 5 τεχνολόγοι στο ακτινολογικό εργαστήριο (εκ των οποίων η μια σε άδεια μητρότητας) για 24ωρη κάλυψη (τρεις βάρδιες) και 4 τεχνολόγοι στον αξονικό τομογράφο πάλι για 24ωρη κάλυψη!
Παρά την επίδειξη καλής πίστης, τις συνεχείς παρεμβάσεις στη Διοίκηση και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό του τμήματος επί πολύ καιρό (υπερωρίες από 30 λεπτά έως 3 ώρες και 30 λεπτά καθημερινά- πέραν του επιτρεπόμενου χρόνου εργασίας σε χώρους ιοντίζουσας ακτινοβολίας , οφειλόμενα ρεπό, οφειλόμενες άδειες) δεν είναι πλέον δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του.
Να σημειώσουμε ότι στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπάρχουν 3 κενές οργανικές θέσεις για τεχνολόγους ( 2 κατηγορίας ΤΕ και 1 κατηγορίας ΔΕ) για τις οποίες μόλις πρόσφατα ζητήθηκε η κάλυψή τους μέσω του θεσμού των μετατάξεων (και προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον!) και έχει προκηρυχθεί και 1 θέση με σύμβαση εργασίας οκτώ μηνών, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα προσέλθει μετά τον Αύγουστο του 2008.
Οι εργαζόμενοι αδυνατούν πλέον να βγάλουν τα ωράρια εργασίας και τις βάρδιες και να μπορέσουν να πάρουν ένα μέρος των αδειών τους.
Ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, ένας από τους 49 με 50 αξονικούς που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας και που καλύπτει το νομό Πρεβέζης, μἐχρι σήμερα το νομό Λευκάδας και το βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, εκ των πραγμάτων θα αναστείλει κατά μεγάλο μέρος τη λειτουργία του καθώς οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται στο εργαστήριο κλασσικής ακτινολογίας του Νοσοκομείου.

Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου Λευκάδας, υπάρχει εργαστήριο κλασσικής ακτινολογίας, πρόσφατο εργαστήριο αξονικής τομογραφίας και εργαστήριο υπερήχων.
Στο εργαστήριο κλασσικής ακτινολογίας στη πράξη σήμερα απασχολούνται: 1 μόνιμη τεχνολόγος, 1 συμβασιούχος με 8μηνη σύμβαση και 2 συμβασιούχοι μέσω των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) για 24ωρη κάλυψη!!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους τεχνολόγους με οργανική θέση στο Νοσοκομείο Λευκάδας, 1 βρίσκεται σε απόσπαση μέχρι το 2010 στο ΚΥ Βόνιτσας,1 βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και 1 σε άδεια και αμέσως μετά συνταξιοδοτείται.
Ενώ ο αξονικός τομογράφος που έχει τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας μέχρι πριν λίγες μέρες δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού και μόλις πρόσφατα έκανε τις πρώτες του δοκιμαστικές εξετάσεις αλλά σε αυτόν απασχολείται μόνο ένας γιατρός και ένας τεχνολόγος και οι δυο αποσπασμένοι από άλλα νοσοκομεία !!!
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι με την έναρξη της θερινής περιόδου, στην περιοχή ευθύνης των δυο Νοσοκομείων, εκτός από τις ανάγκες κάλυψης του μόνιμου πληθυσμού της περιοχής, προκύπτουν και αυξημένες ανάγκες λόγω της προσέλευσης επιπρόσθετα στη περιοχή αρκετών δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών!
Υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση υπολειτουργίας είναι και η σημερινή κυβέρνηση, που με την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολουθεί στα Νοσοκομεία της χώρας, οδηγεί βαθμιαία και συνειδητά το σύστημα σε κατάρρευση,"σπρώχνοντας'' τους πολίτες στο ιδιωτικό τομέα,παραχωρώντας ολόκληρα τμήματα των νοσοκομείων στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία και τους εργαζόμενους σε συνθήκες εργασίας απειλητικές για την υγεία τους.
Οι εργαζόμενοι του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος στη Πρέβεζα προτίθενται, πέρα από τη διεκδίκηση της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία του τμήματος, να διεκδικήσουν και την εφαρμογή όλων των διατάξεων και νόμων περί του ωραρίου εργασίας τους, αλλά και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθιστώντας υπεύθυνους όλους τους εμπλεκόμενους σε πιθανή βλάβη της υγείας τους.