Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Περικοπές και στις εφημερίες των γιατρών στα Νοσοκομεία

Οπως μας ενημερώνει ο Κώστας Γιαννάκενας -Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.):
Ενώ σήμερα συνεδριάζει το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα των εφημεριών του Ηρακλείου (όπου ο Επίτροπος δεν τις εγκρίνει θεωρώντας τις μη σύννομες αφού παραβιάζουν τον μέγιστο χρόνο εργασίας (48/56ωρο), στο "ΒΗΜΑ" δημοσιεύεται η παρακάτω είδηση:
Περικοπές και στις εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία .
Τον περιορισμό των εφημεριών των γιατρών στα νοσοκομεία αποφάσισαν σε χθεσινή τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας κκ. Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Αβραμόπουλος . Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομίας, οι εφημερίες θα πρέπει να περιοριστούν σε 48 ώρες ως 56 ώρες μηνιαίως, δεδομένου ότι υπάρχουν υπερβάσεις που φθάνουν ακόμη και στις 80 ώρες τον μήνα, έτσι ώστε η ελληνική νομοθεσία να προσαρμοστεί με τα κοινοτικά δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας να σταματήσουν οι υπερβάσεις στις εφημερίες. Εκτός αυτού του θέματος συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών και η πρόληψη των 4.500 νοσηλευτών (σ.σ.μάλλον εννοεί γιατρών), θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα θέματα της περιστολής των δαπανών και του νέου συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία δεν συζητήθηκαν, αλλά αποτελούν αντικείμενο συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων.