Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας!

Μια κλασσική ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή μετά από σχετική επερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη.
Οπως γνωρίζετε, όσοι και όσες εργάζεστε στο χώρο των Νοσοκομείων, κάθε χρόνο το Υπουργείο Υγείας εκδίδει κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλυφθούν οικονομικά οι υπερωρίες των εργαζομένων και οι εξαιρέσιμες των αργιών, επισήμων, Κυριακών κ.λ.π.
Έτσι λοιπόν και το 1996 το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση με το Υπουργείο Οικονομίας.
Έρχεται όμως να προστεθεί στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 1996, σε λειτουργία το Νοσοκομείο της Ελευσίνας το Θριάσιο και επομένως το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν περιλαμβανόταν στην κοινή υπουργική απόφαση που εξεδόθη το Γενάρη του 1996.
Επειδή η προετοιμασία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου σαφέστατα είχε ξεκινήσει, τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, του 1996, εκδίδεται νέα υπουργική απόφαση, η οποία όμως απ’ ό,τι αποδεικνύεται στη συνέχεια, δεν ήταν κοινή υπουργική απόφαση Υπουργείου Οικονομίας και Υπουργείου Υγείας, αλλά ήταν απλώς εγκριτική απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία έδινε το δικαίωμα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Ελευσίνας να εγκρίνει την πληρωμή των υπερωριών στους εργαζόμενους στο Θριάσιο Πεδίο. Διότι το Νοσοκομείο του Θριασίου Πεδίου μπήκε από την πρώτη στιγμή σε 24ωρη λειτουργία και απαιτούνταν σαφέστατα η υπερωριακή απασχόληση ενός μεγάλου αριθμού από το προσωπικό.
Κινείται η διαδικασία να εκδοθούν τα εντάλματα και για τους μήνες Ιούνιο έως και Νοέμβριο, εκδίδονται τα εντάλματα, εγκρίνεται από την πλευρά του Παρέδρου η πληρωμή και πληρώνονται οι εργαζόμενοι που είχαν εκτελέσει τις υπερωρίες και τις εργασίες κατά τις ημέρες των αργιών, χωρίς να υπάρχει η εγκριτική κοινή υπουργική απόφαση Υπουργού Υγείας και Υπουργού Οικονομικών.
Η Διοίκηση, λοιπόν, του Νοσοκομείου και για τον άλλο μήνα, το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς αποστέλλει και πάλι για έγκριση τα εντάλματα και αντί να έρθει εκ νέου, όπως περίμεναν, η έγκριση από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου, έρχεται απορριπτική διότι δεν υπήρχε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που θα έδινε το δικαίωμα της νομιμοποίησης όλων αυτών των πράξεων.
Από κει και πέρα αρχίζει μια «αντιπαράθεση» ανάμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη Διοίκηση και στο Υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί τρόπος έτσι, ώστε να πληρωθούν και τα χρήματα του μηνός Δεκεμβρίου. Αντ’ αυτού, κάποια στιγμή, κρίνεται από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να πληρωθούν – και έτσι να ήταν – αλλά θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα τα οποία πήραν οι εργαζόμενοι για τις υπερωρίες και τις αργίες, διότι αυτά δεν είχαν δοθεί νομίμως.Αποτέλεσμα όλης αυτής της γραφειοκρατικής διαδικασίας είναι ότι από 26-02-2007 το Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτούσε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τα χρήματα που το κράτος τους κατέβαλε για προσφερθείσες υπηρεσίες το 1996!
Τελικά, από ότι φάνηκε χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία λύνει το θέμα.Ήδη, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας κ.Παπαγεωργίου, ως άρθρο έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση πώλησης καπνού και αλκοόλ στους ανηλίκους, που έχει ήδη κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.
Συγκεκριμένα το άρθρο 22 λέει: «Θεωρούνται νομίμως καταβληθέντα και δεν αναζητούνται τα ποσά ύψους που δόθηκαν σε εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο, για τη νυχτερινή τους εργασία και εργασία κατά τις Κυριακές και κατά τις εκ του νόμου αργίες για το έτος 1996 και δεν είχαν περιληφθεί στις σχετικές εγκριτικές κοινές υπουργικές αποφάσεις».