Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Φίδι που σ ' έφαγε!

Αντιγράφουμε το παρακάτω κείμενο από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" της 21ης -5-08.

Η σκηνή στο διάδρομο των εξωτερικών ιατρείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Αυτόπτης μάρτυς ο υπογράφων, βλέπω πλήθος ασθενών να περιμένουν τη σειρά τους για να εξεταστούν. Γέροντες και γριές που δεν τους βαστούν τα πόδια τους. Παιδιά με «μπαταρισμένα» άκρα που δείχνουν να πονούν και να υποφέρουν. Έγκυες γυναίκες «με την κοιλιά στο στόμα» που δυσκολεύονται να πάρουν ανάσες. Ο κόσμος πολύς, η αναμονή μεγάλη. Κι όσο περνάει η ώρα κι αυξάνεται η ταλαιπωρία, «τα νεύρα σπάνε» κι αρχίζουν οι μουρμούρες, ξεσπούν διαμαρτυρίες. Κάποιοι τα «φορτώνουν» στους γιατρούς, ισχυριζόμενοι ότι αργούν να «πιάσουν δουλειά» και καθυστερούν να πάρουν ασθενείς για εξέταση, ασχολούμενοι με άλλες «υποχρεώσεις». Μερικοί φωνάζουν ότι κάποιοι, που έχουν προσωπική γνωριμία και «μέσον», εξετάζονται ενδιάμεσα, εκτός λίστας και τους παίρνουν τη σειρά. Κι άλλοι καταριούνται την «τύχη» τους που τους έφερε εδώ, για να περάσουν αυτό το μαρτύριο.

Σκέφτομαι ότι αυτά τραβάνε όλοι όσοι η ανάγκη τους οδηγεί σε δημόσιο νοσοκομείο, σε Κέντρο Υγείας, σε ιατρείο του ΙΚΑ. Υπάρχουν, όμως, άλλοι που δεν υπόκεινται σ' αυτήν την ταλαιπωρία. Είναι εκείνοι που κλείνουν «ραντεβού» στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου, ή πάνε σε ιδιώτες γιατρούς. Αλλά, για να έχεις αυτήν την επιλογή, χρειάζεται να «τα 'χεις». Διότι, για να σε εξετάσει ένας γιατρός στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου πρέπει να πληρώσεις 45 - 65 ευρώ. Αν, μάλιστα, θελήσεις να σε δει κάποιος από τους «καθηγηταράδες» της ιατρικής - οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν εξετάζουν στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί και, γενικώς, είναι «ακριβοθώρητοι» κι «απλησίαστοι» για το φτωχό κόσμο - θα πρέπει να «ακουμπήσεις» 90 ευρώ. Το ίδιο ακριβά θα πληρώσει όποιος επισκεφτεί ιδιωτικό ιατρείο, ή ιδιωτική κλινική.

Το δίλημμα, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη χώρα μας είναι: 'Η αποδέχεσαι τη βασανιστική ταλαιπωρία, που συνεπάγεται η «επιλογή» σου να εξεταστείς χωρίς να πληρώσεις άμεσα - βεβαίως, πληρώνεις έμμεσα, μέσω του ασφαλιστικού σου ταμείου - ή κάνεις την «άλλη επιλογή» να καταβάλεις από την τσέπη σου το υψηλό αντίτιμο στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου, ή στον ιδιώτη γιατρό και αποφεύγεις την ταλαιπωρία.Όμως, η πλειοψηφία των ασθενών είναι φτωχοί, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα της «άλλης επιλογής», επομένως, είναι αναγκασμένοι να «προτιμήσουν» την «πρώτη επιλογή» και «φίδι που τους έφαγε».

Ποιος φταίει γι' αυτήν την κατάσταση είναι γνωστό. Η πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει μετατρέψει και την Υγεία, από δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους, σε πανάκριβο εμπόρευμα, το οποίο μπορούν να αγοράσουν λίγοι και προνομιούχοι. Οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν έχουν την κύρια ευθύνη.

'Ομως, μερίδιο ευθύνης αναλογεί και σε κάποιους γιατρούς οι οποίοι, αν και εργάζονται στο λεγόμενο «δημόσιο» σύστημα Υγείας, δε συμπεριφέρονται σαν «δημόσιοι λειτουργοί της προσφοράς», αλλά σαν «έμποροι της προσωπικής κονόμας»...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:

Συνυπογράφουμε!