Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Απλήρωτες 5 μήνες οι εφημερίες των γιατρών στη Ζάκυνθο



Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου.

Στις 9-6-2008 πραγματοποιήθηκε μια ακόμα έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου προκειμένου να επανεκτιμήσει τις ως τώρα εξελίξεις στο θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών μας. Στη Συνέλευση συμμετείχε μεγάλος αριθμός συναδέλφων από όλες τις βαθμίδες.
Από το σύνολο των συναδέλφων εκφράστηκε απογοήτευση και αγανάκτηση για την μη καταβολή επί πέντε μήνες και ως σήμερα των δεδουλευμένων εφημεριών μας. Η στέρηση ενός σημαντικού κομματιού του εισοδήματος μας έχει οδηγήσει τους περισσότερους από εμάς σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο μη μπορώντας να ανταποκριθούμε σε ανειλημμένες υποχρεώσεις μας.
Θεωρούμε ότι η τοπική και περιφερειακή Διοίκηση, αλλά κυρίως η κεντρική εξουσία έχουν επιδείξει τραγική και μνημειώδη αδιαφορία για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί.
Επί δίμηνο βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία την υπεύθυνη Πολιτεία και τους εκπροσώπους της χωρίς αποτέλεσμα. ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟ 1-1-2008!!!
Οι γιατροί του ΕΣΥ που προσφέρουμε υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες του νησιού μας αισθανόμαστε προσβεβλημένοι και κατάφορα αδικημένοι από την κατάσταση που δημιουργήθηκε χωρίς απολύτως καμία δική μας ευθύνη. Όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται η προσπάθεια και η προσφορά μας αλλά γινόμαστε αντικείμενο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης χωρίς καμιά απολύτως ευθύνη, απλά και μόνο επειδή η συντεταγμένη Πολιτεία μας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα το πλαίσιο των οποίων η ίδια περιέγραψε και θεσμοθέτησε.
Διαμαρτυρόμαστε και κινητοποιούμαστε όχι διεκδικώντας περισσότερα χρήματα για τους εαυτούς μας, αλλά την νόμιμη αμοιβή μας για ήδη δεδουλευμένη εργασία την οποία παράλογα μας αρνούνται με το πρωτοφανές σκεπτικό ότι ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ!!!
Είναι αδιανόητο οι αμφιταλαντεύσεις της Πολιτείας γύρω από τόσο σοβαρά ζητήματα να πλήττουν άμεσα και καίρια, αλλά και εντελώς αδικαιολόγητα τους γιατρούς παρά την κρισιμότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
Δυστυχώς τόσο σε επίπεδο τοπικής όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης δεν υπήρξαν λύσεις στο αδιέξοδο. Μας απογοητεύει βαθύτατα το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης που να δηλώνει έστω και στα λόγια ότι γίνεται προσπάθεια για να επιλυθεί το αδιέξοδο.
ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:
1) Δεν υπογράφουμε δηλώσεις συναίνεσης γιατί ουδέποτε συναινέσαμε στον εργασιακό Μεσαίωνα που έχει επιβληθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ εδώ και χρόνια. Δουλέψαμε ως σήμερα φιλότιμα ανταποκρινόμενοι σε αντικειμενικές ανάγκες και υπό αντίξοες συχνά συνθήκες που όλοι γνωρίζουν, με κίνδυνο για την ψυχική και σωματική μας υγεία χωρίς καμιά αναγνώριση. Το ατομικό δικαίωμα του καθενός να υπογράψει δήλωση συναίνεσης δεν μπορεί ωστόσο να καταργηθεί.
2) Ζητάμε συνάντηση με την κα Αναπληρώτρια Διοικήτρια και συνάδελφο Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας προκειμένου να διευκρινιστεί πλήρως και πέρα από κάθε αμφιβολία γιατί δεν πληρωνόμαστε αφού κατά δήλωση του Υφυπουργού Υγείας κ Παπαγεωργίου στη Βουλή των Ελλήνων έχει δοθεί στο νοσοκομείο εντολή για την πληρωμή μας από τα αποθεματικά του!
3) Ζητάμε να γίνει παράσταση στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την παρουσία της Αναπληρώτριας Διοικήτριας και αντιπροσωπείας των ιατρών του Νοσοκομείου μας, αλλά και εκπροσώπων της ομοσπονδίας μας προκειμένου να εξευρεθούν τα αναγκαία χρήματα για την άμεση πληρωμή αν δεν αρκούν τα αποθεματικά του Νοσοκομείου μας.
4) Σε περίπτωση που η απόφαση της Ολομέλειας του ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρήσει νόμιμα τα εντάλματα πληρωμής το νοσοκομείο πρέπει να έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ταχύτατη εκκαθάριση και πληρωμή τους.
5) ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ (κατά τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία που ισχύουν ανεφάρμοστες από ετών) ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ αποφασίσαμε ότι από τις 15-6-2008 και μετά θα εκτελούμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με το όριο του χρόνου εργασίας (48 ώρες εβδομαδιαίως για τους ειδικευμένους ιατρούς και 56 ώρες εβδομαδιαίως για τους ειδικευόμενους) ώσπου να υπάρξει άλλη διευθέτηση.
6) Η παραπάνω απόφασή μας που επιβάλλεται από την Πολιτεία και τους νόμους του Ελληνικού Κράτους αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, οδηγεί αναπόφευκτα σε σοβαρή δυσλειτουργία του Νοσοκομείου μας δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει ικανός αριθμός ενεργά εφημερευόντων ιατρών. Δεν περνάει από το χέρι μας να δώσουμε λύση στο πρόβλημα.
7) Η τυχόν προσπάθεια για διευθέτηση του προβλήματος με εφαρμογή προγραμμάτων εφημεριών που θα προβλέπουν αποκλειστικά εφημερίες ετοιμότητας για τους ειδικευμένους ιατρούς δεν επιλύει το πρόβλημα αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ενεργά εφημερευόντων ποιοτικά και ποσοτικά. Σε τέτοια πάντως περίπτωση που θεωρηθεί νόμιμη η εργασία με εφημερίες ετοιμότητας είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να εξοφληθούν οι εφημερίες ετοιμότητας που ως τώρα έχουν παρανόμως παρακρατηθεί, θεωρούμενες και αυτές παράνομες όσον αφορά την πληρωμή τους !!!
8) Θεωρούμε ότι και οι εφημερίες ετοιμότητας αποτελούν χρόνο εργασίας ίσο με το 40% του 16ώρου της ενεργού εφημερίας (6,4 ώρες για την καθημερινή και 9,6 ώρες για τις αργίες) αντίστοιχα με τον τρόπο υπολογισμού της χρηματικής αποζημίωσής τους και δεσμεύουν το γιατρό στη διάθεση του εργοδότη. Συμπερασματικά για τον ειδικευμένο ιατρό αντιστοιχούν το πολύ πέντε (5) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές ανά μήνα!!!

Για τη Συνέλευση της ΕΝΙΖ


Ο πρόεδρος Ο γραμματέας