Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Απόφαση του Εκτάκτου Συνεδρίου της Ομοσπανδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» στις 6 και 7 Ιουνίου 2008 καταγγέλλει την άθλια κυβερνητική προσπάθεια να προεξοφλήσει τη συμφωνία των νοσοκομειακών γιατρών στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας με τους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως αυτή κατατέθηκε το Φεβρουάριο του 2008 και όπως επίμονα επαναλαμβάνεται έκτοτε. Το συνέδριο δηλώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση κλαδικής σύμβασης του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου και καταγγέλλει ότι καθ΄ όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Υπουργό κανένα από τα κομβικά σημεία διαφωνίας των γιατρών δεν έλαβε εκείνος υπόψη του. Επίσης καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία δεν ελήφθη ώστε να επιλυθούν ζωτικά προβλήματα του ΕΣΥ, όπως η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που τείνουν να καταστήσουν το ΕΣΥ σύστημα μη βιώσιμο.

Τουναντίον, οι επενδύσεις και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων υγείας διευρύνονται συνεχώς. Η ανέγερση, αλλά και η μελλοντική λειτουργία νέων νοσοκομείων εκχωρείται στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες μέσω ΣΔΙΤ. Μεγάλα κομμάτια της διάγνωσης και περίθαλψης παραδίδονται καθημερινά στον κρατικοδίαιτο παρασιτικό ιδιωτικό τομέα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αφαίμαξη της τσέπης των ασθενών. Τέλος η κυβέρνηση με νομοσχέδιο παραχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαφανίζοντας εσκεμμένα τη λέξη «δωρεάν» από το κείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Το κονδύλιο εφημεριών για το 2008 υπολείπεται σαφώς των αναγκών, δεδομένου ότι είναι μόλις 2% παραπάνω από το περσινό, μη συμπεριλαμβάνοντας ούτε και την αντίστοιχη μισθολογική ωρίμανση. Οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν τις εφημερίες του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και ψυχολογική θέση.

Το συνέδριο καλεί το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση:

1. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των κατοίκων της χώρας. Να σταματήσουν όσο είναι καιρός κάθε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας και να εξασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

2. Να φροντίσουν να πληρωθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών. Δε νοείται διεξαγωγή οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με έστω κι έναν γιατρό απλήρωτο για δεδουλευμένα. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους γιατρούς που βρίσκονται ακόμα σε κινητοποιήσεις για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες. Να σταματήσει ο απαράδεκτος εκβιασμός μέσω των «δηλώσεων μετανοίας» που εξακολουθούν να ζητούνται από απλήρωτους νοσοκομειακούς γιατρούς στις Κυκλάδες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

3. Να εγκαταλείψει τις μεθοδεύσεις για αλλαγή του τρόπου πληρωμής των εφημεριών με εισαγωγή επιδόματος εφημέρευσης.

4. Να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς σε προσλήψεις 5000 κανονικών επιμελητών και ειδικευομένων

5. Να εγγράψει κονδύλια ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στο προηγούμενο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ο κ. Αβραμόπουλος για αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης

6. Να εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό ειδικό κονδύλιο για τη νομοθετική υλοποίηση της υπόσχεσης συστήματος απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού από βαθμό. Αυτό σημαίνει άμεση προαγωγή όλων των υπηρετούντων αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές.

Το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές, ανθρώπινο ωράριο, επαγγελματική αποκατάσταση των νέων γιατρών και ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

1. Καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες. Πληρωμή των εφημεριών με βάση τους νέους μισθούς. Κατάργηση του αυθαίρετου πλαφόν των αποδοχών μας προς τον Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας. Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Η εφημερία είναι και θα παραμείνει ως αυστηρά υπερωριακός χρόνος εργασίας. Αυτό ισχύει και για τις εφημερίες ετοιμότητας, αφού και σε αυτές ο γιατρός τίθεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της υπηρεσίας. Χορήγηση ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.

2. Πρωινό τακτικό ωράριο 6ωρο- πενθήμερο 30ωρο και το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους. Πέντε χιλιάδες νέες προσλήψεις γιατρών, πέραν της κάλυψης των κενών που προκύπτουν από αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις. Να πάψουν οι προσλήψεις επικουρικών και συμβασιούχων.

3. Εξέλιξη όλων των σημερινών Αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές και κατάργηση του τίτλου του αναπληρωτή Διευθυντή. Από δω και πέρα καθεστώς ατομικής εξέλιξης από επ. Α΄ σε Διευθυντή ίδιο με αυτό που ισχύει σήμερα για ατομική εξέλιξη από Α΄ σε Αναπληρωτή.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε περίπτωση που εξασφαλιστούν τεκμηριωμένα, με εγγραφές στον προϋπολογισμό, κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση όσων αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο, τότε ορίζεται από το συνέδριο διαπραγματευτική ομάδα με την εξής σύνθεση:

1.- Ένας εκπρόσωπος από τις έξι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο συνέδριο.

2.- Οι Πρόεδροι από τις 7 μεγάλες Ενώσεις της χώρας (Αθήνας-Πειραιά, Πάτρας, Θεσ/νίκης, Ηρακλείου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης) μεταφέροντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Ενώσεών τους.

3.- Δύο ειδικευόμενοι από το συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων της Αθήνας

Η παραπάνω 15μελής διαπραγματευτική ομάδα:

1. εξουσιοδοτείται από το συνέδριο για υπογραφή ετήσιας και μόνο κλαδικής συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας, εφόσον εκείνο αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τις θέσεις του Συνεδρίου.

2. δεσμεύεται να μεταφέρει τη συζήτηση με το Υπουργείο και να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 12 και 13 Ιουνίου 2008 σε συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ.

Στα πλαίσια του διημέρου αυτού θα ληφθούν πρωτοβουλίες :

· για ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τις αποφάσεις του συνεδρίου (με οργάνωση και συνέντευξης τύπου)

· για έμπρακτη αλληλεγγύη στους συναδέλφους που κινητοποιούνται για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες.

· για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και ΚΥ με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Την προκήρυξη 5θήμερης πανελλαδικής απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών από 15 ως 19 Σεπτεμβρίου 2008 με προοπτική διάρκειας, αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει ν΄ αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματά μας.

Αθήνα 7 Ιουνίου 2008

Το Προεδρείο του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

Από Ygeianet