Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Επιστολή στο Υπουργείο Υγείας για τα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο Κατερίνης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη "πρόσκληση"-εντολή στους γενικούς γιατρούς της Πιερίας να εφημερεύσουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Κατερίνης, επιτέλους οι επαγγελματικές-επιστημονικές ενώσεις των γενικών γιατρών(Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής και Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής) τοποθετούνται.
Παρότι είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, τηρούσαν σιγή ασυρμάτου. Ελπίζουμε την επόμενη φορά που θα υποστούν οι γενικοί γιατροί ενός τέτοιου μεγέθους επίθεση,οι αντιδράσεις τους να είναι πιο άμεσες. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Για όσους δεν γνωρίζουν το ιστορικό της υπόθεσης ας διαβάσουν πρώτα εδώ
Προς: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Υπουργό κ. Δ. Αβραμόπουλο
- Υφυπουργό κ. Γ. Παπαγεωργίου
- Υφυπουργό κ. Κωνσταντόπουλο
- Γενικό Γραμματέα Υγείας κ. Α. Καλογερόπουλο
- Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Β. Ριζά
- Γενική Διευθύντρια Υγείας κ. Σ. Παναγοπούλου



Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε εσάς για να τελειώσει επί τέλους αυτός ο τραγέλαφος που εξελίσσεται στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού Πιερίας, με ευθύνη του Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Χρίστογλου, του οποίου ο μεγαλοϊδεατισμός προσλαμβάνει πια παθολογικό χαρακτήρα και αναγκάζει τους συναδέλφους μας να στραφούν στην Δικαιοσύνη.
Μετά από την έγγραφη και αναλυτική ενημέρωση που έχουμε από τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς για τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι σαν επίσημοι φορείς των Γενικών Ιατρών αγωνιούμε και προσπαθούμε για την αναβάθμιση του ρόλου μας και τη συνεχή επιστημονική και επαγγελματική βελτίωση και εξέλιξη όλων των συναδέλφων μας. Καταλαβαίνουμε επίσης τον αυξημένο ρόλο που πρέπει να έχει η ειδικότητα μας μέσα στο ΕΣΥ. Ακόμα και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η κριτική μας διέπεται από τα παραπάνω, ενώ όσον αφορά τη συζήτηση που αφορά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γνώμη μας είναι ότι αυτά πρέπει να είναι ανεξάρτητα τμήματα με μόνιμους-ειδικούς ιατρούς σχετικών ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων και ο γενικός ιατρός με αποδεδειγμένη γνώση και επάρκεια στην επείγουσα νοσοκομειακή ιατρική. Από τα σχετικά έγγραφα όσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε κατά αρχήν πουθενά ύπαρξη αυτόνομου ανεξάρτητου και οργανωμένου τμήματος Επειγόντων περιστατικών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Γνωρίζουμε βέβαια την σπουδή πολλών διοικητών που προσπαθούν να προβάλλουν το έργο τους με όπως-όπως ίδρυση τμημάτων ΤΕΠ, αγνοώντας τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τους γιατρούς και τους πολίτες, έχοντας το νου τους μόνο στην διατήρηση της καρέκλας τους.
Οι συνάδελφοι γενικοί ιατροί, κινούμενοι στα πλαίσια του νόμου, αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των ΤΕΠ και τις αυξημένες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται.
Άλλωστε σας θυμίζουμε ότι σαν γενικοί ιατροί στη διάρκεια της ειδικότητας μας εκπαιδευόμαστε και λειτουργούμε σε μεγάλο βαθμό στα τμήματα ή στα ιατρεία Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Άλλο αυτό όμως και άλλο η ανάληψη ευθυνών επιστημονικών και νομικών που δεν μας ορίζει κανένας νομοθέτης. Εμείς δεν αρνούμαστε την λειτουργία των τμημάτων ΤΕΠ. Θέλουμε την συμμετοχή σε αυτά γενικών ιατρών με μόνιμες οργανικές θέσεις με αποδεδειγμένες γνώσεις. Ταυτόχρονα δεν είναι δυνατό να λειτουργούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες, όπως ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης αλλά και άλλοι απαιτούν, ονομάζοντας μάλιστα τα αντίστοιχα τμήματα «Τμήματα Διαλογής» σαν να πρόκειται για συσκευαστήρια φρούτων ή άλλων αγροτικών προϊόντων. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων Υποδοχής ασθενών, προτάσεις που καθορίζουν, σύμφωνα με διεθνείς δείκτες, την υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό των τμημάτων αυτών. Ωστόσο, αυτά αποτελούν «φωνήν βοώντος εν τη ερήμω» για πολλούς διοικητές με κλασσικό εκπρόσωπό τους τον τέως υπάλληλο φαρμακευτικής εταιρείας, τέως Διοικητή επί ΠΑΣΟΚ και νυν Διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης. Στην παράλογη πορεία του ενέπλεξε και τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ… ομολογεί γραπτώς ότι βαθμολόγησε με μηδέν (0) τους γιατρούς, επειδή αρνήθηκαν να συναινέσουν στους παραλογισμούς του προϊσταμένου του, διαπράττοντας εξόφθαλμο και ωμό εκβιασμό, για τον οποίο θα ελεγχθεί από την Δικαιοσύνη, γιατί βέβαια ήδη εκεί παραπέμφθηκε.
Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει χρεία μαρτύρων. Ακόμη και στην «αναφορά» του ο κ. Χρίστογλου παρασύρεται και, σαν αγράμματος δικηγόρος, προβαίνει ακόμη και σε κριτική της εκπαίδευσης στην Γενική Ιατρική, που όπως είναι φυσικό και σαφές, καθορίσθηκε από την Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, δηλαδή από σοφούς Καθηγητές με μεγάλη πείρα στα αντικείμενα αυτά.
Σας παρακαλούμε λοιπόν να παρέμβετε προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή.
Με εκτίμηση
Για τα Διοικητικά Συμβούλια
  • Μποδοσάκης-ΠρόδρομοςΜερκούρης -Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ
  • Ανάργυρος Μαριόλης -Πρόεδρος Ένωσης