Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Σχετικά με τη παραχώρηση του Οικοπέδου του Δήμου Πρέβεζας για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.(2)

Διαβάστε πρώτα το πρώτο μέρος εδώ.
Όρος 5ος :
«Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας όπως και όλες οι λειτουργίες του θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα παραμείνει στο Δημόσιο, καθ΄ όλη τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης».

Σχόλιο:
Η παραπάνω διατύπωση θα μπορούσε να εκληφθεί σαν θετική μόνο αν ο όρος «όλες οι λειτουργίες του» είχε αντικατασταθεί από τον όρο «όλες οι υπηρεσίες του» και βεβαίως εννοούσε ότι όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Πρέβεζας θα παρέμειναν στο Δημόσιο.
Γιατί μια λειτουργία μπορεί να είναι δημόσια , να αφορά δηλαδή το κοινωνικό σύνολο αλλά να παρέχεται από ιδιώτη- επιχειρηματία.
Η καθαριότητα είναι μια δημόσια λειτουργία που μπορεί να επιτελείται από ένα ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας. Η σίτιση των ασθενών σε ένα νοσοκομείο επίσης.
Παίζουμε με τις λέξεις; Εμείς όχι! Κάποιοι άλλοι ,σίγουρα ναι!

Επίσης ο σχετικός όρος καθόλου δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων μέσα σε αυτό το Νοσοκομείο.
Διότι κάλλιστα το προσωπικό μπορεί να ανήκει στο Δημόσιο, αλλά οι εργασιακές του σχέσεις να μην έχουν καμιά σχέση με σταθερότητα ή μονιμότητα. Μπορεί οι πάντες να είναι με συμβάσεις χρόνου, συμβάσεις έργου, προγράμματα ανασφάλιστων Stage, μερικώς απασχολούμενοι μέχρι και συνεργεία ενοικιασμένων ή υπενοικιασμένων εργαζόμενων!
Γιατί λοιπόν δεν θα έπρεπε ένας προοδευτικός Δήμος που θέλει να είναι με το μέρος των εργαζομένων και που παραχωρεί δωρεάν ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» του να μην βάζει και όρους που θα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων;
Πολύ περισσότερο που είναι γνωστό από τη διακήρυξη του έργου ότι μια σειρά από υπηρεσίες και δραστηριότητες του Νοσοκομείου θα περάσουν στα χέρια του ιδιώτη-επενδυτή και έτσι οι τώρα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου με μόνιμη οργανική θέση Δημοσίου Δικαίου σε αυτές τις υπηρεσίες θα βρεθούν στο δίλλημα ή αλλάζουν καθεστώς εργασιακών σχέσεων και τίθενται στη διάθεση του ιδιώτη-επενδυτή ή με αίτησή τους αναζητούν θέση σε άλλη υπηρεσία και αν δεν βρουν απολύονται, όπως προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας(άρθρο 39 παράγραφος 1,άρθρο 99 παράγραφος 1 και 3, άρθρο 101 παράγραφος 1 και 2, άρθρο 154 παράγραφος 1,2,3,4).

Όρος 6ος :
«H Διοίκηση του Νοσοκομείου καθ’ όλη την χρονική διάρκεια της παραχώρησης θα ανήκει στο Δημόσιο».

Σχόλιο:
Το ίδιο ακριβώς λέγει και η διακήρυξη της Ειδικής Επιτροπής ΣΔΙΤ.
Είναι σαφές ότι εφ’ όσον το έργο γίνει μέσω των ΣΔΙΤ και ειδικά της μεθόδου BOT, μπορεί το Δημόσιο να βρίσκεται στη Διοίκηση και το έργο να λειτουργεί σαν έργο ΣΔΙΤ δηλαδή με πρώτιστο προσανατολισμό τα κέρδη του επιχειρηματία, ο οποίος θα κάνει και τη τελική συμφωνία με την αναθέτουσα αρχή.

Όρος 7ος :
«Μετά την πάροδο του χρόνου της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του δημοτικού ακινήτου οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι κάθε είδους βοηθητικοί χώροι και τα λοιπά συστατικά παραμένουν στην κυριότητα του Δήμου Πρέβεζας χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα».



Σχόλιο:
Τώρα μιλάμε για το τι θα γίνει μετά από 99 χρόνια!
Μας συγχωρείτε, αλλά... θα λείπουμε !!!
Εντάξει, ούτε τα «μπετά» δεν θα υπάρχουν!
Αλλά σαφώς και είναι καλό ανεξάρτητα από το τεράστιο χρονικό διάστημα παραχώρησης να καθορίζεται ότι το ακίνητο θα επιστρέψει στο τότε Δήμο(;) Πρέβεζας (;).

Όρος 8ος:
«Σε περίπτωση που εντός διετίας από τη σύνταξη του συμβολαίου δωρεάν παραχώρησης χρήσης του δημοτικού ακινήτου , δεν γίνει η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου η παραχώρηση ανακαλείται άμεσα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Επίσης θα ανακαλείται άμεσα η παραχώρηση σε περίπτωση παράβασης οποιουδήποτε από τους παραπάνω όρους».

Σχόλιο:
Έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα και μετά την τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, του Βουλευτή της ΝΔ στο νομό Πρέβεζας κ. Γιώργου Τρυφωνίδη, αυτός είναι ο μόνος μέχρις στιγμής όρος που βάζει εμπόδιο στην ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ!!!
Τι είπε ο κ. Τρυφωνίδης;
Ότι το χρονικό όριο, των δυο ετών, που τίθεται για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης είναι πολύ μικρό και στην ουσία απαγορευτικό για την εκτέλεση έργου μέσω των ΣΔΙΤ.
Και απομυθοποίησε και ...την ταχύτητα με την οποία εκτελούνται τα έργα ΣΔΙΤ.
Πράγματι τα έργα μέσω ΣΔΙΤ έχουν ένα πολύ μεγάλο χρόνο προετοιμασίας, συζητήσεων , παζαριών, ανταλλαγμάτων, που μερικές φορές παίρνει πολλά πολλά χρόνια….

Εν κατακλείδι
Άδικα ο κ. Ανατολιωτάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΝΔ στο νομό μας , ζητούσαν επιμόνως να μπει η προσθήκη στον πρώτο όρο του συμβολαίου ότι δηλ. «η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου θα αποτελεί δημόσια επένδυση μέσω των ΣΔΙΤ».

Και έτσι όπως είναι το συμβόλαιο, που ψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, με ΣΔΙΤ θα γίνει!

Αρκεί βέβαια οι ενδιαφερόμενοι να βάλουν νέφτι στον..... για να προλάβουν τη διετία!!!

Συνεχίζεται…