Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Σχετικά με τη παραχώρηση του Οικοπέδου του Δήμου Πρέβεζας για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.(3)

Αντί Επιλόγου-Πρόλογος

Η επόμενη μέρα , μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για την παραχώρηση του οικοπέδου για την ανέγερση και λειτουργία νέου Νοσοκομείου μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, βρίσκει τις ευαίσθητες κοινωνικές δυνάμεις στη Πρέβεζα να δρουν μέσα σε ένα νέο τοπίο.
Ο αγώνας για την ανέγερση ενός νέου αποκλειστικά Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ –όπως έγινε και γίνεται σε άλλες πόλεις της χώρας μας-πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά τώρα πλέον να ενταθεί.
Να συνδεθεί ταυτόχρονα αυτός ο αγώνας με την αντίληψη και την προσδοκία ενός άλλου Δημόσιου Τομέα. Ενός Δημόσιου Τομέα που θα λειτουργεί προς όφελος του εργαζόμενου πολίτη και της κοινωνίας, ενός Δημόσιου Τομέα της αξιοκρατίας, της υπευθυνότητας, ενός Δημόσιου Τομέα που στόχος του και κέντρο του θα είναι ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη.
Με την κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να τεθεί σε αγωνιστική κίνηση ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Πρέβεζας της οποίας ένα τμήμα- ολοένα και πολυπληθέστερο – αντιλαμβάνεται πλέον σε τι καταστάσεις θα οδηγήσει η παράδοση της Υγείας, μέσω των ΣΔΙΤ, στις αδηφάγες ορέξεις του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Η κοινωνία της Πρέβεζας καταλαβαίνει ότι οι ιδιώτες επιχειρηματίες που θα εμπλακούν στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν πρόκειται να επενδύσουν "για τη ψυχή της γιαγιάς τους". Θα επενδύσουν για να κερδίσουν και μάλιστα να κερδίσουν περισσότερα απο αλλού.Αυτό ακριβώς είναι που θα σημαδέψει ολόκληρη τη λειτουργία και τον προσανατολισμό του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας μέσω των ΣΔΙΤ.
Ήδη υπάρχει ένας συντονισμός φορέων και σωματείων που θέλουν ένα νέο Δημόσιο Νοσοκομείο χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Αυτός ο συντονισμός μπορεί να διευρυνθεί.
Η λειτουργία του ανοικτού συντονιστικού μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με πνεύμα συναγωνιστικό και σεβασμού των ιδιαίτερων απόψεων, να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά . Ακόμη, και γιατί όχι, να διευρυνθεί η θεματολογία του βάζοντας επί τάπητος συνολικά το ζήτημα της Υγείας στη πόλη της Πρέβεζας και στο Νομό μας. Εξ άλλου το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σύντομα θα έλθει στο προσκήνιο με τη κατάθεση στη Βουλή σχετικού Νομοσχεδίου.
Είναι ιστορική η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και εκείνων των δυνάμεων της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Πρέβεζας που επέλεξαν να ρίξουν λευκή πετσέτα , να υψώσουν λευκή σημαία απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.
Επέλεξαν να θολώσουν τα νερά, αντί να ορθώσουν το ανάστημά τους, να αποκαλύψουν στη κοινωνία της Πρέβεζας την κακοήθη μετάλαξη που επέρχεται σε όλο το πλέγμα λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα Υγείας (κατασκευή, λειτουργία,προσανατολισμός, υπηρεσίες, συντήρηση των υγεινομικών μονάδων) με τις ΣΔΙΤ.
Επέλεξαν να διαχωριστούν αντί να συμπορευτούν με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης μας που ανοίγουν μέτωπο ενάντια στις πολιτικές που απαξιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας , που μάχονται να ανατρέψουν τις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας.
" Αξιοποίησαν" ακόμη και τον εκβιασμό "να μη χάσουμε το Νοσοκομείο από το Δήμο μας".
Ήταν πολιτική τους επιλογή και γι αυτή θα κριθούν.
Εμείς θα συνεχίσουμε να απλώνουμε χέρι συνεργασίας σε κάθε συμπολίτη μας , σε κάθε φορέα , σε κάθε κοινωνική δύναμη που θέλει να συμμετάσχει μαζί μας σε αυτό τον αγώνα .
Οσοι νομίζουν ότι όλα έχουν τελειώσει, έχουν κάνει λάθος μέγα!
Θα έχει πολύ suspense (σασπένς) ακόμη αυτή η ιστορία.Και πολλές ανατροπές!