Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Απάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στις 23 Ιουλίου θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

Ισχυρίζεται ο κ. Αβραμόπουλος ότι όσα αναφέρονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για τις εφημερίες και το ωράριο εργασίας των γιατρών αποτελούν προϊόν παραπληροφόρησης και σύγχυσης. Ταυτόχρονα ο Υπουργός παραδέχεται ότι έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο, αλλά αποδίδει το αδιέξοδο όχι στη δική του πολιτική ανικανότητα, αλλά στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Είναι προφανές ότι ο κ. Αβραμόπουλος ακολουθεί παρελκυστική τακτική, ώστε να μεταθέσει τις δικές του τεράστιες ευθύνες για την 18μηνη άγονη διαπραγμάτευση στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών, τους οποίου έχει εμπαίξει κατ’ επανάληψη και με αχαρακτήριστο τρόπο.
Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι η πρόταση του Υπουργείου έγινε δεκτή κατ’ αρχήν από την ΟΕΝΓΕ, αλλά «αριστεροί συνδικαλιστές» ανέτρεψαν αυτήν την κατ’ αρχήν συμφωνία μέσα από κάποιο «συνέδριό τους» !!! Ξεχνά να αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος ότι το όργανο που έλαβε αυτή την απόφαση ήταν το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο, δηλαδή το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που έγινε σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες και η απόρριψη της πρότασης του Υπουργείου υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων…. Θεωρώντας μάλιστα το συνέδριο ότι η στάση του προεδρείου δεν προάγει τα συμφέροντα του κλάδου, όρισε διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας στην βάση του διεκδικητικού μας πλαισίου.
Ξεχνάει επίσης ο κ. Αβραμόπουλος ότι λίγες μέρες μετά το συνέδριο, το ίδιο το Υπουργείο αναγνώρισε την διαπραγματευτική ομάδα σαν συνομιλητή, επικοινώνησε μαζί της με επιστολές, όρισε μάλιστα και συνάντηση μαζί της, την οποία στην συνέχεια ακύρωσε με πρόσχημα την επικείμενη συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά και εξαρχής γνώριζε, ποια είναι τα σημαντικά σημεία διαφωνίας με την πρότασή του. Είναι η ανάγκη δέσμευσης για νέο μισθολόγιο και η άρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς του εφημεριακού επιδόματος. Είναι επιπλέον το γεγονός ότι αρνείται στην πράξη να προγραμματίσει αξιόπιστα πραγματικές προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, συναρτώντας την υποχρέωσή του αυτή από την (προφανώς επιθυμητή από τον ίδιο) προεξόφληση με «συμφωνία» ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αποδεχτούν προκαταβολικά όχι απλώς πάγωμα, αλλά και μείωση των αποδοχών τους για την επόμενη τριετία. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το σύνολο σχεδόν των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών ανα την Ελλάδα υιοθετεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που όρισε το συνέδριό μας. Συνεπώς η ευθύνη για το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ή όχι ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο.
Η προσφυγή του κ. Αβραμόπουλου στη συνομωσιολογία και στην αντιδραστική θεωρία των "δυναμικών αριστερών μειοψηφιών" που δήθεν δυναμιτίζουν την εξεύρεση λύσεων, αποτελεί ομολογία ανικανότητας διαχείρισης της κρίσης και πολιτικής αποτυχίας. Μήπως το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει ο κ. Υπουργός "πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων" από τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και τους γιατρούς της επαρχίας οι οποίοι μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις απορρίπτουν το "πακέτο" των προτάσεων του διεκδικώντας την εργασιακή και μισθολογική τους αξιοπρέπεια αλλά και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αποτελεί δείγμα του ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιθυμεί να συνεχίσει την ίδια παρελκυστική τακτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας να επιλύσει ουσιαστικά το οποιοδήποτε πρόβλημα. Απ’ την δική μας πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου και να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ