Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Μπάχαλο και διάλυση στα νοσοκομεία με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις προμήθειες.


Απίστευτες σκηνές διαδραματίζονται στα νοσοκομεία της χώρας , αλλά και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, καθώς παρατηρείται μεγάλη έλλειψη υγειονομικού υλικού αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις σε εγκρίσεις συμβάσεων συντήρησης ιατρικών μηχανημάτων, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου νόμου 3580/2007 για τις προμήθειες των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Από το 2001 και μετά, έγιναν τρεις διαδοχικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις προμήθειες του Υπουργείου Υγείας που επέτειναν το χάος στον ευαίσθητο αυτό τομέα.
Από τα ΠΕΣΥ, που υιοθετήθηκαν το 2001, περάσαμε στις ΔΥΠΕ το 2004, από όπου αφαιρέθηκε τελικά η αρμοδιότητα της διενέργειας διαγωνισμών για να μεταβιβαστεί ακολούθως στα νοσοκομεία.
Από τα νοσοκομεία τέλος η αρμοδιότητα επιστρέφει με το νόμο 3580/2007 στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο συγκεντρώνει πια όλες τις προμήθειες των νοσοκομείων της χώρας από υλικά καθαριότητας έως τα πιο πολύπλοκα ιατρικά μηχανήματα.
Ο συγκεκριμένος νόμος ,στο όνομα της διαφάνειας και της δήθεν πάταξης της σπατάλης- για εξοικονόμηση 500 εκατομ. ευρώ ετησίως μιλούσε ο Αβραμόπουλος -συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στον ίδιο τον Υπουργό, στον οποίο και λογοδοτεί αποκλειστικά η δημιουργηθείσα Επιτροπή Προμηθειών και στην πράξη έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε παράλυση ολόκληρο το σύστημα.
Δημιουργήθηκε μια υπερ- συγκεντρωτική κεντρική επιτροπή προμηθειών που υποτίθεται προγραμματίζει και κατευθύνει τα πάντα σε σχέση με τις προμήθειες και τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών των νοσοκομείων: από Μαγνητικούς Τομογράφους μέχρι τα απορρυπαντικά, από τα διαγνωστικά εργαστήρια μέχρι τα μολύβια των διοικητικών υπαλλήλων, από τις συμβάσεις για μεταφορά μοσχευμάτων μέχρι τα συνεργεία συντήρησης, από τις υπηρεσίες πληροφορικής των νοσοκομείων μέχρι και το ψωμί που θα καταναλώνεται στα νοσοκομεία.
Οι συγκεντρωτικοί διαγωνισμοί στην καπιταλιστική οικονομία έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, στη θεωρία τουλάχιστον. Καθώς αφορούν μεγάλες ποσότητες ενός υλικού (π.χ. ασκών αίματος, βηματοδοτών, μηχανημάτων τεχνητών νεφρών, χειρουργικών ραμμάτων), τότε οδηγούν, σύμφωνα με τη «λογική της αγοράς», σε χαμηλές τιμές προσφοράς.
Αυτό είναι εν μέρει σωστό, αρκεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, να μη δημιουργηθούν καρτέλ (!) , να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και το μεγάλο τους μειονέκτημα.
Αναλυτικότερα, όταν ένας μεγάλος διαγωνισμός, καταλήξει σε μια σύμβαση υπέρ ενός προμηθευτή ή στην καλύτερη περίπτωση υπέρ ενός περιορισμένου αριθμού προμηθευτών (όταν π.χ. έχουμε πολλές ποικιλίες του ιδίου προϊόντος όπως στα χειρουργικά ράμματα ή τους βηματοδότες), αυτόματα αποκλείονται όλοι οι υπόλοιποι, συχνά πολυάριθμοι υποψήφιοι προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω προμηθευτές για μια τουλάχιστον χρονιά θα είναι εκτός των Δημοσίων νοσοκομείων.
Οι συγκεκριμένοι προμηθευτές δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια, σύμφωνα με την υφιστάμενη πρακτική. Με τη βοήθεια σωρείας ενστάσεων και προσφυγών επιδιώκουν τη ματαίωση του διαγωνισμού ή στη καλύτερη περίπτωση, την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του.
Και έτσι με αυτό τον τρόπο στο τέλος ή δεν θα υπάρχουν υλικά στα νοσοκομεία ή θα «νομιμοποιούνται» οι εξωσυμβατικές προμήθειες με παρατάσεις συμβάσεων, απευθείας αναθέσεις κλπ, κλπ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος νόμος, με ρητή αναφορά του, ρίχνει το μπαλάκι, για τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται κάθε φορά, στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων καθώς αναφέρει ότι η εξασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη των Διοικήσεων!


Έτσι έχουμε φθάσει σήμερα χειρουργεία να αναβάλλονται λόγω έλλειψης υλικών χειρουργικών , ορθοπεδικών υλικών, ακόμα και ραμμάτων (!),κλπ. Στις κλινικές παρατηρείται έλλειψη ακόμα και συριγγών και άλλων υλικών πλατιάς και καθημερινής χρήσης. Εργαστήρια αναστέλλουν τη λειτουργία τους γιατί καθυστερεί η έγκριση συντηρήσεων των ιατρικών μηχανημάτων τους από τεχνικούς εταιρειών.

Στο τέλος, να μας θυμηθείτε, το μόνο που θα καταφέρει αυτός ο νόμος είναι να "μαζέψει" τις επί μέρους μίζες, που όντως υπήρχαν, από τους επί μέρους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία, σε μια μεγάλη μίζα κεντρικά, ενώ θα αποδιοργανώσει όλη τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Μάλλον προβλέπουμε συντόμως τροποποιήσεις!