Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Προς παύση εφημεριών στο Νοσοκομείο 'Αττικόν"

Γράφει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή":



Με απόσυρση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» από το σύστημα εφημεριών, απειλούν οι γιατροί του νοσοκομείου που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών τους. Σήμερα, λήγει η προθεσμία που έθεσαν οι γιατροί, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας για τα αιτήματά τους και είναι αποφασισμένοι, εάν δεν δοθεί λύση, να μην καταθέσουν πρόγραμμα γενικών εφημεριών -από σήμερα- και να αποσυρθεί το νοσοκομείο από το σύστημα εφημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι διευθυντές των κλινικών θα συναντηθούν σήμερα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αλλά και να οργανώσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Ειδικότερα, οι γιατροί ζητούν να τους καταβληθούν τα χρήματα για τις δεδουλευμένες εφημερίες Απριλίου και Μαΐου, αλλά και να διασφαλιστεί από πλευράς υπουργείου Υγείας η απρόσκοπτη συνέχεια των προγραμμάτων εφημερίας για το νοσοκομείο, με την έγκριση επιπρόσθετων κονδυλίων. Οπως επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου, για το 2008 έχει εγκριθεί το ποσό των 3.581.000 ευρώ για εφημερίες, τη στιγμή που η διοίκηση του νοσοκομείου είχε εισηγηθεί το ποσό των 5.500.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ασφαλούς εφημερίας.
Προς το παρόν, το νοσοκομείο «Αττικόν» δεν εφημερεύει σε 24ωρη βάση (η γενική εφημερία του νοσοκομείου είναι κάθε τρεις ημέρες από τις 2.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.), λόγω ελλείψεων προσωπικού. Μάλιστα, οι ελλείψεις ανάγκασαν το Δ.Σ. του νοσοκομείου να «κλείσει» προσωρινά πτέρυγες, προκειμένου να χορηγήσει καλοκαιρινές άδειες. Ειδικότερα, από το ερχόμενο Σάββατο έως και τις 31 Αυγούστου, θα συλλειτουργήσουν κλινικές, μονάδες και τμήματα του νοσοκομείου (ορθοπεδική, καρδιοχειρουργική, καρδιολογική, αγγειοχειρουργική, οφθαλμολογική, Μονάδα Λοιμώξεων). Σημειώνεται ότι μία στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτών στο «Αττικόν» είναι κενή, ενώ το ποσοστό κάλυψης των θέσεων της διοικητικής υπηρεσίας είναι μόλις 33%, της τεχνικής υπηρεσίας είναι 38,7% και του παραϊατρικού προσωπικού είναι 74%.
Πάντως, καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών παρατηρείται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επιπλέον, ορισμένοι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν «παγώσει» τις εγκρίσεις των ενταλμάτων πληρωμής, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (συνεδρίασε πριν από 3 εβδομάδες) αναφορικά με την έγκριση αποζημίωσης των εφημεριών που ξεπερνούν το 48ωρο και το 56ωρο εβδομαδιαίας απασχόλησης για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, αντίστοιχα.




Τελικά διαβάσαμε πριν από λίγο από το ιστολόγιο PRESS-GR τα παρακάτω:


Από το Blog Υγειονομικών Αττικού Νοσοκομείου/www.navarhida.blogspot.com/..Σας ενημερώνουμε σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων στο Π.Γ.Ν. "ΑΤΤΙΚΟΝ" ότι η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να γίνει η συμφωνημένη με την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, για σήμερα 11 π.μ. συγκέντρωση με τους διευθυντές καθηγητές των κλινικών και της νοσηλευτικής υπηρεσίας όπως είχε ζητηθεί εγγράφως από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Βέργαδο και αντ' αυτού εξέδωσε "δίκην επιστράτευσης" έγγραφο στο οποίο τους καλεί να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ( ενώ δεν υπαρχει απεργία sic) εν οψει πιθανών κινητοποιήσεων του ιατρικού προσωπικού.Η συνέχεια επί της οθόνης...