Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Για τις κρατήσεις του ΤΣΑΥ

Εκδόθηκε η φετινή εγκύκλιος του ΤΣΑΥ για τις κρατήσεις των ασφαλισμένων του και έχει ημερομηνία 17/7/2008 . Ως είθισται η εφαρμογή έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου και αυξάνει για τους Παλαιούς Ασφαλισμένους (ΠΑ) τις μηνιαίες κρατήσεις κλάδου σύνταξης σε 188,3 ευρώ (από 177,6) δηλαδή προκύπτει μηνιαία επιβάρυνση 10,7 ευρώ (6%). Θα δείτε λοιπόν τον Οκτώβριο τη μισθοδοσία σας να είναι μειωμένη κατά 107 ευρώ, διότι τότε θα γίνει η αναδρομική κράτηση της διαφοράς όλων των μηνών από αρχής του έτους.

Όσοι εκ των ΠΑ έχουν επιλέξει το ΤΣΑΥ αντί του Δημοσίου για κλάδο ασθενείας η κράτηση Κλάδου Ασθενείας θα γίνεται σε ποσοστό 2,15% στο σύνολο των ακαθαρίστων αποδοχών.

Στους Νέους Ασφαλισμένους(ΝΑ) (δηλαδή τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/93) η κράτηση κλάδου σύνταξης παραμένει ποσοστιαία και διενεργείται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, καθώς και στα επιδόματα, δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και επιδόματα αδείας. Για την πρώτη πενταετία ασφάλισης είναι 4% και μετά την συμπλήρωση της πενταετίας γίνεται 6,67% για όλο τον υπόλοιπο εργάσιμο βίο.

Στους ΝΑ διενεργείται κράτηση Κλάδου Ασθενείας 2,55%

Σε όλους (ΠΑ και ΝΑ) διενεργείται μηνιαία κράτηση 2 ευρώ Στέγης Υγειονομικών και 2,93 ευρώ εισφορά στον Κλάδο Πρόνοιας.


-Από το ενημερωτικό σημείωμα του Δημήτρη Βαρνάβα