Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Θεραπευτικά πρωτόκολλα ,θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων και άλλες ιστορίες για "εξορθολογισμό των δαπανών"

Με το πρόσχημα του εξορθολογισμού των δαπανών, αλλά στην ουσία με στόχο τις άγριες περικοπές στο χώρο της υγείας, η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στις επαγγελόμενες από καιρό ανατροπές στο χώρο της υγείας.
Έτσι χθές προχώρησε στη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου "ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις", που με το άρθρο 35 νομοθετεί τις εισαγωγικές ανατροπές και βασικά σημεία που είχε προαναγγείλει μέσω του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Έτσι εισάγονται τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων.
Τι ορίζει το νομοσχέδιο;
"1. Συνιστάται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) Επιτροπή για τη σύνταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ως θεραπευτικό πρωτόκολλο ορίζεται η δέσμη οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας μίας νόσου με βάση τα πορίσματα και την κλινική εφαρμογή της Ιατρικής Επιστήμης. Η Επιτροπή αποτελείται από πέντε (5) μέλη, που είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από τον χώρο της υγείας και ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΚΕΣΥ. Έργο της Επιτροπής είναι η σύνταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των ασθενειών, όπως αυτές διεθνώς κατηγοριοποιούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα κριτήρια για τη σύνταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, καθορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΚΕΣΥ"
Τι είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα;
Είναι στην ουσία πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας.
Τι έχουμε εδώ;
Με πρόσχημα το εξορθολογισμό η κυβέρνηση παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών, καθώς αυτοί είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν όχι με βάση το δικό τους επιστημονικό κριτήριο αλλά με βάση τα πρωτόκολλα που θα τους καθορίζει η επιτροπή σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του διεθνούς κεφαλαίου.
Τι άλλο προβλέπει το νομοσχέδιο ;
" 2.Συνιστάται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ), Επιτροπή Διαφάνειας Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΕΔΑΦ). Η ΕΔΑΦ αποτελείται από 5 μέλη, με διετή θητεία, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ. Μέλη της Επιτροπής είναι επιστήμονες με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του φαρμάκου, της πολιτικής και των οικονομικών της υγείας. Τα μέλη της Επιτροπής παύονται ή αντικαθίστανται ανά πάσα στιγμή κατόπιν απόφασης του Προέδρου του ΕΟΦ.
3. H ΕΔΑΦ είναι αρμόδια για τον προσδιορισμό και την κατάρτιση των θεραπευτικών ομάδων καθώς και την ένταξη στις θεραπευτικές ομάδες των πρωτοτύπων και επωνύμων γεννοσήμων φαρμάκων, των οποίων η δαπάνη καλύπτεται σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3457/2006 (ΦΕΚ Α93). Η επιλογή των θεραπευτικών ομάδων, η ένταξη των φαρμάκων σε αυτές και ο καθορισμός των σχετικών δεικτών κατάταξης, γίνεται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ κατόπιν εισήγησης της ΕΔΑΦ, βάσει αντικειμενικών και επαληθεύσιμων κριτηρίων, όπως η θεραπευτική και φαρμακο-οικονομική αποτελεσματικότητα, το κόστος ημερήσιας θεραπείας, η ασφάλεια του φαρμάκου και η επίπτωση στις δαπάνες υγείας. Τα κριτήρια αυτά, συμπληρώνονται και αναθεωρούνται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ, μετά από εισήγηση της ΕΔΑΦ. Οι θεραπευτικές ομάδες εγκρίνονται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ της ΕΔΑΦ και του Προέδρου ΕΟΦ, αποφασίζει σχετικά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
4. Με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ, ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της ΕΔΑΦ και ορίζεται ο Γραμματέας της και ο αναπληρωτής του, επιλεγόμενοι μεταξύ των υπαλλήλων του ΕΟΦ και των θυγατρικών ανωνύμων εταιρειών του. Τα άρθρα 2,3 και 4 του ν.3457/2006 καταργούνται από 01/01/2009.
5. Στα μέλη και τον γραμματέα της ΕΔΑΦ, καταβάλλεται αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση στην οποία μετέχουν. Η αποζημίωση βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΦ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η καταβαλλόμενη αποζημίωση.
6. Σε κάθε θεραπευτική ομάδα φαρμάκων ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΦ, μετά από εισήγηση της ΕΔΑΦ, μία Τιμή Αναφοράς, η οποία ισούται με τον μέσο όρο των τιμών του συνόλου των πρωτοτύπων και επωνύμων γεννοσήμων φαρμάκων που εντάσσονται στη Θεραπευτική Ομάδα, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση το κόστος ημερήσιας θεραπείας.
7. Με απόφαση του Προέδρου ΕΟΦ, μετά από εισήγηση της ΕΔΑΦ μπορούν να προστίθενται ανά πάσα στιγμή νέες θεραπευτικές ομάδες, καθώς επίσης να συμπληρώνονται και να αναθεωρούνται οι ισχύουσες θεραπευτικές ομάδες. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζει σχετικά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
8. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη δαπάνη κτήσης μόνο των πρωτοτύπων και επωνύμων γεννοσήμων φαρμάκων που εντάσσονται στις Θεραπευτικές Μονάδες και μόνο μέχρι το ποσό της Τιμής Αναφοράς για κάθε Θεραπευτική Ομάδα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν εισήγησης της ΕΔΑΦ και αιτιολογημένης απόφασης του Προέδρου του ΕΟΦ, καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της δαπάνης για την κτήση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, που έχει ενταχθεί σε θεραπευτική ομάδα, ακόμη και όταν η δαπάνη αυτή υπερβαίνει την τιμή αναφοράς. Η διάταξη της παρούσης παραγράφου ισχύει από 01/01/2009".
Τι έχουμε εδώ;
Πρώτον ,οι αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών θα παίρνονται με βάση τη λογική των περικοπών στις δαπάνες υγείας και το φάρμακο, αφού κριτήριο είναι το κόστος.
Δεύτερον, ο άρρωστος θα αποζημιώνεται μόνο τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θεραπευτική ομάδα. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός, ή που θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα αφού με βάση τα πρωτόκολλα η θεραπεία θα είναι αναποτελεσματική, θα πληρώνει απ' την τσέπη του.
Και ...το κερασάκι στη τούρτα για το απαραίτητο δούλεμα.
"9. Η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται από τους ιατρούς σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και τις αρχές άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος και με πρώτιστο κριτήριο τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος"!!!