Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου

Η Γενική Συνέλευση των ιατρών του Βενιζελείου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του ν. Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε στις 10/9/08 αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στην 5ήμερη πανελλαδική απεργία από 15 ως 19/9/08 όπως είχε προταθεί στο έκτακτο συνέδριο της πανελλήνιας ομοσπονδίας μας τον Ιούνιο.
Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας εκτός από εμφανές είναι πλέον και τραγικό. Η αποσάθρωση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας των ιατρών και του λοιπού προσωπικού αλλά μετρά πλέον και ανθρώπινα θύματα (βλ. κλειστές κλίνες ΜΕΘ, ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, διακοπή λειτουργίας κλινικών ελλείψει προσωπικού κ.ά.)
Τα αιτήματα της απεργίας δεν έχουν να κάνουν επομένως μόνο με την απαίτηση βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών (μισθολόγιο 10 χρόνια καθηλωμένο στα ίδια επίπεδα, μεσαιωνικό καθεστώς εφημεριών με 60-100 ώρες εργασίας την εβδομάδα) αλλά με την ίδια την βιωσιμότητα του ΕΣΥ. Να σημειωθεί εδώ ότι η ανεπάρκεια των κονδυλίων εφημεριών(γνωστή εδώ και μήνες) έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί κινήσεις περικοπών εφημερευόντων ιατρών από τις διοικήσεις. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι τέτοιες πρακτικές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών και η παρέμβαση εισαγγελέα σε περίπτωση που αυτές υλοποιηθούν κρίνεται απαραίτητη.
Είναι φανερό ότι η ανατροπή της πολιτικής που έχει οδηγήσει το ΕΣΥ στο τωρινό του επίπεδο προαπαιτεί την στράτευση σε κοινό αγώνα όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών από κάθε χώρο.
Το ΕΣΥ είναι υπόθεση όλων μας και η απαίτηση για ποιοτική, δωρεάν και ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας καθολική.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.