Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ημέρα προάσπισης Δημόσιας Υγείας

Στη συνάντηση  των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών και Διαπραγματευτικής Ομάδας της ΟΕΝΓΕ την προηγούμενη Πέμπτη αποφασίστηκε να κηρυχθεί μια μέρα του Οκτωβρίου ως "Ημέρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας" με προφανή σκοπό να δοθεί μέγιστη δημοσιότητα στα προβλήματα των Νοσοκομείων και  αλλά των νοσοκομειακών γιατρών.

 Για την προεργασία του εγχειρήματος προτάθηκε από την Ένωση Ηπείρου να ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών από γιατρούς, εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και πολίτες, οι  οποίες θα επιδοθούν στους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Στόχος είναι να μαζευτεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός υπογραφών. Μπορεί λοιπόν να κυκλοφορήσει στα Γραφεία των γιατρών στα στάντ του νοσηλευτικού, να το υπογράψουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και κυρίως να διακινηθεί τα εξωτερικά ιατρεία, ζητώντας από ασθενείς και συνοδούς να το υπογράψουν.

 Οι Ενώσεις τη συγκεκριμένη "Ημέρα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας" θα δώσουν συνεντεύξεις τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το γεγονός και από τα Πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.

 

Ήδη η  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ έκανε αποδεκτή την πρόταση για  "Ημέρα  προάσπισης της Δημόσιας Υγείας" και όρισε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, κηρύσσοντας ταυτόχρονα στάση εργασίας από 8-11πμ.

¦Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Εκτ. Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και ευελπιστούμε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ενώ αναμένεται αρχές Οκτωβρίου και η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν οι Νοσοκομειακοί γιατροί για τα εγγεγραμμένα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2009.


Το κέιμενο κάτω απο το οποίο συλλέγονται υπογραφές είναι το ακόλουθο:


Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο που απευθύνεται στους

Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό της χώρας

απαιτούμε:

 

ΓΕΝΝΑΙΑ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2009

 

Άλλη μια χρονιά πέρασε με το  δημόσιο σύστημα υγείας να υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Η έλλειψη συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η υπολειτουργία -ακόμη και το κλείσιμο-  κλινικών και τμημάτων, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων και τα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων που καθυστερούν εξοργιστικά οδηγούν εξ ανάγκης τους πολίτες στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Ήδη, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ξεπέρασαν το 57%, φέρνοντας τη χώρα μας στην χειρότερη θέση παγκοσμίως!

 Το προσωπικό των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, έχει πλέον περιέλθει σε δεινή θέση λόγω των σημαντικών ελλείψεων, της εντατικοποίησης της εργασίας τους, της μισθολογικής καθήλωσης και της άρνησης στην αναγνώριση της εργασίας τους ως ανθυγιεινής.

Η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων κινδυνεύει!

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ν΄ ΑΛΛΑΞΕΙ!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας από τον προϋπολογισμό του 2009 για:

·        Την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης

·        Τη πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη εργασιακή σχέση

·        Την αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας του ιατρικού και λοιπού  προσωπικού

·        Τη λύση του εφημεριακού προβλήματος των νοσοκομείων με κριτήρια ασφάλειας των ασθενών και του προσωπικού

·        Την αναγνώριση της ανθυγιεινότητας της εργασίας των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία,  τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία