Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Μια πρώτη ενδιαφέρουσα πρόταση-άποψη μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ωράρια εργασίας των γιατρών.

Μια ενδιαφέρουσα πρώτη  απόψη-πρόταση διατυπώνει ο Κώστας Γιαννάκενας Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας , μετά την  απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ωράρια εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Συγκεκριμένα έχει ως εξής:
  • Ο γιατρός που θα καταθέσει ρητά και κατηγορηματικά ότι παραιτείται του δικαιώματός του από το 48ωρο-56ωρο θα πρέπει να γνωρίζει ότι παραιτείται και από την όποια κάλυψη του ιδρύματός του (νοσοκομείου) για την περίπτωση του ιατρικού λάθους και αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την αστική και ποινική ευθύνη (αφού οικειοθελώς συναινεί να υπερβεί τον μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο ασφαλούς για τον ίδιο και τους ασθενείς) εβδομαδιαίας εργασίας.
  • Η  δήλωση του γιατρού ότι ρητά και κατηγορηματικά παραιτείται του δικαιώματός του θα πρέπει να επισυνάπτεται της κατάστασης των εφημεριών αλλιώς δεν θα γίνεται δεκτή (η κατάσταση εφημεριών) για αποπληρωμή.
  • Η όποια άσκηση "πίεσης", "εντέλλεστε" κτλ από οποιονδήποτε είναι ποινικό αδίκημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μηνύσεις και όλα τα σχετικά.
  • Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο (και αξιοπρεπές) να μη καταθέσει κανένας δήλωση συναίνεσης για υπέρβαση του 48ωρου-56ωρου. Έτσι η αδυναμία κάλυψης των νοσοκομείων από γιατρούς για όλο το μήνα θα ασκήσει πιέσεις στο Υπουργείο να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. 



Κώστας Γιαννάκενας

Γραμμ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαίας