Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο "Αγ.Ανδρέας".


ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ

Ε. Ι. Ν. Α.

Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6948 – 539 759 * Fax: 2610 – 993 949

WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr

Αρ. Πρωτ: 48/30-9-2008

Πάτρα, 30/9/2008 


Προς:

  • Τα ΜΜΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Ι.Ν.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ»

Γι άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι υφιστάμενες αρχές του (Δ ΥΠ Ε, Διοικήσεις Νοσοκομείων) αποδεικνύουν μια απαράδεκτη και επικίνδυνη πολιτική στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας στην περιφέρεια μας, ιδίως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Μετά τις παλινωδίες όσον αφορά την καταλληλότητα ή μη του «Αγ. Ανδρέα» τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό και τις -μετά το κλείσιμό του- ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργού κου Αβραμόπουλου περί σύντομης και ασφαλούς επαναλειτουργίας του, η πραγματικότητα που επιμελώς αποκρύβεται εδώ και 15! χρόνια τουλάχιστον, βγήκε στην επιφάνεια.

Ο «Αγ. Ανδρέας» για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών -παρά το ότι διατείνεται ο Υπουργός μας- θα παραμείνει κλειστός εν όψει της αντισεισμικής του θωράκισης. Αυτό σημαίνει παράταση του ανώμαλου καθεστώτος της έλλειψης πάνω από 250 κλινών στην περιφέρεια, που έρχονται να προστεθούν στο κλείσιμο τμημάτων στο Γ.Ν. Μεσολογγίου λόγω έλλειψης προσωπικού και στην υποβάθμιση των νοσηλευτικών υπηρεσιών στο Παν/κό Νοσοκομείο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού και των γιατρών του (Ακτινοθεραπευτικό, Παιδογκολογικό). 

Η εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης, η ανυπαρξία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η μη χρηματοδότηση ούτε καν των τρεχουσών αναγκών, οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες που οδηγούν ακόμα και στην έλλειψη αναλώσιμων υλικών, η εξάντληση του προσωπικού και οι αυθαίρετες και παράνομες μετακινήσεις (όπως οι καρδιολόγοι στο Νοσ. Αγρινίου) και οι επικείμενες εξελίξεις στο εφημεριακό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τη Δημόσια Υγεία στην περιοχή μας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ΑΜΕΣΑ και ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για ασθενείς και προσωπικό. Να βρεθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι  προκειμένου να υποδεχτούν τη λειτουργία των βασικών κλινικών και να εξασφαλιστεί η στελέχωση τους.  Μέχρι να συμβεί αυτό, να τεθούν άμεσα κανόνες αξιοπρεπούς λειτουργίας και χώρων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που να μην υποτάσσονται στις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις ορισμένων διευθυντών του ενός ή του άλλου νοσοκομείου.

Καμμιά μετακίνηση γιατρών ή άλλου προσωπικού που θα υποβαθμίσει κι άλλο τις υπηρεσίες προς τον πολίτη δε θα γίνει ανεκτή και θα καταγγελθεί. Να δρομολογηθούν ΑΜΕΣΑ οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στην περιφέρεια.

Ο πολίτης πληρώνει αδρά για Δημόσια, Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη κι όχι για παροχές προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα που επιδίδεται αφειδώς η Κυβέρνηση.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


Τερζής Στάθης

Ο Γραμματέας


Γιαννάκενας Κων/νος