Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

"Μόνο με ΣΔΙΤ η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας"

Αντιγράφουμε από το Ygeianet.

του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

"Η μόνη δυνατότητα για να κατασκευαστεί το νέο νοσοκομείο Πρέβεζας είναι η σύμπραξη δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για αυτό το έργο. Ο δήμαρχος Πρέβεζας είχε συμφωνήσει αρχικά, αλλά μετέβαλε τη στάση του όταν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας του δήλωσε ότι το κόμμα είναι αντίθετο στις ΣΔΙΤ".

Αυτά υποστηρίζει στην "Α" ο γενικός γραμματέας Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλος - Στράτης σχετικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Πρέβεζας Μιλτ. Κλάπα περί ωμού εκβιασμού που ασκεί το υπουργείο Υγείας προκειμένου η δημοτική αρχή της πόλης να δεχθεί την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νέου νοσοκομείου που έχει προγραμματισθεί να ανεγερθεί στην Πρέβεζα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει ότι έχει δεχθεί πολύ ικανοποιητική πρόταση από όμορο δήμο της περιοχής για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ...

Ο Αριστ. Καλογερόπουλος - Στράτης ισχυρίζεται ότι καθοριστική στιγμή για το θέμα υπήρξε η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Πρέβεζα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ ενημέρωσε τον Μιλτ. Κλάπα ότι το κόμμα δεν μπορεί να αποδεχθεί την ανέγερση νοσοκομείων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αξιοποιεί τη δημόσια αδράνεια του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει εκδηλώσει ούτε τοπικά ούτε κεντρικά συλλογικές αντιδράσεις για την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να εφαρμόσουν τις ΣΔΙΤ στην κατασκευή και τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου Πρέβεζας. Υπενθυμίζεται ότι ο Μιλτ. Κλάπας έχει εκλεγεί στη θέση του δημάρχου Πρέβεζας με τη στήριξη του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι γνωστό ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του σχετικά με τις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας. Ο πρώην τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλος, μάλιστα, είχε ταχθεί ανοιχτά και με σαφήνεια υπέρ των ΣΔΙΤ στην Υγεία, ενώ μόνον ο βουλευτής του κόμματος Μαν. Σκουλάκης εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να αντιδρά σε αυτή τη μέθοδο κατασκευής νέων νοσοκομείων. Ο Μαν. Σκουλάκης κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες επικριτική για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο. Στη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτησή του, ο Μαν. Σκουλάκης κάνει ονομαστική αναφορά και στο νέο νοσοκομείο Πρέβεζας, ενώ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης της ερώτησής του στη Βουλή, κατήγγειλε με ένταση τον "αυταρχικό τρόπο με τον οποίο η ΔΕΠΑΝΟΜ ζητεί την παραχώρηση του οικοπέδου από το δήμο Πρέβεζας, με τους δικούς της όρους και δίχως να δέχεται να τους συζητήσει με τον οικείο δήμο και τη νομαρχία".

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν μεν δίκιο ότι η ανέγερση του νέου νοσοκομείου Πρέβεζας με ΣΔΙΤ είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία, αλλά εξίσου δίκιο έχει και ο Μιλτ. Κλάπας όταν τονίζει ότι "το κόστος λειτουργίας τετραπλασιάζεται, αφού το νοσοκομείο πρέπει να πληρώνει στον ιδιώτη περίπου 15 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει, όταν το σημερινό συυνολικό κόστος λειτουργίας φτάνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής, δηλαδή, θα πάρει πίσω 350 εκατ. ευρώ, ενώ θα επενδύσει για την ανέγερση του νοσοκομείου 40 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα το πληρώσει ο πολίτης. Για να βρεθούν τα χρήματα θα πρέπει να χρυσοπληρώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει το νοσοκομείο. Θα πρέπει εμείς και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουμε πολλά χρήματα για να καλυφθεί αυτό το κόστος".

Μ. Κλάπας: Αθλιότητες!

Ως αθλιότητες χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Πρέβεζας τους ισχυρισμούς του γενικού γραμματέα Υγείας περί αρχικής συμφωνίας της δημοτικής αρχής και παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΝ στο θέμα. Ο Μιλτ. Κλάπας δηλώνει επίσης στην "Α": "Προκαλώ τον κ. γενικό να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και να διατυπώσει αυτές τις αθλιότητες στην τοπική κοινωνία".

Ο δήμαρχος Πρέβεζας υπενθυμίζει ότι αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υπάρχει από τις 29 Ιανουαρίου 2007 (αριθμός απόφασης 34), ενώ υπάρχουν επίσης αλλεπάλληλες επιστολές του ιδίου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Πρέβεζας και τον υπουργό Υγείας. Στις επιστολές του προς τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο δήμαρχος της πόλης έχει προτείνει ακόμη και την κατασκευή του νέου νοσοκομείου μετά από δανεισμό των αναγκαίων κονδυλίων, με τη δέσμευση ότι ο δήμος θα μπει εγγυητής για την αποπληρωμή μέρους του δανείου.

Όσον αφορά την παρέμβαση την οποία ο γενικός γραμματέας Υγείας ισχυρίζεται ότι έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο δήμαρχο Πρέβεζας εναντίον των ΣΔΙΤ στην Υγεία, ο Μιλτ. Κλάπας σημειώνει: "Ο Αλ. Τσίπρας ήρθε μία και μόνη φορά στην Πρέβεζα για τον Αμβρακικό και η επίσκεψή του δεν είχε καμία σχέση με το θέμα του νέου νοσοκομείου".

Εξάλλου, τη συμπαράστασή τους στη δημοτική αρχή της πόλης για το θέμα του νέου νοσοκομείου εξέφρασαν προχθές σε ευρεία σύσκεψη φορέων οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου δασκάλων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων των ιδιωτικών υπαλλήλων και των οικοδόμων της Πρέβεζας.

Γ. Κωνσταντόπουλος: Επιτυχείς διεθνώς οι ΣΔΙΤ!

Για... πανευρωπαϊκή επιτυχία των ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας έκανε χθες λόγο στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Μαν. Σκουλάκη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια σειρά ερευνητικών επιστημονικών άρθρων και μελετών που αποδεικνύουν τις αρνητικές συνέπειες των ΣΔΙΤ στη λειτουργία και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας. Ο Μαν. Σκουλάκης επεσήμανε ιδιαίτερα τα λόγια του διακεκριμένου καθηγητή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Μάρτιν Μακ Κι, ο οποίος τονίζει σε πρόσφατο άρθρο του ότι "ακόμη και αν τα προγράμματα ΣΔΙΤ πεθάνουν στη Βρετανία, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να ζουν πέρα από τις ακτές της, αφού η Βρετανία θα αποδειχθεί για άλλη μία φορά επιτυχημένη στην εξαγωγή των αποτυχιών παρά των επιτυχιών της".