Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Ένα βήμα μπρος… δυο βήματα πίσω.

Αναμφίβολα το θέμα της ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα θα εξακολουθήσει να αποτελεί το θέμα που θα απασχολεί για πολύ καιρό την κοινωνία της πόλης.

Ήμασταν οι πρώτοι που από αυτή εδώ τη θέση χαιρετήσαμε ως θετική και ορθή την τελευταία θέση της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας, όπως αυτή διατυπώθηκε στην επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Πρέβεζας στον Υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο. Δηλαδή παραχωρούμε το οικόπεδο για την ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτών (ΣΔΙΤ).

Διατυπώσαμε μάλιστα την άποψη ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη Πρέβεζα που αντιμάχονται τις ιδιωτικοποιήσεις στη Υγεία, που θέλουν ένα Δημόσιο Νοσοκομείο στη Πρέβεζα χωρίς τις ΣΔΙΤ.

Θεωρούμε ότι για αυτή την πορεία που πήραν τα πράγματα ήταν καθοριστική η παρέμβαση των μαχητικών κοινωνικών δυνάμεων που δρουν μέσα από την «Επιτροπή Αγώνα» αλλά και δυνάμεων που έχουν όμοιες απόψεις με αυτή αλλά δεν είχαν ακόμη ενταχθεί σ’ αυτήν.

Θεωρούμε ότι πλέον είναι η ώρα του ευρύτερου δυνατού συντονισμού αυτών των δυνάμεων, για αυτό και απευθύναμε έκκληση διεύρυνσης της «Επιτροπής» με βάση την αρχή της ισοτιμίας , της ενότητας , της σύνθεσης χωρίς αποκλεισμούς, διασπαστικές λογικές και μικροπολιτική.

Ενώ λοιπόν έγινε ένα βήμα μπρος…

Φαίνεται ότι κάποιοι άλλα σκέπτονται.

Οι μύχιοι πόθοι και οι απόπειρες στησίματος από τη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας, όπως η χθεσινή, ενός ξεχωριστού συντονιστικού ή αν θέλετε ενός δεύτερου συντονιστικού με συμμετοχή ορισμένων όμως φορέων , χωρίς να κληθούν μια σειρά άλλοι φορείς και ιδιαίτερα αρκετοί από αυτούς που συμμετέχουν στην «Επιτροπή Αγώνα», δεν συνάδει με τους πόθους και τη θέληση της Πρεβεζάνικης κοινωνίας.

Αποτελεί δείγμα μη σεβασμού του κινήματος, αποτελεί δείγμα θέλησης ποδηγέτησης του κινήματος, κοινώς καπελώματος, σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, πολύ δε περισσότερο όταν επιχειρείται από δυνάμεις που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αυτονομία του κινήματος, που λένε ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τέτοιες τακτικές.

Δεν μπορούμε επίσης από τη μια να λέμε ότι οι "8 όροι" έχουν πλέον "τελειώσει" (και όντως έτσι είναι μετά και την τελευταία επιστολή που απέστειλε η Δημοτική Αρχή στον Υπουργό Υγείας, αλλά και μετά την άρνηση της ΔΕΠΑΝΟΜ ) και από την άλλη να καλούμε τη κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της σε αυτούς.Δεν μπορεί να αρνιόμαστε πεισματικά, μέσα σε ένα κείμενο, να μην υπάρχει η θέση ότι θέλουμε Δημόσιο Νοσοκομείο χωρίς ΣΔΙΤ.

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα» προϋπήρχε, όταν ακόμη ορισμένοι έσπερναν αυταπάτες στην Πρεβεζάνικη κοινωνία, ότι μπορούν να διασφαλίσουν το Δημόσιο χαρακτήρα ενός Νοσοκομείου που θα ανεγερθεί και θα λειτουργήσει, μέσω των ΣΔΙΤ, για 30 χρόνια με αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια.Η δική τους τακτική και αντίληψη απεδείχθη λαθεμένη, όχι η τακτική και η αντίληψη της «Επιτροπής Αγώνα».

Τέτοιες ενέργειες, κατά την άποψή μας, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση οδηγούν σε αδυνάτισμα και διάσπαση του μετώπου στη πόλη μας και όχι σε συγκρότηση μετώπου απέναντι στην αντίπαλη άποψη.

Εμείς θέλουμε η επιτροπή αγώνα να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της. Θέλουμε να διευρυνθεί και μάλιστα σύντομα και με άλλες μάχιμες κοινωνικές δυνάμεις της πόλης και του Νομού μας, να βελτιώσει τη λειτουργία της.

Είναι επίσης σίγουρο ότι θα κινήσει ένα μεγάλο κομμάτι των ευαίσθητων κοινωνικά δυνάμεων με μορφές και περιεχόμενο τέτοιο που θα φέρουν δυσκολία στις κυβερνητικές επιλογές.

Η θέση μας είναι για τη συγκριμένη περίπτωση απλή, καθαρή ,κρυστάλλινη όπως ήταν από την αρχή. Αγωνιζόμαστε γαι την ανέγερση ενός Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα μέσα από το ΠΔΕ και χωρις τις ΣΔΙΤ.Παραχωρούμε το οικόπεδο στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση ενός Δημόσιου Νοσοκομείου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς τη ΣΔΙΤ.

Η πόρτα της "Επιτροπής Αγώνα" είναι ανοικτή σε όποιον άνθρωπο καλής θέλησης θέλει να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα , πολύ περισσότερο στη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας και στη Δημοτική Πλειοψηφία.

Όμως ας μας ξεκαθαρίσουν μια και καλή. Θέλουν ένα Δημόσιο Νοσοκομείο στη Πρέβεζα, υλοποιημένο μέσα από το ΠΔΕ και χωρίς τις ΣΔΙΤ; Αν ναι τους καλωσορίζουμε σαν φίλους και συναγωνιστές. Όλα τα άλλα, όπως τη μορφή που θα πάρει το μέτωπο και το κοινό προγραμματισμό βεβαίως και μπορούμε να τα συζητούμε.

Τους περιμένουμε.