Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Τί είπε ο κ.Αβραμόπουλος στην Κεφαλονιά.

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε πριν δυο μέρες ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Αντιγράφουμε από  την τοπική ημερήσια  εφημερίδα "Ανεξάρτητος"

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα πλαίσια της περιοδείας του στο Νομό μας. Συνοδεία του Βουλευτή Κεφαλληνίας-Ιθάκης, κ. Αλέξανδρου Παρίση και του Προέδρου της 6ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Παύλο Καψαμπέλη, ο Υπουργός έφτασε καθυστερημένα στο Νοσοκομείο, λόγω της σύσκεψης που είχε προηγηθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου τον υποδέχθηκαν οι Διοικητές των Νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου, κ.κ. Δημήτρης Πυλαρινός και Ευάγγελος Κεκάτος, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σάμης, κ. Βαγγέλης Μαρούλης, ο Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, κ. Μάκης Αποστολάτος κ.ά.

Ο κ. Αβραμόπουλος άκουσε τα προβλήματα του Νοσοκομείου, τόσο από το Διοικητή κ. Πυλαρινό, όσο και από τους εκπροσώπους των Ιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου, κρατώντας τις απαραίτητες σημειώσεις και δεχόμενος τα υπομνήματά τους.

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας του, ήταν βάσει των ερωτήσεων και των προβλημάτων που άκουσε από τους παρόντες, απαντώντας στις περισσότερες εξ' αυτών. “Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νομό, σε παράλληλη τροχιά με την εκταμίευση των χρημάτων της Δωρεάς Βεργωτή, καθώς σε δεκαπέντε ημέρες θα ψηφιστεί ο Νόμος που θ' ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των χρημάτων”, ήταν η απάντηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη Δωρεά Βεργωτή, ενώ έχουν παραληφθεί, όπως τόνισε, “τα πρώτα, από τα 400 νέα ασθενοφόρα με τα οποία θα επανδρωθεί και θα εκσυγχρονιστεί ο στόλος του Ε.Κ.Α.Β. Τα περισσότερα από αυτά, μαζί με τις περισσότερες και από τις νέες 40 κινητές μονάδες που παραλάβαμε, θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των Νοσοκομείων της περιφέρειας”.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις εφημερίες των Ιατρών, που τέθηκε από όλους τους ομιλητές, δήλωσε: “Δουλεύουμε πολύ πάνω σ' αυτό το σημαντικό ζήτημα, με τα Συλλογικά σας όργανα, ενώ κάνουμε προσπάθειες για να υπογραφεί μεταξύ κράτους και εργαζομένων-Ιατρών νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας”. Χαρακτήρισε “ηλίθιο” το υπάρχον Σύστημα με το οποίο γίνονται οι προσλήψεις, για την κάλυψη των κενών θέσεων, ενώ τόνισε πως “...δίνουμε μεγάλες μάχες για την υγεία καθημερινά, αλλά και στο στο θέμα των προσλήψεων είχαμε κάνει πρόταση για κατ' εξαίρεση προσλήψεις, εκτός Α.Σ.Ε.Π. Γι' αυτό το ζήτημα, έχουμε δημιουργήσει σαν Υπουργείο, Ειδικό Γραφείο Υγείας στο Α.Σ.Ε.Π., που η ύπαρξή του αποτελεί επιτυχία”. Τόνισε πως για τα παραπάνω είχαν συμφωνήσει αρχικά τα Σωματεία εργαζομένων, οι φορείς και τα Κόμματα, που τελικά... λάκισαν (το ανέφερε ακριβώς έτσι)!

Ακόμη, αναφέρθηκε στον εθελοντισμό, και πως “από την ίδια την κοινωνία εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας”, ενώ δήλωσε πως το “Νοσοκομείο καλά κρατεί”, ορμώμενος από την άποψη του Διοικητή κ. Πυλαρινού και των Ιατρών.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις δαπάνες για τη Δημόσια και την “ΙδιωτικήΥγεία, λέγοντας πως “το 2004 οι δαπάνες ήταν στο 52% για τη Δημόσια και στο 48% για την ιδιωτική, ενώ το 2008 οι δαπάνες είναι στο 61,4% για τη Δημόσια και στο 38,6% για την ιδιωτική υγεία”. Πριν τη σύσκεψη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, κ.κ. Σπυρίδωνα, ενώ μετά την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο του Αργοστολίου, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε και το “Μαντζαβινάτειο” Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου.