Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Απόφαση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας

ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 993 949


Αρ.Πρωτ:54/24-10-
2008                                                                                           Πάτρα, 24 Οκτωβρίου 2008

                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΙΝΑ

Η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑ, μετά τις αποφάσεις του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, την πρόσφατη συνάντηση με το Γ.Γ. του Υπ. Υγείας και τις γραπτές προτάσεις του Υπουργού Υγείας για το περιεχόμενο της κλαδικής σύμβασης εργασίας έτους 2009, διακηρύσσει ότι:

 1.     Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάρρευση του εφημεριακού συστήματος στα νοσοκομεία όλης της χώρας και την πλήρη εγκατάλειψη του ονομαζόμενου ΕΣΥ. Επί σειρά ετών υποχρηματοδοτούν τη Δημόσια Υγεία, αδιαφορούν για την εξάντληση του προσωπικού τους και των γιατρών, ιδιωτικοποιούν λειτουργίες των νοσοκομείων και απαξιώνουν το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα τους.

2.     Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση ΣΚΟΠΙΜΑ οδήγησαν την κατάσταση που βιώνουμε σ' αυτό το σημείο: Το αδιέξοδο της μη λειτουργίας των νοσοκομείων μετά την 10η Νοεμβρίου βαραίνει την πολιτεία και όχι τους εργαζόμενους.

3.     Η αποφασιστικότητά μας, όλον αυτό τον καιρό που επιμένουμε για τον περιορισμό του εργασιακού μεσαίωνα στα νοσοκομεία, έδωσε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα: Υποσχέθηκαν κονδύλια για προσλήψεις και αυξήσεις. Πήραν πίσω τη ρύθμιση για «επίδομα εφημέρευσης» που θα ωθούσε τους γιατρούς σε χειρότερη από τη σημερινή εργασιακή σκλαβιά.

4.     Δε μας αρκούν. Δεν είναι αξιόπιστοι. Ας μην κόπτονται οι «καλοθελητές» να μιλήσουν για υποχώρηση της κυβέρνησης, για διολίσθηση σε «ρεαλιστικά αιτήματα» .. .γιατί η οικονομία δεν αντέχει! Αντέχουν να δώσουν 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες και δε δίνουν ευρώ για το ΕΣΥ που συνειδητά το αφήνουν να καταρρέει;

5.     Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ΟΛΗ τη χώρα βρίσκονται σε αναβρασμό. Μαζικές συνελεύσεις, αγωνιστικές αποφάσεις, ανυπακοή σε μια ανυπόληπτη Κυβέρνηση που προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες λειτουργίας του συστήματος σ' αυτούς που δουλεύουν και τη χρηματοδότησή του σ' αυτούς που πληρώνουν. ΩΣ ΕΔΩ.

6.     ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ σε πιέσεις και τρομοκρατία. ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ «συναίνεσης» στη σκλαβιά της συνεχούς εφημέρευσης που διαλύει τις ζωές μας, που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη που τις δικαιούται.

7.     Δηλώνουμε προγράμματα με 2 και 4 εφημερίες (ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα) μέχρι τις 10 Νοέμβρη. Ας έρθει να εφημερεύσει ο Κος Αβραμόπουλος. Το δρόμο της λύσης τον ξέρει: ετήσια σύμβαση, μαζικές προσλήψεις ειδικευμένων στα νοσοκομεία και Κ.Υ., αύξηση στο βασικό μισθό, 30ωρο εβδομαδιαίο/6ωρο πρωινό ωράριο/1 το πολύ εφημερία την εβδομάδα, δημιουργία ΤΕΠ, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απρόσκοπτη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών.

8.     Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΕΝΓΕ καταρρέει. Η Διαπραγματευτική Ομάδα που βγήκε από το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ είναι υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, οι γιατροί ενημερώνονται και παίρνουν θέση.

9.     Υιοθετούμε τις θέσεις της Διαπραγματευτικής για τις οικονομικές διεκδικήσεις, για τις προσλήψεις, τον ανώτερο αριθμό εφημεριών ανά γιατρό από 1/7/09, την κατάργηση του φαύλου θεσμού των επικουρικών. ΤΩΡΑ είναι η ώρα να πιέσουμε πραγματικά, ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανανέωση του γερασμένου προσωπικού των νοσοκομείων.

10. Κάνουμε το ζήτημά μας, ζήτημα της κοινωνίας. Ο Αγώνας μας, η επιτυχία του θα δώσει ανάσα ζωής σε ένα ΕΣΥ που το χουν καταδικάσει σε θάνατο. Σε ένα ΕΣΥ που όμως το χρειάζεται η κοινωνία και εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Θ' ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των διεκδικήσεων και άλλων εργαζομένων, κόντρα σ' ένα φορομπηχτικό, ληστρικό για τις λαϊκές ανάγκες προϋπολογισμό.

11. Την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης μας, κάνουμε στάση εργασίας και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση μπροστά στην πύλη του Αγ. Ανδρέα. Ζητάμε την άμεση λύση που μετά το σεισμό του Ιουνίου οδήγησε στην απώλεια 250 και πλέον κλινών στην περιοχή μας και στις εγκληματικές δυσλειτουργίες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

12. Θέλουμε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, αξιοπρέπεια για τους λειτουργούς, τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του συστήματος, για τους πολίτες που υπηρετούμε!

13. Νέα Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

                                                     Για το Δ.Σ.

 Ο Πρόεδρος: Τερζής Στάθης                                                

Ο Γραμματέας:  Γιαννάκενας Κων/νος