Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομεικών Γιατρών Ελλάδας.


Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Δημήτρη Βαρνάβα η  ΕΓ της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε χτες και κατέληξε στα  εξής:

Υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Ολομέλειας να οδηγήσει μεγάλο αριθμό γιατρών σε ατομικές διευθετήσεις, ενώ η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι υπερ των συλλογικών λύσεων. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθει η επικείμενη κατάρρευση της λειτουργίας Νοσοκομείων και ΚΥ καλείται ο Υπουργός Υγείας ναεγγράψει κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2009 και να καλέσει άμεσα την ΟΕΝΓΕ σε διαπραγμάτευση, ώστε να οδηγηθούν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί σε κλαδική σύμβαση. Εαν δεν το πράξει φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την κατάσταση που θα προκληθεί σύντομα με την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

  Η ΕΓ αποφάσισε να συγκαλέσει Γενικό Συμβούλιο την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 1μμ, ώστε να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται και να χαράξουμε τη στάση των Νοσοκομειακών Γιατρών συλλογικά για τα προγράμματα εφημεριών που θα ισχύσουν από 1ης Νοεμβρίου.Επίσης η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου από τις 8-11πμ με σύνθημα

 "προασπίζουμε τη δημόσια υγεία" και αιτήματα:

μισθολόγιο -επίλυση του εφημεριακού-4500 προσλήψεις γιατρών

Τέλος αποφασίστηκε ο συντονισμός με τους εργαζόμενους στο χώρο τωνΝοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καθώς και με τους καθηγητές (ΟΛΜΕ) και δασκάλους (ΔΟΕ) ώστε να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο προάσπισης των δημόσιων αγαθών της Υγείας και Παιδείας.

O Τσούκαλος απηύθυνε τρία ερωτήματα στο Νομικό Σύμβουλο της ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ.

1. Όποιο ένταλμα πληρωμής σταλεί στον αρμόδιο επίτροπο προς έγκριση, θα εγκρίνεται ή όχι;

2.- Απαιτείται γραπτή δήλωση συναίνεσης του γιατρού που κάνει εφημερίες πέραν της Κοινοτικής Οδηγίας, ή αρκεί η αναγραφή του ονόματός του στις καταστάσεις εφημεριών για να είναι νόμιμη η δαπάνη;

3. Προβλέπεται κάποια καταληκτική ημερομηνία;

Τι απαντά με γνωμοδότησή του στις 29-9-08 ο κ. Ι. Προυσανίδης :

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα: "απαντήσαμε με όσα διαλάβαμε στην απάντηση για το πρώτο ερώτημα".

Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα:

"Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που κωδικοποίησε, χωρίς αλλαγή, τις προηγούμενες Οδηγίας, δεν έχει καταληκτικό χρόνο. Το ίδιο και η απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ., εκτός κι αν αλλάξει με νεότερη απόφαση"

Ήδη σε πολλά Νοσοκομεία έγιναν ή πρόκειται να γίνουν άμεσα συνελεύσεις. Όπου έγιναν η πρόθεση είναι σαφής:

1.- Δεν υποβάλλονται δηλώσεις αυτοεξαίρεσης

2.- Εαν δεν υπάρξει συλλογική σύμβαση τότε κατατίθενται προγράμματα με 2 εφημερίες το μήνα. Ήδη κάποιες Ενώσεις αποφάσισαν να το πράξουν από σήμερα για τα προγράμματα Οκτωβρίου, κάποιες άλλες το προγραμματίζουν για τα προγράμματα Νοεμβρίου.

Είναι πάντως σημαντικό,  οπως επισημαίνει ο Δ.Βαρνάβας, οι Συνελεύσεις να πάρουν ευθέως θέση την οποία θα μεταφέρουν στο επικείμενο Γενικό Συμβούλιο και να μην περιμένουν να διαμορφώσουν θέση εκ των υστέρων. Είναι σημαντικό να μεταφερθεί στο Γενικό Συμβούλιο όχι μόνο η οργή, αλλά και η σαφής πρόθεσή των Νοσοκομεικών Γιατρών να βάλουν το Υπουργείο με την πλάτη στον τοίχο, εαν συνεχίζει αυτή την άθλια τακτική. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Αβραμόπουλος ότι από 1ης Νοεμβρίου, εαν δεν καταλήξει σε συμφωνία, θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δε θα μπορεί να συγκαλύψει με κανένα τρόπο.