Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Μειοψηφία... είστε και φαίνεστε!

Το βιολί βιολάκι του ο Υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου χθες στη Βουλή ,που είχε πολύ συζήτηση γύρω από την Υγεία -Πρόνοια.
Σταχυολογούμε μερικές από τις θέσεις του:
1.Για την καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών
Την απέδωσε κυρίως στις μαζικές προσλήψεις γιατρών που κάνει η κυβέρνησή του!!!
"...Θα έλεγα για το πρώτο θέμα, για τις δεδουλευμένες εφημερίες, ότι αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, πολύ πιο σύνηθες στην αρχή της χρονιάς για τους γνωστούς ταμειακούς-λογιστικούς λόγους. Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών –και αναφέρομαι στη χρονιά που διανύουμε- όπου υπήρξαν μεταφερόμενοι και από το τέλος του 2007, χίλιοι διακόσιοι περίπου ειδικευόμενοι γιατροί –και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- οι οποίοι προσελήφθησαν, αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικευμένων, γύρω στους τετρακόσιους –για την ακρίβεια τριακόσιοι εβδομήντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να προϋπολογιστεί επακριβώς η δαπάνη για τις εφημερίες και κατά συνέπεια ο αντίστοιχος κωδικός να εμφανίσει προβλήματα".
Αιφνιδιάστηκαν και οι ίδιοι απο τις μαζικές προσλήψεις που έκαναν!
2.Για τις συμπληρωματικές πιστώσεις για κάλυψη των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών.
"Από κει και πέρα, το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομίας για τη συμπληρωματική πίστωση, η οποία είναι αναμενόμενη και λογική και φυσιολογική οσονούπω εγκρίνεται, ώστε να θεωρούμε ότι μέχρι τέλος της χρονιάς οι δεδουλευμένες εφημερίες θα ικανοποιηθούν και έτσι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα".
Οσονούπω βαρεθήκαμε να περιμένουμε
3.Για την εφαρμογή των ανώτατων ορίων στα ωράρια εργασίας των γιατρών.
"...Για το δεύτερο σημαντικό θέμα της εναρμόνισης με την ελληνική νομοθεσία και της εφαρμογής των ανωτάτων ορίων στις εφημερίες των γιατρών, γνωρίζετε (σ.σ. απευθύνεται στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έκτορα Νασιώκα) πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν είναι τωρινό. Έχει μια ιστορία δέκα-δώδεκα χρόνια ίσως και παραπάνω και η αδιαφορία και η ολιγωρία –αν θέλετε να το δεχτώ- διαχρονικά της ελληνικής πολιτείας έφθασε τα πράγματα εκεί που είναι σήμερα.Έχει ψηφιστεί η σχετική παράταση εφαρμογής, έτσι ώστε να δοθεί ο χρόνος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το όλο πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση αυτό το γεγονός να το έχουμε ολοκληρώσει και έτσι από την επόμενη χρονιά να μην παρατηρείται κανένα απολύτως πρόβλημα. Ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής πιστεύω πως αντιμετωπίστηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης με υπευθυνότητα και τα όποια μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν, μερικές φορές από τον υπερβάλλοντα –θα έλεγα- ζήλο ή από μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος από κάποιους παρέδρους ή επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, νομίζω πως μετά την απόφαση της ολομέλειας έχουν πάρει το δρόμο ".
Και παρακάτω στη δευτερολογία του:
"...Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και από τις δεδομένες αδυναμίες που έχουμε γιατί τα τελευταία χρόνια –και δεν αναφέρομαι στα χρόνια αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και στα χρόνια της δικής σας Κυβέρνησης- αυτό το πράγμα έμεινε εντελώς πίσω. Δε συζητήθηκε με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να κάνουμε πολύ μαζικότερη πρόσληψη ιατρικού προσωπικού. Και χαίρομαι που ομολογήσατε –δεν θα μπορούσατε να κάνετε και αλλιώς, αλλά και άλλες φορές το κάνετε και σας τιμά- τη πρόσληψη χιλίων διακοσίων ειδικευομένων και τετρακοσίων ειδικευμένων και το ίδιο θα κάνουμε και στο χρονικό διάστημα που απομένει, ώστε να μπορέσουμε από το τέλος του 2009 με τις όποιες παρεκκλίσεις να είμαστε εντάξει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε είναι η υπογραφή της σχετικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Ξέρετε πολύ καλά ότι τη χρονιά που πέρασε καταναλώσαμε ώρες, προσπάθεια πολύ μεγάλη για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας το είχε αποδεχθεί. Για κάποιους λόγους –που και εσείς τους ξέρετε και δεν αφορούν ούτε τη παράταξή σας, ούτε τη πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος- εγώ δεν θα έλεγα ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Μια διαφορετική προσέγγιση στο όλο θέμα δημιούργησε μια κατάσταση διαφορετική. Πάλι όμως είμαστε έτοιμοι και τη σχετική πρόταση που είχαμε συμφωνήσει με την Ομοσπονδία την έχουμε αποστείλει επεξεργασμένη στο Υπουργείο Οικονομίας. Αύριο έχουμε και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας για να καταλήξουμε σε εκείνα που είχαμε συμφωνήσει και ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει και από την πλευρά του ιατρικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κόσμου, η ανάλογη ευθύνη έτσι ώστε να έχουμε αυτό το εργαλείο στα χέρια μας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτών που επιτάσσει το κοινοτικό δίκαιο και που διεκδικούν –απόλυτα λογικά- οι συνάδελφοι γιατροί. Θα προχωρήσουμε σε ένα μεγάλο αριθμό και το χρονικό διάστημα που απομένει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.Οφείλω, όμως, να επισημάνω και κάτι ακόμα. Δημιουργείται από μία πολύ μικρή μειοψηφία μία εικόνα αναταραχής η οποία δημιουργεί προβλήματα και δεν ξέρω αν οδηγεί και σε μία εικόνα απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το οποίο πολύ καλά μιλήσατε και τα προσυπογράφω. Όμως και εγώ έχω δηλώσει δημόσια και το έχω αποδείξει έμπρακτα ότι με φανατισμό στηρίζω το δημόσιο σύστημα υγείας".
Προφανώς ο Υφυπουργός αναφέρεται ότι επεξεργάζονται την ίδια ακριβώς πρόταση που απέριψε το έκτακτο θεματικό συνέδριο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Δώρον άδωρον.
Όσο για την αναφορά περί μειοψηφίας, ας ρίξει μια ματιά στο τίτλο του παρόντος δημοσιεύματος.