Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΝΗ

Δ/νση: ΠΓΝΙ – (Λ.Πανεπιστημίου - 45500) Τηλ: 2651099519 FAX: 2651040756 email: einh@otenet.gr

 Ιωάννινα, 30/9/2008

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα αναφέρει ότι:

Ο  νόμιμος μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών είναι 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους. Υπέρβαση του νομίμου ορίου της ασφαλούς εβδομαδιαίας εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή συλλογικής συμφωνίας του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου με το Υπουργείο, ή με ατομική δήλωση του γιατρού όπου ρητά θα συναινεί στην υπέρβαση αυτή και όχι μόνο με την απλή αναγραφή του ονόματός του στη κατάσταση εφημερίας της κλινικής.Ο εργοδότης (Υπουργείο, Διοίκηση Νοσοκομείου, Διευθυντής Τμήματος κλπ) δεν έχει τη δυνατότητα να εντέλλεται την υπέρβαση των ωρών αυτών.Σε αντίθετη περίπτωση αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Είναι θέμα ολίγων ημερών η απόφαση αυτή να αποκτήσει τυπική ισχύ και να αλλάξει δραματικά το τοπίο όχι μόνο του καθεστώτος εφημερίας των Νοσοκομείων, αλλά και την καθημερινή τους λειτουργία.

Τα μικρά ιδίως (νομαρχιακά) Νοσοκομεία κινδυνεύουν άμεσα να οδηγηθούν σε διακοπή της εφημερίας τους και της νοσηλείας ασθενών!

Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι γιατί η απραξία τόσων ετών και η ενασχόλησή τους με τον εμπαιγμό των γιατρών και των πολιτών αντί για την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οδήγησαν τα δημόσια Νοσοκομεία σ’ αυτή την κατάσταση!

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.

Που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και την ασφάλεια των ασθενών

Που θα δρομολογεί επιτέλους τη στελέχωση των νοσοκομείων με το ιατρικό προσωπικό που απαιτείται

Που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας μας

Η διασφάλιση κατ’αρχή του ήδη μικρού εισοδήματός μας λόγω της μείωσης του αριθμού των εφημεριών, και στη συνέχεια ο εξορθολογισμός του ιατρικού μισθολογίου (που στον ένα ή τον άλλο βαθμό οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις το αντικαθιστούσαν με αμοιβή μέσω του συστήματος εφημερίας) και η ουσιαστική αύξηση των τακτικών αποδοχών μας σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ,  είναι απαραίτητος όρος για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας.

Η συγκυρία είναι με το μέρος μας για να βελτιώσουμε διακριτά τη θέση μας! 

ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΟΥ  ΝΟΜΙΜΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

Γιατί αυτό σημαίνει, στην καλύτερη περίπτωση, καθήλωση στο σημερινό άθλιο καθεστώς εργασίας και αμοιβής μας, αλλά και επωμίζεται αποκλειστικά τις ποινικές και αστικές ευθύνες τυχόν ιατρικού σφάλματος που απορρέει από την κόπωση λόγω υπέρβασης του ωραρίου ασφαλούς εργασίας.

Καλούμε το Υπουργείο  να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες υπογραφής κλαδικής συμφωνίας.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας:

Με ΓΣ στα Νοσοκομεία μέχρι τις 15/10

Με τη συλλογή υπογραφών με αίτημα τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μέσω του Προϋπολογισμού του 2009

Με τη συμμετοχή μας στη Πανελλαδική Ημέρα προάσπισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με στάση εργασίας την Πέμπτη 9/10, 8-11πμ

Με τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία που προκήρυξαν η  ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στις 21/10

Προχωρούμε στις κινητοποιήσεις μας αυτές σε συντονισμό και συνεργασία με τα Σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΗ