Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Το χρονικό μια προαναγελθείσας κρίσης.

Το είχαμε δημοσιεύσει από τις 18 Ιουνίου του 2008.

Το σίγουρο είναι ότι το κεφάλαιο και οι διάφορες κυβερνήσεις αξιοποιώντας κάθε μηχανισμό προπαγάνδας και χειραγώγησης, θα επιδοθούν αυτές τις μέρες σε μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση για να καταστήσουν τους εργαζόμενους συνένοχους για την κρίση που εμφανίζεται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και μέχρι στιγμής - στην πλειοψηφία των χωρών - εκδηλώνεται σαν κρίση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Ήδη οι διάφορες κυβερνήσεις θέτουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς στην υπηρεσία των τραπεζιτών. Μέσω των «προγραμμάτων διάσωσης» , διοχετεύουν στις τράπεζες κολοσσιαία ποσά πολλών τρισ. ευρώ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ληστεία σε βάρος των λαών του πλανήτη, πρωτόγνωρη στην ιστορία του καπιταλισμού.
Kατά ριπάς καταργούνται θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τα τελευταία τρίμηνα, με την ανεργία να δίνει το πραγματικό στίγμα της οικονομικής ύφεσης. Τα απαισιόδοξα μηνύματα για την οικονομική επιδείνωση πολλαπλασιάζονται για το γ' τρίμηνο του 2008 και το 2009. Oλο και περισσότερες επιχειρήσεις, και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, προσανατολίζονται στην επιλογή των απολύσεων σε διαφορετικούς τομείς των δραστηριοτήτων τους. Κάποιες από αυτές προχωρούν ταυτόχρονα σε μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, των μερισμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι άνεργοι στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια τους τελευταίους 12 μήνες, ενισχύοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά 1,4% για το διάστημα αυτό.Oλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κρίση έχει προ πολλού μετακινηθεί από τα όρια των χρηματαγορών της Wall Street στην πραγματική οικονομία και τους καταναλωτές. Η κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών την εβδομάδα της 24ης Οκτωβρίου συνοδεύτηκε με κύμα απολύσεων στις ΗΠΑ.
Η διαγραφόμενη δραματική άνοδος του ποσοστού ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το κραχ του 1929 έχει σημάνει συναγερμό και στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις δέχονται εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) έχει προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας θα καταγράψουν ρεκόρ στην Ευρώπη.
Οι πιο μετριοπαθείς και "αισιόδοξες" προβλέψεις δίνουν τουλάχιστον 70 χιλιάδες νέες απολύσεις στη χώρα μας για το 2009.
Τώρα είναι ανάγκη το εργατικό κίνημα, ξεπερνώντας με κάθε μέσο την πολυδιάσπασή του και τον κατακερματιμό του, ξεπερνώντας τον συμβιβασμό και τη συναίνεση των επίσημων ηγεσιών του, να αναλάβει δράση όχι μόνο για να μη μετακυλιθεί η κρίση και οι συνέπειες της στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και να προβάλει ακόμα πιο προωθημένα αιτήματα με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Όχι άμυνα αλλά πλήρη επίθεση!
Ενα σύνθημα πρέπει να διατρέξει από άκρο σε άκρο όλη τη χώρα.

ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ.