Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Aναβάλλονται οι διαδικασίες για την οριστική διαμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (BAE)

Αντιγράφουμε από το διαδικτυακό τόπο της οικονομικής εφημερίδας Express
"Aναβάλλονται οι διαδικασίες για την οριστική διαμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (BAE), εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων. Η λίστα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους, καθώς εκκρεμεί η εξέταση των 100 περίπου αιτήσεων για ειδικότητες που αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή.

Η υπουργική απόφαση, που απαιτείται για να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνεδριάσεις της επιτροπής για τα ΒΑΕ, όχι μόνο δεν έχει τεθεί σε ισχύ ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει νόμιμα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να καταρτιστεί ούτε το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί ο πολύτιμος χρόνος παράτασης των εργασιών της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά είχε δώσει παράταση στα μέλη της επιτροπής να συνεχίσουν το έργο τους έως το τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή η καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα που θα επιφέρουν με τη σειρά τους βιαστικές αποφάσεις στην υλοποίηση του νέου πορίσματος για τις υπό ένταξη ειδικότητες. Ο αριθμός τους αγγίζει τις 100 και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι ώστε να αποφασισθεί ποια τελικά επαγγέλματα θα ενταχθούν στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες που έχει προτείνει η επιτροπή και δεν έχει αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ως καθεστώς των ΒΑΕ η κ. Πετραλιά. Στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2009, γεγονός που φαίνεται μάλλον απίθανο.
Ταυτόχρονα όμως, παρατείνεται και η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που βλέπουν ότι το υπουργείο αναβάλλει την ημερομηνία οριστικοποίησης της λίστας. Oπως όλα δείχνουν τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η υπουργός Απασχόλησης και στο επίκεντρο των όποιων επιλογών θα βρίσκεται το πολιτικό κόστος που, δεδομένης της καταστάσεως στα ΒΑΕ, μάλλον είναι καίριας σημασίας".
Ως γνωστόν η κυβέρνηση κινείται στο πνεύμα και το γράμμα της πρότασης της επιτροπής Μπεχράκη που καταφέρει σοβαρότατο πλήγμα στο θεσμό των ΒΑΕ.
Οι εργαζόμενοι στο τομέα υγείας, μέσα από τη διάσπαση και την κατηγοριοποίηση που εισηγείται η επιτροπή, αποκλείονται σχεδόν στο σύνολό τους από τα ΒΑΕ.