Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Οι αποφάσεις στα χέρια των Γενικών Συνελεύσεων.


Πολλά πράγματα μένουν θολά μετά και τη τελευταία πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τα ωράρια εργασίας των γιατρών αλλά και τη πρόταση για κλαδική σύμβαση.
Επίσης πολλά προβλήματα για λύση  στο μέλλον μέσα από διαπραγματεύσεις αφήνει  η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Βασική αιτία της έναρξης των κινητοποιήσεων ήταν το καθεστώς εφημέρευσης και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.
Έχουμε την άποψη ότι χωρίς άμεση  λύση αυτού του προβλήματος σε συνδυασμό με την οικονομική αναβάθμιση  δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση του ιατρικού κόσμου στην πρόταση του Υπουργείου.Και η απόφαση του εκτάκτου συνεδρίου είναι σαφής επ΄αυτού.
Είναι επίσης φανερό  ότι το Υπουργείο αγοράζει χρόνο και θα παραπέμπει το θέμα στις καλένδες. Ευελπιστεί μάλιστα δίνοντας τις όποιες  συγκεκριμένες αυξήσεις στο βασικό μισθό να "παγώσει"  το αναπτυσσόμενο κίνημα σε αυτή τη φάση.
Οπότε όταν μετά από μήνες χρειαστεί να κινητοποιηθούν  και πάλι  οι γιατροί, γιατί το υπουργείο θα αθετεί τις συμφωνίες, θα υπάρχει μια πολύ μεγάλη δύναμη αδράνειας, (οι αυξήσεις και κάποιες άλλες μικροπαροχές) , που θα σταθούν μεγάλο εμπόδιο στην εκ νέου αναθέρμανση της μηχανής των κινητοποιήσεων.
Κατά την άποψή μας ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα.
Τώρα που "φλέγονται" τα νοσοκομεία.