Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Καμιά ανακωχή ! Αγώνας μαζικός τώρα!






Αυτό που φαίνεται ότι θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες θα έχει τη μορφή του... ΣΟΚ και ΔΕΟΣ.


Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των Γενικών Συνελεύσεων και των ίδιων των εργαζομένων και όχι στα χέρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που για μια ακόμη φορά βρίσκεται πίσω από τη θέληση του κόσμου της εργασίας , βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις.


Αυτό που οι χιλάδες γιατροί αντιλαμβάνονται και το κουβεντάζουν παντού, σε αμφιθέατρα και σε κλινικές, σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας , δηλαδή τη θανάσιμη παγίδα που τους "στήνει" η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας, είτε δεν μπόρεσαν(ανικανότητα) είτε δεν θέλησαν (πολιτική χρεωκοπία) να το αντιληφθούν.
Το σάλπισμα κατευνασμού που κήρυξαν μάλλον δεν θα βρεί πολλούς ..."προθύμους"!

Νεώτερα:


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν.Α. “ΛΑΪΚΟ
Αθήνα, 7/11/2008

Η Γενική Συνέλευση των Ιατρών του Π.Γ.Ν.Α. “ΛΑΪΚΟ” που έλαβε χώρα στις 7/11/2008 αποφάσισε τα εξής:
1. Συνέχιση των κινητοποιήσεων με κατάθεση προγράμματος εφημεριών 4 και 2 για τους ειδικευόμενους και ειδικευμένους αντίστοιχα με καταληκτική ημερομηνία την 13/11/2008 για όλες τις κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.
2. Απαιτούμε από την ΟΕΝΓΕ να ληφθούν αποφάσεις σύμφωνες με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Ιατρών που θα πραγματοποιηθούν άμεσα στα νοσοκομεία όλης της χώρας, για τα θέματα που αφορούν την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Καταγγέλλουμε την στάση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ που προέβη σε αυθαίρετες δηλώσεις περί συμφωνίας με το Υπ.Υγείας πριν την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στα Nοσοκομεία της χώρας.
3. Διεκδικούμε πραγματοποίηση όλων των προσλήψεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων στον εθνικό προϋπολογισμό του 2009, έτσι ώστε από 1-7-09 να μην υπάρχει κανένας γιατρός στη χώρα (ειδικός ή ειδικευόμενος) που να εξαναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες τον μήνα.
4. Απαιτούμε συγκεκριμενοποίηση των ασαφών σημείων του «πολυδιευθυντικού» σύμφωνα με την σχετική απόφαση του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
5. Διεκδικούμε νέα αντιπρόταση για το μισθολογικό σκέλος με μεγαλύτερες αυξήσεις, με σύγκλιση πιο κοντά στα αιτήματα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (καθαρές τακτικές αποδοχές 1600 ευρώ για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες).
6. Συμφωνούμε στις υπόλοιπες προτάσεις: Μη ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση καθώς και μη εφαρμογή κυκλικού ωραρίου, 7ωρο πρωινό ωράριο, ρεπό μετά από εφημερία και όχι μόνο μετά τις αργίες, επίδομα βιβλιοθήκης αφορολόγητο, οι πρώτες 4 εφημερίες για ειδικούς και οι πρώτες 6 για ειδικευόμενους να φορολογούνται με 20% και οι παραπάνω να είναι αφορολόγητες, η κλαδική σύμβαση να είναι ετήσιας διάρκειας, κατάργηση του πλαφόν Αρεοπαγίτη.
Καλούμε του συναδέλφους σε νέα Γενική Συνέλευση πριν την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος εφημέρευσης.









ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΙΑΤΡΩΝ Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 6-11-08

Η Γενική Συνέλευση των ιατρών του νοσοκομείου μας, συνεκτίμησε και αποφάσισε ομόφωνα σήμερα τα εξής:
Οι νοσοκομειακοί ιατροί με τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις τους έχουν πετύχει να βάλουν στη γωνία το Υπουργείο Υγείας και το έχουν εξαναγκάσει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να κάνει υποχωρήσεις μπροστά στο δίκαιο των αιτημάτων τους. Σε αυτό, καθόλου δεν έχει συμβάλει μέχρι τώρα η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η οποία μάλιστα με τη στάση της όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει λειτουργήσει παρελκυστικά για το συνεχώς ογκούμενο ιατρικό κίνημα. Ως εκ τούτου, δεν συμφωνούμε με την ανακοίνωση του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ που έγινε στις 5-11-08, χωρίς να περιμένει να εκφραστεί η βούληση των ιατρών από τις συνελεύσεις τους. Τους καλούμε λοιπόν, έστω την ύστατη αυτή ώρα, να ακούσουν την φωνή των συνελεύσεων, διαφορετικά θα βρεθούν υπόλογοι μπροστά στους ιατρούς.
Απορρίπτουμε την πρόταση Αβραμόπουλου όπως αυτή γνωστοποιήθηκε στους ιατρούς στις 4-11-08, ως ανεπαρκή και σε πολλά κρίσιμα ζητήματα ασαφή. Δεν συναινούμε στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας βάση αυτής της πρότασης.
Καλούμε τη Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ να μην προχωρήσει εξ ονόματός μας σε περαιτέρω συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας
.
Ζητούμε η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας να γίνει στη βάση των αποφάσεων του τελευταίου έκτακτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ (7-6-08). Πιστεύουμε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να διεκδικήσουμε τα 1600 ευρώ ως βασικό μισθό ειδικευόμενου και κλιμακωτές αυξήσεις για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις που προτείνει το Υπουργείο αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ρητή και με ασφαλιστικές δικλείδες δέσμευση από πλευράς Υπουργείου Υγείας για το θέμα των προσλήψεων νέων ιατρών.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, πιστεύουμε ότι απαράβατοι όροι πρέπει να είναι οι εξής:
1. Πλήρης και οριστική κατάργηση του θεσμού του επικουρικού-συμβασιούχου ιατρού. Καμία από τις εξαγγελλόμενες προσλήψεις δεν πρέπει να γίνει σε θέσεις επικουρικών ιατρών.
2. Πραγματική επιτάχυνση των διαδικασιών κρίσης και πρόσληψης των νέων μόνιμων επιμελητών β΄, μέσα σε, το πολύ, 60 ημέρες από την ημερομηνία προκήρυξης των θέσεων.
3. Κατοχύρωση συγκεκριμένης ημερομηνίας πέραν της οποίας κανένας ιατρός σε ολόκληρη τη χώρα να μην εξαναγκάζεται να κάνει πάνω από 7 εφημερίες μηνιαίως. Έτσι θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ότι οι προσλήψεις θα γίνουν πραγματικά. Σε διαφορετική περίπτωση η σύμβαση θα λύεται αυτοδίκαια.
4. Κατοχύρωση με ρητή δέσμευση ότι ο κύριος όγκος των 2000 προσλήψεων θα γίνουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009 και βέβαια ξεκάθαρη εγγραφή όλης της δαπάνης για τις προσλήψεις των 2000 ιατρών στον προϋπολογισμό του 2009.

· Τέλος θεωρούμε ότι και για το θέμα του ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως το πολυδιευθυντικό σύστημα, η κατάσταση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.
Πιστεύουμε ότι μέχρι να υπάρξει ικανοποίηση στα παραπάνω σημεία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει «ανακωχή» με το Υπουργείο Υγείας. Επιμένουμε λοιπόν στην αρχική μας απόφαση για προγράμματα ασφαλών εφημεριών μέχρι τις 10-11. Μετά από το οριακό αυτό σημείο, καλούμε τους συναδέλφους να εφαρμόσουν το 48ωρο-56ωρο νέο ωράριο όπως ορίζεται από το νόμο. Εμμένουμε επίσης στην θέση μας ότι ασφαλής εφημερία είναι αυτή που λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση και επομένως δηλώνουμε ότι περικοπές εφημερευόντων δεν θα γίνουν από την πλευρά μας αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί δε φέρουν καμία ευθύνη για τις καταστάσεις που θα προκύψουν στο εξής.

· Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί βάση των εξελίξεων, το αργότερο έως την Τετάρτη 12-11.