Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;



Τι γύρευε η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) στην Πρέβεζα;



Προς αναζήτηση οικοπέδου «φιλέτου».


«Παγανιά» βγήκε η ΔΕΠΑΝΟΜ στην ευρύτερη περιοχή 3 Δήμων του νομού της Πρέβεζας για αναζήτηση δωρεάν παραχώρησης οικοπέδου –φιλέτου (με πρόσοψη σε εθνική επαρχιακή οδό κλπ, κλπ) για να το εντάξει στη διαδικασία ανέγερσης νοσοκομείου μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η κυβέρνηση και κύκλοι προσκείμενοι σ΄ αυτή εκβιάζουν την τοπική κοινωνία της πόλης της Πρέβεζας με το δίλημμα :ή μας παραχωρείτε το οικόπεδο για να κάνουμε το νέο Νοσοκομείο με ΣΔΙΤ ή θα το κάνουμε σε άλλο δήμο του νομού ή δεν θα το κάνουμε καθόλου.


Η τελευταία επίσκεψη της ΔΕΠΑΝΟΜ στη περιοχή τι σηματοδοτεί;
Είναι δείγμα ότι πλέον απέρριψε πλήρως την περίπτωση του οικοπέδου στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Μύτικα του Δήμου Πρέβεζας; Ή είναι μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού στο παιγνίδι εκβιασμών;
Ότι και να είναι θα φανεί σύντομα.

Ως γνωστόν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δείχνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε έργα ΣΔΙΤ, δείχνουν ιδιαίτερη «ευαισθησία» στην εμπορική εκμετάλλευση των χώρων του οικοπέδου που τους παραχωρείται , γι’ αυτό και τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η θέση και η τοπογεωγραφία των οικοπέδων .
Πληροφορίες λένε ότι η ΔΕΠΑΝΟΜ έδειξε ενδιαφέρον για ορισμένα οικόπεδα δυο Δήμων πέραν του Δήμου Πρέβεζας.
Παρά την αντίδραση και αντίθεση που εκφράζεται από ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της Πρέβεζας και από πάρα πολλούς φορείς της πόλης σχετικά με τις ΣΔΙΤ και την ανέγερση νέου Νοσοκομείου με τη μέθοδο αυτή , η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μέσω των ΣΔΙΤ επικαλούμενη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Οι δυνάμεις που μάχονται για την ανέγερση ενός Δημόσιου Νοσοκομείου χωρίς τη μέθοδο ΣΔΙΤ πρέπει να δράσουν ενιαία , γρήγορα και αποτελεσματικά στη βάση βέβαια ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου που θα αντιπαλεύει τις Συμπράξεις και την Ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

1.Είναι σημαντικό να πάρουν θέση όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού απέναντι στο αίτημα Δημόσιο Νοσοκομείο στη Πρέβεζα χωρίς τις ΣΔΙΤ.
2.Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης και της ΔΕΠΑΝΟΜ επισφραγίζουν πλέον με το πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι όροι και το συμβόλαιο παραχώρησης που ετοίμασε ο Δήμος Πρέβεζας είναι γι αυτούς «τελειωμένο χαρτί».Πρέπει λοιπόν με τον πιο επίσημο τρόπο να τους διαμηνυθεί ότι το οικόπεδο θα παραχωρηθεί μόνο για ανέγερση και λειτουργία Δημόσιου Νοσοκομείου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χωρίς τη Σύμπραξη με ιδιώτες.
3.Οι δυνάμεις που αντιμάχονται την ιδιωτικοποίηση της υγείας πρέπει να βρεθούν ισότιμα και χωρίς κανένα αποκλεισμό στο ίδιο τραπέζι σχεδιάζοντας από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους.
Προσωπικοί και πολιτικοί εγωισμοί δεν χωράνε αυτή την ώρα.