Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE στα Νοσοκομεία;

Για τα προγράμματα stage έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν.Διαβάστε εδώ
Πρόκειται για προγράμματα που στο όνομα της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας υποβάλλουν νέους ανθρώπους σε εργασιακή υπερεκμετάλλευση ,χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και με μισθούς πείνας (400-500 ευρώ) ,καθώς οι συμμετέχοντες σε αυτά, στην ουσία και τουλάχιστον στα νοσοκομεία, παρέχουν πλήρη εργασία και καλύπτουν πάγιες ανάγκες τους λόγω των τεράστιων ελλέιψεων σε προσωπικό.
Ταυτόχρονα κρατούν τους νέους ανθρώπους σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας, καθώς πάρα πολλοί νέοι που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα αυτά έχουν περάσει πρώτα από...βουλευτικά γραφεία.
Ήδη μια σχετικά πολυάριθμη ομάδα που σήμερα παρέχει υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, ετοιμάζεται να αποχωρήσει καθώς η σύμβαση τους τελειώνει και βεβαίως η αγωνία τους βρίσκεται στο ζενίθ.
Ταυτόχρονα πριν δυο μέρες με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γ. Βέης (διαβάστε εδώ) χαρακτήρισε "μεγάλη αδικία" την προσαύξηση 50% της βαθμολογίας εμπειρίας που αποκτήθηκε με συμβάσεις έργου ή συμμετοχή σε Stage για τους διαγωνισμούς του δημοσίου τομέα. Όπως τόνισε, το ΑΣΕΠ θεωρεί ότι αυτή πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Επιπλέον θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση της εμπειρίας ως τυπικού προσόντος διορισμού, ιδιαίτερα σε θέσεις που δεν τη δικαιολογούν, καθώς παραβιάζεται η αρχή της ισότητας έναντι των υποψηφίων εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή να μετέχουν σε Stage όπου η επιλογή γίνεται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τουλάχιστον στα Νοσοκομεία οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν πλήρεις υπηρεσίες , καλύπτουν με την εργασία τους μεγάλα κενά στελέχωσης στη λειτουργία τους και πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Η λύση είναι η άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσων των Νοσοκομείων και η κάλυψη όλων των υπαρκτών αναγκών σε προσωπικό, η κατάργηση όλων των μορφών "ελαστικής" εργασίας και στα πλαίσια αυτά η αξιοποίηση και αυτών των εργαζομένων που συμμετείχαν ή συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.