Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Συνάντηση με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας είχαν οι εκπρόσωποι των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας (ΕΚΠ) κ.Χρήστο Δημόπουλο και τη Γραμματέα κ.Κατερίνα Πέπονή είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.


Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο ανέφεραν ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα ευρύ κίνημα εργαζομένων και φορέων που θα διεκδικήσει την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας ώστε να μπορεί να παρέχει Δημόσια και δωρεάν ασφαλείς,επαρκείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Β΄ βάθμιας περίθαλψης στους πολίτες του νομού.

Κατέθεσαν στοιχεία από τα οποία προκύπτει μια τάση βαθμιαίας μετατροπής του Νοσοκομείου από μονάδα παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψηςε στο Νομό σε μονάδα παροχής κυρίως πρωτοβάθμιαςπερίθαλψης και δευτερευόντως δευτεροβάθμιας.

Βασική αιτία της κατάστασης αυτής είναι η ακολουθούμενη πολιτική υποβάθμισης του όποιου συστήματος Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπάρχει στη χώρα μας .Αυτή η πολιτική παρά το ότι έχει συνολική επίδραση σε όλες της μονάδες υγείας της χώρας , ο αντίκτυπος της είναι πιο έντονος στα σχετικά μικρά επαρχιακά νοσοκομεία όπως αυτό της πόλης της Πρέβεζας.

Αυτή η επίδραση εκφράζεται στο νομό και στη πόλη της Πρέβεζας :


  • Με την υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας του Νομού μας
  • με ελλιπείς και κακές κτιριακές υποδομές στο υπάρχον κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου (γι αυτό και το αίτημα για νέο νοσοκομείο)
  • με την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου,
  • με την συστηματική πολιτική υποστελέχωσής του κυρίως σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό .
  • με την έλλειψη βασικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (ιατρικά μηχανήματα, εργαλεία).
  • με την πολιτική επέλασης των ιδιωτικοποιήσεων
  • με την αδυναμία ορθής και αποδοτικής οργάνωσης της λειτουργίας του Νοσοκομείου αλλά και δυσκολία συνεργασίας όλων των θεσμικών οργάνων του σε μια προοπτική βελτίωσης της αποδοτικότητας του .

Η σχετική γειτνίαση σε απόσταση από 40-100 χιλιομέτρων μεγαλύτερων και καλύτερα στελεχωμένων και εξοπλισμένων νοσοκομειακών μονάδων, αποτελεί επίσης παράγοντα που συμβάλλει στο να επιλέγουν οι πολίτες της Πρέβεζας άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, για επίλυση των προβλημάτων υγείας τους


Οι όποιες θετικές προσπάθειες έχουν γίνει από τις κατά καιρούς διοικήσεις ,κυρίως με την υποβολή υπομνημάτων και αιτημάτων, συνήθως συναντούν «ώτα μη ακουόντων».


Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη συμπαράσταση και την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και όλων των εργαζομένων για την επιτυχή διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων στελέχωσης και χρηματοδότησης του Νοσοκομείου αλλά και της αναβάθμισης της λειτουργίας του ώστε να μπορεί να προσφέρει υψηλού εππέδου και δωρεάν β΄βάθμια περίθαλψη στους πολίτες του νομού.

Από τη πλευρά του ΕΚΠ εκφράστηκε η αλληλεγγύη προς τους αγώνες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και ότι θα δρομολογηθούν πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση.



Το εικονιζόμενο άρθρο είναι από την εφημερίδα "Πρέβεζα"