Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ιστορίες νομιμότητας και …άλλα παραμύθια

Είχαμε και στο παρελθόν αναφερθεί στις ανάγκες του Νοσοκομείου Πρέβεζας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε σύνολο 287 οργανικών θέσεων μη ιατρικού προσωπικού (ακόμη και αυτού του μη λειτουργικού και ανεπαρκούς οργανογράμματος) , έχουμε κάλυψη στις 229 , άρα 62 κενές οργανικές θέσεις.

Σε σύνολο 53 θέσεων γιατρών ΕΣΥ έχουμε κάλυψη στις 47 .

Όμως δεν είναι μόνο η αριθμητική πλευρά του προβλήματος στελέχωσης για ένα μικρό σχετικά νοσοκομείο όπως είναι αυτό της Πρέβεζας (110 κλίνες)

Είναι κυρίως ότι οι ελλείψεις επικεντρώνονται σε κομβικούς τομείς για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και για την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών περίθαλψης στους πολίτες.

Παράδειγμα

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση , να έχουμε 5 τραπεζοκόμες στο νοσοκομείο να υπάρχουν άλλες τρείς κενές οργανικές θέσεις, να μη προσλαμβάνεται προσωπικό , να μεταφέρονται σχεδόν όλες οι οφειλόμενες κανονικές άδειες του 2008 για το 2009 , να μη μπορούν να δοθούν ούτε τα οφειλόμενα ρεπό στις εργαζόμενες (να διευθετείται προσωρινά το θέμα των οφειλόμενων ρεπό ) και να έχουμε μπροστά μας το ίδιο πάλι πρόβλημα και μάλιστα με μεγαλύτερη οξύτητα.


Πρέπει να μάθει η κοινωνία μας ότι μέχρι σήμερα οι ασθενείς του Νοσοκομείου μας σιτίζονται γιατί η σίτισή τους έχει αφεθεί στον πατριωτισμό των Ελλήνων και στη προκειμένη περίπτωση στην ανθρωπιά των εργαζομένων. σε αυτό.

Δεν μπορεί να έχουμε ένα νοσοκομείο που παρέχει υπηρεσίες Β΄ βάθμιας περίθαλψης και να μην έχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ Φυσιοθεραπευτή

Δεν μπορεί να έχουμε 6 ιατρικές ειδικότητες με ένα γιατρό (για να μην αναφέρουμε αυτές που δεν έχουμε ).

Δεν μπορούμε να έχουμε έναν νευρολόγο γιατρό χωρίς ηλεκτροεγκεφαλογράφο και ηλεκτρομυογράφο και ταυτόχρονα να του στερούμε και τη δυνατότητα να έχει καταγραφή επιπέδων αντιεπιληπτικών φαρμάκων στο Νοσοκομείο. Διότι τον καθιστούμε από γιατρό νευρολόγο ...τροχονόμο.

Δεν μπορούμε να έχουμε γιατρο οφθαλμίατρο και επί 9 χρόνια να μην του παρέχουμε τα απαραίτητα ώστε να αντιμετωπίσει χειρουργικά ...ένα γεροντικό καταρράκτη.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τέτοια επίπεδα λειτουργίας έτσι ώστε μια αναρρωτική άδεια ενός εργαζόμενου να θέτει σε δοκιμασία τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών.

Δεν μπορούν κυβέρνηση και διοικήσεις παρά τις κάθε τόσο κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο να καταφεύγουν σε λόγια συμπάθειας και υπόσχεσης προσπαθώντας να αγοράσουν χρόνο ή με αναφορές ότι αλλού υπάρχουν και χειρότερα..

Δεν μπορεί να μη μπορούμε να οργανώσουμε τμήματα σε επίπεδα ελάχιστων προδιαγραφών ασφάλειας γιατί η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό το Νοσοκομείο


Το λόγο πλέον έχει η Πρεβεζάνικη κοινωνία και οι φορείς της.



Και ας πάψουν να καταφεύγουν κάποιοι κάθε τόσο στο τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.


Αν ακόμα στέκεται και λειτουργεί αυτό το Νοσοκομείο είναι γιατί παραβιάζεται καθημερινά η νομιμότητα. Και παραβιάζεται σε βάρος των εργαζομένων, ασύστολα. Και το γνωρίζουν.

Αν ακόμα στέκεται και λειτουργεί αυτό το Νοσοκομείο είναι γιατί καταστρατηγούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Ας αφήσουν λοιπόν την καραμέλα της νομιμότητας.

Δεν τους παίρνει


Αλλά θα επανέλθουμε σύντομα.