Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Συνέντευξη του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Φλωρίδη για το νομοσχέδιο Υγείας.

Έχει ένα ενδιαφέρον η συνέντευξη του Γ.Φλωρίδη πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας στον "Alpha Radio".

Παραθέτουμε το απόσπασμα που αφορά το νομοσχέδιο Υγείας και τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


    Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Γιώργο Φλωρίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Πολιτικό Εκπρόσωπο του Τομέα Υγείας. 

    Καλημέρα κ. Φλωρίδη.

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τι έγινε κ. Φλωρίδη χθες το βράδυ στη Βουλή; Για δώστε μας τα φώτα σας. 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό που έγινε χθες το βράδυ στη Βουλή είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κατ' αρχήν η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών και στη συνέχεια όλοι εμείς, που εκπροσωπούμε τα κόμματα, είδαμε να έρχεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν ήταν η σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Αβραμόπουλος -το υπέγραψε, προσέξτε τη λέξη- με την Ομοσπονδία στην οποία βέβαια Ομοσπονδία είχε υποσχεθεί, και λογικά, ότι αυτή η σύμβαση θα ερχόταν στη Βουλή για να συζητηθεί..

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ποιος κορόιδεψε ποιον επομένως; 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που ν’ αμφισβητείται εδώ, υπάρχει ένα κείμενο μιας συλλογικής σύμβασης που ανακοινώθηκε πανηγυρικά απ’ τον κ. Αβραμόπουλο την 1/12/2008, που φέρει την υπογραφή του η οποία καταλαμβάνει περίπου τη μισή σελίδα και την άλλη μισή σελίδα καταλαμβάνει η υπογραφή του Προέδρου της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, του κ. Τσούκαλου, ο οποίος σημειωτέον είναι και αυτός στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή δεν είναι κανένας άνθρωπος άλλου κόμματος, νομίζω ήταν και υποψήφιος βουλευτής. 

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Α, δεν είναι δικός σας, δεν είναι ΠΑΣΟΚ δηλαδή. 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ο κ. Τσούκαλος είναι απ’ τα επίλεκτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι άγνωστο αυτό. Αλλά δεν εκπροσωπούσε την Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσούκαλος, εκπροσωπούσε την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών στην οποία είναι Πρόεδρος. 

    Υπογράφηκε αυτή η σύμβαση τότε, ανακοινώθηκε απ’ τον κ. Αβραμόπουλο ότι είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, αυτά τα πομπώδη που λέει, από τότε που έγινε το Εθνικό Σύστημα Υγείας απ’ τον Αυγερινό και τον Γεννηματά και τελικώς στη Βουλή ήρθε ένα άλλο κείμενο. Αυτό τώρα οδήγησε τους γιατρούς να δηλώσουν ότι είναι εξαπατημένοι, να δηλώσουν ότι καταγγέλλουν την κυβέρνηση γι’ αναξιοπιστία και βεβαίως ότι αυτό από την ώρα που δεν είναι το κείμενο που υπέγραψαν, δεν συνιστά συλλογική σύμβαση όπως προϋποθέτει η ευρωπαϊκή οδηγία η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο.. 

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και τις σας είπε ο κ. Αβραμόπουλος στη Βουλή; 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είπε το εξής καταπληκτικό: «Δεν έφερα την συμφωνία, επειδή αν την έφερνα στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε συζήτηση, αλλά την έκανα νομοσχέδιο, την άλλαξα για να μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση και να δούμε τι θ’ αλλάξουμε εδώ».

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλά, είναι διπλωμάτης, είδε τα δύσκολα και ο άνθρωπος τα πήρε πίσω, αυτό είναι θετικό, δεν είναι στ’ αρνητικά του.. 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακούστε τι σημαίνει αυτό όμως: Αυτό σημαίνει ότι άλλα υπογράφω, άλλα φέρνω στη Βουλή και άλλα τελικώς μπορεί να ψηφίσει η Βουλή. Αυτό όμως χάνει όλη τη σοβαρότητά του γιατί υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ πέρα το οποίο δεν μπορεί να το καταλάβει και ο κόσμος βέβαια, γιατί δεν το ξέρει. Εάν οι εφημερίες στα νοσοκομεία δεν ρυθμιστούν με την συλλογική σύμβαση την οποία να δεχτούν και να υπογράψουν οι γιατροί, τότε οι εφημερίες αυτές δεν μπορούν να γίνουν γιατί οι γιατροί μπορεί να τις αρνηθούν, ή αν τις κάνουν οι γιατροί, το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση απόφαση που έβγαλε τελευταία δεν επιτρέπει την πληρωμή τους.

    Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι νομοτεχνικό, δεν είναι ένα συνηθισμένο κοινοβουλευτικό.. 

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι ουσιαστικό. 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αν δεν υπογραφεί συλλογική σύμβαση δεν μπορούν να γίνουν εφημερίες.

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μήπως όλα αυτά γίνονται -γιατί πάνω απ’ όλα πολιτικό ον είστε- γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στο Ταμείο;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, εμείς εχθές, επειδή έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στους γιατρούς, γιατί όταν λέμε «εφημεριακό κραχ» σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες δεν θα μπορέσουν αν βρουν νοσοκομεία, εμείς τι είπαμε στον Υπουργό: Επειδή μάλλον δεν έχει καταλάβει τα στοιχειώδη -και συγνώμη που μιλάω έτσι, γιατί αυτά που είπε χθες στην Βουλή δείχνουν ότι δεν έχει κατανοήσει πού είναι το θέμα. 

    Του είπαμε λοιπόν: Ή παίρνεις το νομοσχέδιο αυτό πίσω όπως το είπαν περίπου και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά το θέσαμε εμείς, εκείνοι το είπαν με πιο ήπιο τρόπο, διάλεξαν ν’ αντιδράσουν σ’ ένα άρθρο ας πούμε, ενώ του έλεγαν «παρ’ το πίσω και φύγε», ή μας φέρνεις λοιπόν τη σύμβαση που φέρει την υπογραφή σου και την υπογραφή της Ομοσπονδίας, ή πήγαινε ξαναβρές την Ομοσπονδία και πες «παιδιά, εδώ η κυβέρνηση μου λέει ότι δεν έχω λεφτά, άρα δέχεστε να ξανασυζητήσουμε και να υπογράψουμε ενδεχομένως ένα άλλο κείμενο;» Αυτά του είπαμε χθες. 

    Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» υπάρχει ο περίφημος «Καιρός», τον οποίο γράφει ένας καλός συνάδελφος και φίλος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης. Γράφει σήμερα, και θέλω ένα σχόλιο: «Η ευημερία των Τραπεζών τρώει την εφημερία των κρεβατιών». 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Νομίζω επιτυχέστατο, είναι σωστό. 

    Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνε τα λεφτά στις Τράπεζες, στην ευημερία των Τραπεζών και δεν πάνε στη υγεία». 

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι; Η σύμβαση που υπογράφηκε έχει στο κεφάλαιο που αφορά τα οικονομικά, συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δηλαδή λέει ότι ο μισθός από τόσο γίνεται τόσο. Του Διευθυντή, του Επιμελητή Α’, του Επιμελητή Β’. Η φορολογία γίνεται έτσι, τα λέει επακριβώς αυτά. Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Τον Δεκέμβριο, όταν υπογράφηκε αυτή η σύμβαση, η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν απολύτως γνωστή. Δε έχει μεταβληθεί τίποτα από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα.....

ΥΓ1..Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

ΥΓ2. Οι επισημάνσεις δικές μας.Έχουν τη σημασία τους