Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Όπισθεν ολοταχώς από τον Δ. Αβραμόπουλο

Από την εφημερίδα "Αυγή"


Υπό το βάρος των αντιδράσεων των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά κυρίως υπό την πίεση που ασκούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η αντιπολίτευση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποχρεώθηκε χθες να υποχωρήσει, τουλάχιστον λεκτικά, στο νομοσχέδιο για την υγεία. Στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας έκανε πίσω για τα οικονομικά, την επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης με την ΟΕΝΓΕ ύστερα από 1 χρόνο και τον τρόπο επιλογής των διευθυντών του ΕΣΥ.

Ωστόσο ο Δ. Αβραμόπουλος δεν ήταν καθόλου πειστικός όταν προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε διότι δεν έφερε προς ψήφιση στη Βουλή την συλλογική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης ζήτησε "να έρθει αυτούσια η συλλογική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ", ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι "άλλα λέει η σύμβαση, άλλα το νομοσχέδιο" και ότι "το νομοσχέδιο εμπαίζει όλο τον κλάδο και βάζει σε περιπέτειες το ΕΣΥ". Ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν έφερε αυτούσια την συλλογική σύμβαση "για να γίνει η συζήτηση" στη Βουλή, επειδή σε διαφορετική περίπτωση οι βουλευτές δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο - σύμβαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης ύστερα από 1 χρόνο, επισημαίνοντας ότι ο όρος υπάρχει στην σύμβαση, αλλά όχι στο νομοσχέδιο. Μάλιστα ο Π. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι αυτό έγινε "διότι ανοίγει ο δρόμος για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στους γιατρούς και στον δημόσιο τομέα". Ο υπουργός έκανε πίσω λέγοντας ότι "μπορούμε να συμπεριλάβουμε πρόβλεψη ώστε να αναθεωρηθεί αυτό το κείμενο μετά από 1 χρόνο".

Τουλάχιστον 4 βουλευτές της ΝΔ (Θανάσης Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Κώστας Τσιάρας και Διονύσης Παπαδημάτος) δήλωσαν ότι διαφωνούν με το άρθρο 4 για τους διευθυντές του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι κάνει το σύστημα πολυδιευθυντικό. "Υπάρχουν τρόποι να υπερβούμε το πρόβλημα και διατυπώσεις που μπορούν να συζητηθούν, έτσι ώστε το πολυδιευθυντικό να είναι και αξιοκρατικό", είπε ο Δ. Αβραμόπουλος υποχωρώντας στην ρουσφετολογική πίεση που άσκησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Αλλά και για το οικονομικό ο Δ. Αβραμόπουλος έδειξε διαλλακτικός, χωρίς βέβαια να γίνει συγκεκριμένος. Είπε ότι μπορούμε "να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα δεδομένα. Έχουμε μία εβδομάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ένα βήμα. Δεν είναι η στιγμή να βγαίνουμε στους δρόμους μαξιμαλιστικά".

Η απουσία του υπουργού από το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της επιτροπής προκάλεσε τα σχόλια της αντιπολίτευσης. "Ή κάνει λευκή απεργία ή τελεί υπό παραίτηση ή ψάχνει την έξοδό του από την κυβέρνηση", είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτορας Νασιώκας. Για το ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης προειδοποίησε ότι "αυτό προφανώς κάτι σημαίνει. Διαδραματίζονται παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας σε βάρος του δημόσιου υγειονομικού συστήματος, στο οποίο πάει να δοθεί η χαριστική βολή".