Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για 5000 εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων stage στην Υγεία

Σύμφωνα με την πύλη diorismos.gr δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως οι ειδικές προϋποθέσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) σε φορείς του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.

Το πρόγραμμα αφορά την τοποθέτηση τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) ανέργων (εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.) σε φορείς του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χιλίων πεντακοσίων (1.500) ανέργων σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας για χρονική περίοδο δεκαοκτώ (18) μηνών.

Στο πρόγραμμα αυτό είναι δυνατόν να υπαχθούν εκ νέου όσοι παρακολούθησαν ή παρακολουθούν προηγούμενο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Επωφελούμενοι του προγράμματος, θα είναι 5.000 άνεργοι, εκ των οποίων:

* 2.000 απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας μέχρι 40 ετών.

* 3.000 διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ., απόφοιτοι Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Β΄ Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής, ηλικίας από 22 – 40 ετών.

Οι παραπάνω δικαιούχοι του Προγράμματος θα πρέπει:

* Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

* Να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Έλληνες ομογενείς που απασχολούνται μόνιμα στην Ελλάδα.

* Οι πτυχιούχοι Σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών, αναγνωρισμένων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών – Πληροφόρησης).

* Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.

Οι ασκούμενοι μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα (χωρίς να τους καταβάλλεται αποζημίωση και χωρίς υποχρέωση παράτασης του προγράμματος) για σαράντα (40) εργάσιμες ημέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος ενώ μπορούν να λάβουν άδεια διακοπών έως σαράντα (40) εργάσιμες ημέρες με αντίστοιχη παράταση του προγράμματος. Η εργασιακή τους εμπειρία δεν θα υπερβαίνει τις επτά (7) ώρες ημερησίως, τις πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως και Κυριακή) και δεν θα πραγματοποιείται σε νυκτερινές ώρες (πλέον της 22ας).

Ο Ο.Α.Ε.Δ. θα καταβάλλει στους ασκούμενους για κάθε ημέρα και συνολικά όχι πλέον των 22 ημερών ανά μήνα 30 € ανά ημέρα μικτά για τους Πτυχιούχους Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων τίτλων σπουδών και 25 € ανά ημέρα μικτά για τους διπλωματούχους Ι.Ε.Κ., αποφοίτους Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, αποφοίτους Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Β΄ κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών.

Η διαδικασία παρακολούθησης του προγράμματος θα πραγματοποιείται από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σε τρία επίπεδα: Κεντρικό (Διοίκηση), Περιφερειακό, Τοπικό.



ΣΧΟΛΙΟ

Συνεχίζεται λοιπόν η άθλια πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση χιλιάδων νέων ανθρώπων χωρίς ασφάλιση και με μικτό μεροκάματο από 22 - 30 ευρώ!

Ταυτόχρονα χαρακτηριστικό είναι το σημείο της προκήρυξης που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε ήδη απασχολούμενους στο πρόγραμμα αυτό ή και όσους παρακολούθησαν σε προηγούμενο διάστημα τέτοιο πρόγραμμα.

Για ποια λοιπόν απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αναφέρει το πρόγραμμα;

Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους έχουν ήδη προϋπηρεσία στα νοσοκομεία από 36 -54 μήνες.

Δηλαδή έχουν ήδη πλούσια εργασιακή εμπειρία.

Απλά τους κρατούν ομήρους οι κυβερνώντες με ψιθύρους ότι μπορεί κάποτε να περάσουν κάποια ρύθμιση και να τους μετατρέψουν σε αορίστου χρόνου ή απλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι , την ανάγκην φιλότιμον ποιούντες, παίρνουν μέρος στα προγράμματα αυτά σε μια προσπάθεια να μαζέψουν κάποια μόρια παραπάνω και να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με αλλους ανέργους σε κάποιο μελλοντικό διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού.