Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Όλα καλά στο Νοσοκομείο Άρτας ισχυρίζεται ο Υφυπουργός Υγείας Γ.Παπαγεωργίου

Απαντώντας σε επικαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μπανιά σχετικά με τις εφημερίες των γιατρών του Νοσοκομείου Άρτας κατα το μήνα Φεβρουάριο , ο Υφυπουργός Υγείας Γ.Παπαγεωργίου κατηγόρησε την τριμελή επιτροπή των γιατρών ότι έδωσε ανακριβή στοιχεία και αποκάλεσε τη γενική τους συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2009 , συνέλευση -φάντασμα καθώς όπως είπε συμμετείχαν 11 από τους 120 γιατρούς σε αυτή.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός ανέφερε ότι "δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου σε επιστολή την οποία έχω και θα την καταθέσω ευχαρίστως στα Πρακτικά, μιλά για την κατάρτιση προγράμματος που εξασφάλιζε όλο το διάστημα, όλα τα χρόνια και αυτές τις μέρες την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου της Άρτας".

Συγκεκριμένα αντιγραφουμε απο τα πρακτικά της Βουλής της 9ης Μαρτίου 2009:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Τρίτη είναι η με αριθμό 606/3.3.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ιωάννη Μπανιά προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Μπανιά έχει ως εξής:
«Οι γιατροί του Νοσοκομείου Άρτας, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης στις 14 Ιανουαρίου 2009, η οποία δημοσιεύτηκε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν να καλύπτουν εφεξής και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μερικώς μόνο τις εφημερίες.
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών του Νοσοκομείου, η απόφασή τους αυτή οφείλεται στην πρακτική του Διοικητή να ορίζει τις εφημερίες αυθαίρετα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου, όπως ορίζει ο ν. 3329/05 άρθρο 9 παρ. 3α.

Επιπλέον, οι εφημερίες, από έλλειψη πόρων, δεν καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου και την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών. Το αποτέλεσμα είναι όπως αναφέρει η Επιτροπή σε υπόμνημά της προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, η ασφαλής λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας να επαφίεται στην ετοιμότητα των γιατρών του να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανεξάρτητα από το αν εφημερεύουν.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1.Γνωρίζει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας;
2.Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εξασφαλιστεί η σύννομη και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου;».
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω ευθέως χωρίς περιστροφές. Γνωρίζω τι συμβαίνει σήμερα, τι συνέβαινε χθες, τι συνέβαινε το Γενάρη και το Φλεβάρη αλλά και το τι συμβαίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια στο Νοσοκομείο της Άρτας από τον Απρίλιο του 1979 όταν πρωτοδιορίστηκα και στη συνέχεια υπηρέτησα για αρκετά χρόνια ως διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής. Από κει και πέρα δεν σταμάτησε η σχέση μου με το Νοσοκομείο της Άρτας. Ξεκίνησα την προσπάθεια για τον σχεδιασμό του νέου νοσοκομείου, για την ένταξή του στο πρώτο τότε Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για τη μάχη να γίνει εκεί που είναι σήμερα το νοσοκομείο σε πείσμα πολλών άλλων που

Στη συνέχεια, σήμερα, έφθασα να παρακολουθώ το νοσοκομείο αυτό από κοντά και να αισθάνομαι υπερήφανος, διότι είναι από τα λίγα νοσοκομεία στη χώρα όπου σχεδόν καμία οργανική θέση δεν είναι κενή. Οι τριακόσιες τριάντα θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι καλυμμένες και από τις εκατόν είκοσι τρεις θέσεις του ιατρικού προσωπικού, οι εκατόν δέκα σήμερα είναι πληρωμένες από γιατρούς και οι υπόλοιπες δεκατρείς είναι στην τελική φάση διαδικασίας της κρίσης. Οι έξι έχουν ήδη σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας για την πίστωση και οι άλλες είναι στην τελική φάση.
Αυτή η προσπάθεια δεν είναι προσπάθεια μόνο αυτών των τεσσάρων-πέντε χρόνων που είναι το Κόμμα μου στην Κυβέρνηση, αλλά και των προηγουμένων χρόνων, διότι όλοι συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια και αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι για το κόσμημα που υπάρχει.
Από κει και πέρα, όσον αφορά το τι συνέβη, εγώ δεν θεωρώ, αγαπητέ συνάδελφε –που σας εκτιμώ προσωπικά και το ξέρετε και για άλλους λόγους, αλλά και γιατί εκ Τζουμέρκων ορμώμεθα και οι δύο- ότι είναι από σκοπιμότητα η κατάθεση ή για να εξυπηρετήσει κομματικούς λόγους ούτε και από άγνοια. Έχω την αίσθηση ότι σας παρέσυραν κάποιοι όταν σας έδωσαν ανακριβή στοιχεία, διότι επρόκειτο για μία γενική συνέλευση «φάντασμα», με έντεκα συμμετέχοντες από τους εκατόν είκοσι και μία τριμελή επιτροπή, η οποία όχι απλώς δεν παρουσίασε τα πράγματα ως έχουν, αλλά δημιούργησε και τέτοια εικόνα με αποτέλεσμα να έχει αγανακτήσει όλος ο ιατρικός επιστημονικός κόσμος της Άρτας, του νοσοκομείου και όλη η κοινωνία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Λέω, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου σε επιστολή την οποία έχω και θα την καταθέσω ευχαρίστως στα Πρακτικά, μιλά για την κατάρτιση προγράμματος που εξασφάλιζε όλο το διάστημα, όλα τα χρόνια και αυτές τις μέρες την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου της Άρτας.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Μπανιά, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ: Κύριε Υφυπουργέ και συμπατριώτη, προφανώς εσείς γνωρίζετε το θέμα, αλλά η ερώτηση απευθυνόταν γενικώς στο Υπουργείο σας. Ξέρω πολύ καλά ότι εσείς γνωρίζετε το θέμα, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι κανένας δεν παρέσυρε εμένα ή οποιονδήποτε άλλο μπορεί να ρωτήσει γι’ αυτά τα πράγματα.
Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν αναμφισβήτητα στοιχεία. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα, θα έλεγα, δικαιοσύνης, αλλά και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας των γιατρών του Νοσοκομείου της Άρτας. Η ερώτησή μου αυτό αφορούσε κυρίως και όχι γενικότερα αν έχουν προσληφθεί, γιατί είναι δεδομένο ότι έχει προσληφθεί ικανός αριθμός γιατρών. Λέω, όμως, ότι τα δεδομένα το αποδεικνύουν, διότι θα απαντήσω ακριβώς σ’ αυτόν τον ισχυρισμό σας.
Είπατε ότι υπήρξε το Συμβούλιο αυτό υπό ελλιπή σύνθεση κ.λπ. Όμως, εδώ έχουμε μια σειρά δημοσιεύματα, τα οποία δεν μπορώ τώρα να σας τα διαβάσω. Όμως, επειδή εσείς ο ίδιος επικαλεστήκατε τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω τι λέει ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος, λοιπόν, αφού αναφέρει προηγουμένως –για να είμαι δίκαιος και ακριβής- ότι σε όλες τις καταστάσεις συνήθως η αλήθεια βρίσκεται στη μέση, αναφέρει ότι φυσικά και υπάρχει πρόβλημα με το είδος της εφημερίας των ιατρών του νοσοκομείου και φυσικά και είναι άδικο ο νευροχειρουργός να χειρουργεί όλη τη νύχτα και να εφημερεύει σε καθεστώς ετοιμότητας.
Σας διάβασα ένα μέρος από τις δηλώσεις του. Επαναλαμβάνω ότι έχει ξεκινήσει λέγοντας ότι η αλήθεια βρίσκεται στη μέση.
Δεν αληθεύει, λοιπόν, αυτό, κύριε Υπουργέ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε πει και κατά τη συζήτηση που έγινε –δύο φορές μάλιστα, με επερωτήσεις του Κ.Κ.Ε., με επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο που πρόσφατα ήρθε στη Βουλή και ρύθμιζε ορισμένα ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας- ότι απαξιώνεται κατά τη γνώμη μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και επιτέλους πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι οι γιατροί προσφέρουν ένα έργο το οποίο όλοι σεβόμαστε, αφορά όλους τους πολίτες και πρέπει αντίστοιχα να συμπεριφερόμαστε.
Δεν είναι δυνατόν –εσείς δεν το επικαλεστήκατε- να ακούμε από άλλες φωνές ότι υπάρχει ένα θέμα κρίσης και ότι δεν μπορεί να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την υγεία. Νομίζουμε ότι η υγεία, όπως όλοι πιστεύουμε –και εσείς πιστεύετε-είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό αγαθό. Θα πρέπει να έχει προτεραιότητα και υπ’ αυτήν την έννοια επιμένουμε ότι πρέπει και για τα νοσοκομεία –άρα, και για το συγκεκριμένο νοσοκομείο- να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, για να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά, πράγματι, προβλήματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αφού ο αγαπητός συνάδελφος θέλει να επικαλεστεί την επιστολή του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, να σας διαβάσω τι δεν διαβάσατε:
«Δύναμαι να σας διαβεβαιώσω ότι με την κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών εξασφαλίστηκε η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Ο ίδιος ήμουν γνώστης του προγράμματος και συνεισέφερα επιστημονικά στην ορθολογική κατάρτιση. Την ίδια άποψη δε είχα εκφράσει και με επιστολή μου στον Τύπο στις 19.1.2009, όταν αυτή η Επιτροπή- φάντασμα των έντεκα αυτοαποκαλούνταν «Γενική Συνέλευση του Νοσοκομείου της Άρτας».
Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να ενισχύσουμε το Νοσοκομείου, αγαπητέ συνάδελφε, και σε ανθρώπινους και σε οικονομικούς πόρους και να καταρτίσουμε προγράμματα εφημεριών, ώστε όχι απλώς να είναι ασφαλής, αλλά να παρέχει επίπεδο υπηρεσιών υγείας υψηλότατου επιπέδου.
Σας λέω, λοιπόν, ότι στην κατάρτιση και στην αξιολόγηση το Νοσοκομείου της Άρτας βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά. Με μία μονάδα εντατικής θεραπείας λειτουργούσα άψογα καλύπτει όλη την Βορειοδυτική Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Γιάννενα και η καινούργια πτέρυγα, που σήμερα μελετάται να δημοπρατηθεί, ενταγμένη στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η προώθηση της διάταξης, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύξει συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, θα δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Θέλουμε αυτό να είναι ένα πρώτο βήμα, μια πιλοτική εφαρμογή, ώστε και τα υπόλοιπα νομαρχιακά νοσοκομεία και σε συνεργασία με τα περιφερειακά πανεπιστήμια να ανεβάσουν πολύ υψηλά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
Ευχαριστώ πολύ.